Çankırı Belediyesi Halk Bilimi Araştırmaları Komisyonu, alan tarama çalışmalarına Eldivan ilçesinden başladı. Araştırmacıları, Eldivan Kaymakamı Musa Göktaş, Eldivan Belediye Başkanı Nusrettin Gökçer, Eldivan Kültür Derneği Başkanı ve Üyeleri, mahalle muhtarları ve köy muhtarları ile başağalar karşıladı. Topraklık Mahallesi Yaran Evinde Eldivanlı kültür dostları ile bir araya gelen komisyon, verimli bir istişare toplantısı gerçekleştirdi.
Çankırı Belediyesi Halk Bilimi Araştırmaları Komisyonu, Çankırı'ya ait somut ve somut olmayan kültür mirasının araştırılması için alan taramasına başladı. Komisyon, ilk durağı olan Eldivan ilçesinde yerel yöneticiler ve vatandaşlar tarafından sıcak karşılandı. Topraklık Mahallesi Yaran Evinde bir araya gelen Eldivan halkı, yöresel kültürlerinde olan tüm ayrıntıları gözden geçirerek komisyon üyeleri ile paylaşacak.
Konuyla ilgili yetkilileri ve yerel yöneticileri bilgilendiren Komisyon sözcüsü Türk Halkbilimci Zeynep Perihan Dinç, Çankırı Belediyesi bünyesinde ve Çankırı Karatekin Üniversitesi'nin katkıları ile Çankırı halk kültürü ve derleme çalışmalarını Eldivan'dan başlattıklarını kaydetti.
Komisyon sözcüsü Dinç, "Bu çalışmalarımız kapsamında kaybolmaya yüz tutmuş gelenek ve göreneklerimiz, maddi ve manevi kültürümüzün son temsilcilerini de kayıt altına almak ve bundan sonraki nesillere ulaştırmak istiyoruz. Kökü sağlam olmayan devletlerin geleceğe sağlam bakmaları mümkün değil. Kayıt altına altığımız materyalleri belgelemeyi ve kitaplaştırarak külliyat haline getirmeyi amaçlıyoruz. Araştırmalarımıza Eldivan'dan başladık, çünkü burası çok kıymetli bir yer. Yeni araştırmacılara ve bilim adamlarına yeni kaynaklar oluşturmak, gelecek nesillere unutulmadan Çankırı kültürünü aktarmak ve kültürümüzü koruyarak ülkemize olan vefa borcumuzu ödemek istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Komisyon, araştırmanın ilk ayağını oluşturan Eldivan'ın çocuk oyunları, orta oyunları, köy seyirlik oyunları, köy ve mahalle isimlerinin nereden geldiği, geçiş dönemleri (doğum, ölüm, sünnet, düğün, şenlik, askerlik, kız isteme, cenaze vs. ), lakaplar, maniler, bilmeceler, ağıtlar, dualar, yaran geceleri, folklor, gaziler, hatıralar, halk inanışları, masallar, yatırlar, mezarlıklar, geleneksel mutfak, geleneksel giyim kuşam, eski yerleşim alanları, mimarisi, motifler, halk hekimliği, halk botaniği gibi konularına ışık tutacak.
Gerçekleştirilecek çalışmaları takdirler karşıladıklarını belirten Eldivan Kaymakamı Musa Göktaş'da, ellerinden gelen katkıyı sağlayacaklarını belirterek, "Kültür Derneğimiz ve başağalarımız da ekibinizde yer alacak ve sizlere yardımcı olacaktır. Kültürümüzde ne var ne yok biz de öğrenmek istiyoruz. Yeni nesil olarak bizler yöresel kültüre çok hakim değiliz. Çankırı Belediyemiz de böyle güzel bir çalışma düşünmüş. Araştırırken biz de yeni şeyler öğreneceğiz. Bu çalışmanın vatanımıza milletimize çok faydalı olacağını düşünüyorum. Allah yar ve yardımcınız olsun." diyerek desteklerini söyledi.
Halk Bilimi Araştırma Komisyon Sözcüsü Türk Halkbilimci Zeynep Perihan Dinç, Eldivan halkının sıcak ve samimi karşılamasından memnuniyet duyduklarını belirterek Çankırı'nın yerel kültürünün araştırılmasında yöre halkının gösterdiği duyarlılığın çok önemli olduğunu belirtti. Dinç, Eldivanlıların gösterdiği hassasiyetin diğer ilçe ve köylere de örnek olacağını dile getirdi. - ÇANKIRI
Son Dakika › Yerel › Çankırı Yöresel Kültür Araştırmaları Eldivan'dan Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?