Çan Kaymakamı Tat'tan Muhtarlarla Toplantı - Son Dakika
Yerel

Çan Kaymakamı Tat'tan Muhtarlarla Toplantı

Çan Kaymakamı Tat\'tan Muhtarlarla Toplantı

Çanakkale'nin Çan ilçesinde, Kaymakam Yakup Tat, ilçe merkezindeki mahalle ve ilçeye bağlı 65 köyün muhtarları, azaları, köy imamları ve köy katiplerinin katıldığı bir toplantı düzenleyerek ilçede bir ilki daha gerçekleştirdi.

09.05.2013 13:20

Çanakkale'nin Çan ilçesinde, Kaymakam Yakup Tat, ilçe merkezindeki mahalle ve ilçeye bağlı 65 köyün muhtarları, azaları, köy imamları ve köy katiplerinin katıldığı bir toplantı düzenleyerek ilçede bir ilki daha gerçekleştirdi.

Çan Belediyesi Düğün Salonu'nda yapılan toplantıda konuşan Kaymakam Yakup Tat, yasa, yönetmelik ve mevzuatlardaki güncel değişiklikleri muhtarlar, azalar ve köy ihtiyar heyetinin doğal üyeleri imamlarla paylaşmak amacıyla böyle bir toplantı düzenlediklerini söyledi. Kaymakam Tat, "Genel uygulamayla karşılaştığımız birkaç hususta sizlerle bilgi paylaşmak istiyoruz. Bir kere yönetimde bulunan, yönetici olan kişilerin, parasal konularda çok dikkatli olması, evrakımızın sağlam olması gerekiyor. Siz çok iyi niyetle yapmış olabilirsiniz, genelde iyi niyetle yaptığını düşünen insanlar hataya düşer. Genelde iyi niyetle iş yapanlar maalesef evrak imza ve yöntem eksiğinden sıkıntıya girerler" şeklinde uyarıda bulundu.

Birkaç köyde harcamaların köy makbuzuyla yapıldığının görüldüğünü vurgulayan Kaymakam Tat, harcamaya muhatap olan kişinin vergi mükellefi olduğunu belirterek muhakkak fatura karşılığı harcama yapılmasını isterken, "Muhatabınız vergi mükellefiyse ve siz vergiden kaçma amacıyla fatura kestirmiyorsanız eğer, bu, vergi zayiine sebep olma suçudur ve bunun da müeyyidesi şudur; gün gelir hem sizin hem de karşı tarafın başı yanar" dedi. Gayri menkul satışlarında da sıkıntı yaşandığını kaydeden Kaymakam Tat, "Bu konuda gayrimenkul satışı için belirli bir şart konmamış, köy muhtarlıkları gayrimenkullerini satabilir. Ama makul olan, makbul olan bu satışın ihale yöntemiyle açık bir şekilde 1886'ya göre hiçbir şaibeye imkan bırakmayacak şekilde yapılmasıdır. Sıkıntı nerede oluyor? Bazı arkadaşlar gayrimenkullerinin satışını yapmışlar, tapuya gidiyorlar tapuyu devredecekler,

tapu mevzuatı diyor ki, 'Satış evrakında Kaymakamlığın, mülki amirin onayı lazım', bu sefer bizden geçmişe yönelik onay almaya çalışılıyor. Halbuki böyle bir şey yapılacaksa eğer işin başında onayınızı, evrakınızı alın ki, ileride yaptığınız işlem hakkında sıkıntı yaşamayın. Yani böyle ciddi konularda önce kendinizi sağlama alın" şeklinde konuştu.

Muhtarların, özellikle köylerde devletin temsilcisi eli kolu olduklarını da değinen Kaymakam Tat, "Muhtarlık, devleti temsil eden, yasaların, yönetmeliklerin, hükümet emirlerinin uygulanmasını takip eden, bunların düzgün bir şekilde uygulanmasını gözetmekle yükümlü olan, suç işlenmesini önlemekle yükümlü veya işlenen bir suç varsa hükümet yetkililerine bildirmekle yükümlü olan bir makamdır. Tabii bunun yanında köy halkını da yetkili merciler nezdinde temsil eden bir makam. Yani tabiri caizse köy muhtarları köyde devletin eli koludur. Biz sadece devletin eli kolu olarak kalmanızı değil, gözü kulağı da olmanızı istiyoruz. Bu nasıl olacak? Muhtarlar köyde kanuna, mevzuata aykırı yapılan fiilleri de devlet organlarına, yetkili makamlara bildirmekle sorumludur. Örneğin ruhsatsız işyeri varsa bunu ilk görmesi gereken, farkında olması gereken köy muhtarlarıdır. Ruhsatı olmadan başlanan kaçak inşaatları da ilgili mercilere bildirmekle yükümlü olan makamlar yine köy muhtarlıklarıdır. Ben sadece iki örnek verdim. Hukuksuz olarak veya hukuka aykırı olduğunu düşündüğünüz konular gözünüze çarptığında devletin gözü kulağı olmaya da devam etmenizi önemle ifade ediyorum" dedi.

Muhtarlardan Özel İdare'den aktırılan köy yardımlarının amacına uygun olarak harcanmasını isteyen Kaymakam Tat, muhtarların elektrik ve su tahsilatlarını mümkün olduğunca sıkı tutmaları gerektiğini, ve bu konuda yapılan tahsilatların başka bir harcama için kullanılmaması gereğine de dikkat çekti.

Kaymakam Tat'ın konuşmasının ardından İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Kahveci komisyon kararları, meraların kullanımı, gıda ve yem konularındaki yönetmelikler, ÇKS dosyaları, çiftçi desteklemeleri ve kira sözleşmelerinin karar defterine alınış şekilleri, imzaları ihtiyar heyetinin çiftçi dosyalarının oluşturulmasındaki görevleri, İlçe Sağlık Müdürü Fatma Dizman Sever özellikle köylerde görülen çevre kirliliği, suların kirliliği, bu kirliliklerin nasıl engellenebileceği, su depolarının temizliği, bakımı, İlçe Özel İdare Müdürü Hamit Girgin işyeri ruhsatlarıyla köy yardımlarının harcanması faaliyetleri, İlçe Nüfus Müdürü Muhsin Yeğinoğlu evlendirme yönetmeliği ve yeni formları ve adres kayıt sistemi, Mal Müdürü Oktay Zor da Köy harcamaları konusunda toplantıya katılan muhtarlar, azaları, imamları ve köy katiplerini bilgilendirdi. - ÇANAKKALE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çan Kaymakamı Tat'tan Muhtarlarla Toplantı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement