Çakacak: "Rıs Mersin Plus Projesi, Mersin'in Kalkınmasına Hizmet Edecek" - Son Dakika
Yerel

Çakacak: "Rıs Mersin Plus Projesi, Mersin'in Kalkınmasına Hizmet Edecek"

Çakacak: "Rıs Mersin Plus Projesi, Mersin\'in Kalkınmasına Hizmet Edecek"

Mersin Valisi Özdemir Çakacak, bir kentte ekonomik, kültürel ve sosyal yönden gelişmenin ve kalkınmanın sağlanabilmesi için ildeki tüm paydaşların ortak bir kent kimliği ile hareket etmelerinin son derece önemli olduğunu belirterek, “Tüm kent dinamiklerinin el birliğiyle RIS Mersin Plus Projesi’ni sahiplenmeleri, projenin kentin kalkınmasına hizmet edeceği inancımızı pekiştiriyor” dedi.

19.10.2015 13:55

Mersin Valisi Özdemir Çakacak, bir kentte ekonomik, kültürel ve sosyal yönden gelişmenin ve kalkınmanın sağlanabilmesi için ildeki tüm paydaşların ortak bir kent kimliği ile hareket etmelerinin son derece önemli olduğunu belirterek, "Tüm kent dinamiklerinin el birliğiyle RIS Mersin Plus Projesi'ni sahiplenmeleri, projenin kentin kalkınmasına hizmet edeceği inancımızı pekiştiriyor" dedi.

Mersin Valiliği himayesinde, Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) koordinasyonunda, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Üniversitesi (MEÜ) ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) işbirliği ile hayata geçirilen, Mersin'in geleceğine yön verecek ve bir yol haritası oluşturacak RIS Mersin + Projesi kapsamında HiltonSA Oteli'nde Strateji Çalıştayı düzenlendi. İki gün sürecek RIS Mersin + Strateji Çalıştayı'nın açılışına, Vali Özdemir Çakacak, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, MEÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, ÇKA Genel Sekreteri Lutfi Altunsu, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut ve kent dinamiklerinin temsilcileri katıldı.

İşbirliği Protokolü'nün 4 Haziran 2015 tarihinde imzalandığı proje çerçevesinde, RIS Mersin + Strateji Çalışması faaliyetlerinin toplamda 40 aylık bir süre içerisinde gerçekleştirilmesi planlanıyor. Yapılan hazırlık döneminin ardından çalışmanın ilk faaliyeti olarak, iki gün boyunca gerçekleştirilecek 5 ayrı çalıştayla geçmiş dönemde gerçekleştirilen RIS Mersin projesinin paydaş kurumların ve sektör temsilcilerinin katılımı ile detaylı bir değerlendirilmesi yapılacak.

"MERSİN'İN KALKINMASI İÇİN TÜM PAYDAŞLARIN ORTAK KENT KİMLİĞİYLE HAREKET ETMELERİ SON DERECE ÖNEMLİ"

Çalıştayın açılışında konuşan Vali Çakacak, Mersin'in, sahip olduğu sektörel zenginlik ve potansiyeli ile bir ilin sadece ulusal düzeyde değil, küresel çapta da bir güç olabilmesi için gerekli dinamiklerin tümüne dünyada eşine az rastlanır bir şekilde tek başına sahip olduğunu söyledi. Mersin'in bu bağlamda ulusal ve uluslararası düzeyde daha ileride olmayı hak eden bir kent olduğunu vurgulayan Çakacak, "Mersinimizin zengin potansiyelinin ortaya çıkarılmasına, bu potansiyelin stratejik bir plan çerçevesinde en üst düzeyde değerlendirilmesine, kaynak, beceri ve birikimlerini harekete geçirip rekabetinin artmasına bu gibi projeler büyük katkı sağlayacaktır. Bir kentte ekonomik, kültürel ve sosyal yönden gelişmenin ve kalkınmanın sağlanabilmesi için ildeki tüm paydaşların ortak bir kent kimliği ile hareket etmeleri son derece önem arz etmektedir. Mersinimizin daha müreffeh, daha gelişmiş, yenilikçi, rekabetçi bir ekonomi ve sürdürülebilir ekonomik gelişmeyi sağlamak adına tüm dinamiklerin birlikte hareket etmesini önemli bir kazanım olarak görmekteyiz. Bu yaklaşımla ildeki kamu, yerel yönetim, üniversite, meslek örgütleri ve sivil toplum gibi kentin tüm dinamiklerinin bu projeyi el birliği içinde sahiplenmeleri, RIS Mersin Plus projesinin kentimizin gelişimine ve kalkınmasına hizmet edeceğine inancımızı pekiştirmekte" diye konuştu.

Günümüz dünyasının hızla bilgi ekonomisine doğru dönüşmeye başladığını dile getiren Çakacak, bu değişimle birlikte bilim ve teknolojideki değişimin toplumsal faydaya dönüşmesinin de toplumların kaderini belirleyen önemli unsurlardan biri haline geldiğini kaydetti. Söz konusu dönüşümle birlikte araştırma, geliştirme ve inovasyon faaliyetlerinin ekonomik ve sosyal kalkınma politikalarının özüne yerleştirilmesinin öneminin gittikçe arttığına işaret eden Çakacak, "Ülke olarak güçlü şekilde var olabilmemizin temel koşulunun, yenilik yaratma kültürünü, inovasyon kültürünü benimseyerek katma değeri yüksek ürünler üretmekten geçtiğini biliyoruz. Mersin, kaynakları ve potansiyele sahip olmasının avantajını inovasyon temelli projelerle değerlendirebilecektir. İlimizde yenilikçiliğin artırılmasına, doğal ve beşeri potansiyelimizin kullanılması ve gelişmesine katkı sağlayacağına, Mersin'in hak ettiği konuma güçlü şekilde taşıyacağına inandığım RIS Mersin Plus projesini önemsiyorum. Bu tür çalışmaların Mersin'i küresel rekabette bir adım öne çıkaran, her anlamda gelişmiş, dünya şehri yapma hedefimize bizleri daha da yakınlaştıracağına inanıyorum. RIS Mersin projesi de yeni çalışmada bize önemli bir ışık tutacak" şeklinde konuştu.

"SURİYELİLERİN YÜZDE 70'İ DÖNMEYECEK. BU, MERSİN'İN GELECEĞİ AÇISINDAN ÇOK DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN BİR SONUÇ"

Başkan Kocamaz da Büyükşehir Belediyesi olarak Mersin'in sorularının çözümü noktasında yapılacak her projenin içinde, atılacak her adımın yanında olacaklarını söyledi. Mersin'in yoğun göç alan bir kent olduğu için sorunlarının da çok fazla olduğunu ve ilk sırada işsizliğin geldiğini belirten Kocamaz, "Siz kendinize göre planlamalar yaparsınız, projeler oluşturursunuz, rekabeti ön plana çıkaracak, kentin değerlerini fark ettirecek noktalar için adımlar atarsınız ama her zaman bu konuda beklediğiniz son neticeyi alamayabilirsiniz. Çünkü hem dünyanın hem kentin şartları her geçen gün değişiyor. Mersin'de rekabetle ilgili konular öne çıkan değerlendirmeler yaparken hiçbirimizin aklına bugünkü Suriyeliler konusu gelmiyordu, öyle bir sorun yoktu. Bugün gelinen noktada bu riskleri de göz önünde tutarak yeniden bir yapılanma, bir planlama gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Daha geçen hafta yaptırdığımız Suriyeliler çalıştayı önümüze gerçekten gelecek için çok çok dikkat etmemiz gereken bir sonucu ortaya çıkardı" diyen Kocamaz, şöyle devam etti: "Bu araştırmalara göre, mersinde yaşayan Suriyelilerin sadece yüzde 11'i 'tekrar Suriye'ye dönebilirim' diyor, yüzde 70'i kesinlikle Suriye'ye dönmeyi düşünmediğini söylüyor. Dolayısıyla biz, bu konuları da göz önünde alarak oluşturacağımız rekabet şartlarında değerlendirme yapmak mecburiyetindeyiz."

"KENTLERİN REKABETİNDE EN ÖNEMLİ KAVRAM MARKALAŞMA"

MEÜ Rektörü Prof. Dr. Çamsarı ise günümüzde kentlerin birbirleriyle rekabet etmek durumunda kaldıklarına dikkat çekerek, bu rekabette en önemli kavramın da markalaşma olduğunu ifade etti. Çamsarı, "Markalaşmak için o kentin hangi konularda güçlü olması gerektiği, hangi konulara liderlik yapabileceği, özel sektör ve STK'lar, kar amacı gütmeyen kurumların nelere kadir olabileceğinin belirlenmesi yola çıkış için olmazsa olmaz. Kent markalaşmasında girişimcilik faktörü en ön planda. Girişimcilik bilincinin sürekli desteklenip canlı tutulması vazgeçilmez. Mersin bu açıdan oldukça şanslı, çünkü belki de Türkiye'de ilk yola çıkanlardan biri Mersin. Bu yola diğer kentlerden daha önce adım atarak RIS Mersin projesini yürütmüştür. Üniversitemiz de bu projenin önemli bir paydaşı olarak üzerine düşen rolü, RIS Mersin projesinin stratejik hedeflerinden dördüncüsünü, bünyesinde Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) kurarak yerine getirmiştir. TTO, bölgesel kalkınmaya katkı hedefleri doğrultusunda emin adımlarla ilerlemektedir. Mersin'in ekonomik ve sosyal kalkınmasında önemli projelerden biri olan RIS Mersin Projesi'nin günümüz ihtiyaçları dikkate alınarak proje faaliyetlerinin yenilenmesi ve bu sayede Mersin'e yeni bir ivme kazandırılması oldukça önemlidir" dedi.

"RIS MERSİN PLUS, DEĞİŞİMİ TAKİP ETMEK, ARKASINDAN DEĞİL ÖNÜNDEN GİTMEKTİR"

2006 yılında Avrupa Komisyonu ortak finansmanı ile 6. Çerçeve Programı kapsamında, MTSO'nun sekreteryasında başlayan, kamu ve özel tüm kent dinamiklerini bir masa etrafında toplayan RIS Mersin projesinin, Türkiye'nin ilk bölgesel yenilikçilik stratejisi olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan MTSO Başkanı Aşut da inovasyon kavramını Türkiye'de ilk kullanan kentin Mersin olduğunu belirtti. "RIS Mersin bize, özellikle ekonomik yol haritası adına mantıklı düşünmeyi öğretti" diyen Aşut, şunları söyledi: "RIS Mersin projesi ile Mersin, güçlü sektörlerini tespit etti, kamu veya özel tüm sektörel dinamikleri kapsayan platformlarını kurdu. Gerçekten Mersin'i her anlamda yukarılara taşımış olan bu projenin, yeni dünya ekonomisine ayak uydurması amacıyla revize edilmeye ihtiyaç duyuldu. RIS Mersin Plus Projesi bu anlamda değişimi takip etmektir. RIS Mersin Plus, değişimin arkasından değil, önünden gitmektir. Yine tüm Mersin dinamikleri bu işin içinde olacak. Artık ne yapacağımızı ve ne beklediğimizi biliyoruz. Toplum, eğitimin kendisini nasıl dönüştüreceğini daha iyi biliyor. Yani, birinci RIS Mersin'de karşılaştığımız dirençlerle ve zorluklarla artık karşılaşmayacağız. Yeni RIS Mersin Plus eksik kalan kısmın tamamlayıcısı olacaktır."

Yeni projeyle Mersin ekonomisini bilgi ve iletişim teknolojilerine entegre edeceklerini vurgulayan Aşut, "Yeni RIS Mersin ile daha akıllı bir kent hedefimizidir. Enerji verimliliğinin esas olduğu daha çevreci bir kent. Yaratıcı sektörleriyle insanı daha akıllı, sanayisi daha akıllı, eğitimi, ulaşımı, ticareti, sağlığı daha akıllı. Dünyada yükselen 'akıllı kent' kavramını her alana sokan bir kent olacağız. Biz bu süreçte en çok RIS Mersin tecrübesi ile üst düzeyde nitelik kazanan kent dinamiklere güveniyoruz" diye konuştu.

ÇKA Genel Sekreteri Altunsu ile MEÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Gök'ün de birer sunum yaptığı açılışta, Vali Çakacak, 'Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketi' yarışmasında listeye girme başarısı gösteren Berdan Cıvata Firması'na teşekkür belgesi verdi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çakacak: 'Rıs Mersin Plus Projesi, Mersin'in Kalkınmasına Hizmet Edecek' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement