Aydın'ın Nazilli ilçesinde ikamet eden, 1953 yılında geçirdiği trafik kazasında sol ayağı kesilen 76 yaşındaki Kemal Çalışkan, pazarlarda ayakkabı tamirciliği yaparak geçimini sağlıyor.
Henüz 12 yaşındayken geçirdiği trafik kazasında sol ayağını kaybeden ve hayatının baharı sayılacak yaşta başına gelen talihsiz kazanın etkisini üzerinden atmaya çalışan Çalışkan, pazarlarda ayakkabı tamirciliği yaparak yaşam mücadelesi veriyor.
76 senelik ömrünün 60 yılını pazarlarda ayakkabı boyacılığı ve tamirciliği yaparak geçiren Çalışkan, "Nazilli'de oturuyorum ama hemen her gün, pazar kurulan ilçelere giderek ekmeğimi kazanmaya çalışıyorum" dedi.
Alınterimle çocuklarımı okuttum
İzmir Ege Üniversitesinde mühendislik okuyan bir oğlu ve bu yıl liseyi bitirerek abisi gibi üniversiteye gitmenin hayallerini kuran bir kızı olmak üzere iki evlat sahibi Kemal Çalışkan, her Salı günü kurulan Bozdoğan pazarında açtığı emektar tezgahında kendisine getirilen ayakkabıları tamir ettiğini ifade ederek "Günde 20-30 TL kazanıyorum. Çok şükür kimseye muhtaç değiliz. Ayağımın biri yok ama Allah'ım yardım ediyor. Ben yıllardır bu işi yaparım. Hiçbir zaman rızk kaygım olmadı. Ayağım yok belki ama inancım ve yüreğim var. Çok şükür bu halime rağmen evlenip çoluk çocuk sahibi oldum. Oğlum mühendis olacak. Onun okuması için para biriktiriyorum. Onu kimseye muhtaç etmemeye çalışıyorum. Çalışmak ayıp değil. Yeter ki namusun ve edebinle çalış. Allah çalışana mutlaka veriyor" diyerek işsizlikten dert yanan ya da umutsuzluğa kapılan gençlere de "Allah, benim gibi çolağa verdikten sonra sizin gibi gençlere hayli hayli verir. Yeter ki bir işin ucundan tutulsun" dedi.
Gençliğinizin ve zamanın kıymetini bilin
76 yaşındaki tek ayaklı ayakkabı tamircisi Kemal Çalışkan, "Hayat acımasız. İnsanlarda eskisi gibi merhamet kalmamış. Bazı insanlar şükretmeyi unuttu. Eskiden kız isteyen erkeğe 'mesleğin var mı' diye sorarlardı. Şimdi kimse meslek öğrenmiyor. Herkes masa başında iş arayıp rahat kazanmak istiyor. Meslek öğrenmeyen gençler kahve köşelerinde perişan oluyor sonra. Yazık değil mi? Analar babalar çocuklarına meslek öğretsinler. Bunun yanında okutsunlar. Ben bu halimle 60 yıldır pazarlarda ayakkabı tamirciliği yaparak evimi geçindirip çocuklarımı okutabiliyorsam sağlam biri bunu hayli hayli yapar. Ama önce inanmak ve istemek gerek. Hayat kısa zaman değerli" diye konuştu. - AYDIN
Son Dakika › Yerel › Çalışmak Engel Tanımıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?