Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, "Anadolu'nun fethedilip yurt olmasından sonra Ahi Evran kurduğu Ahilik teşkilatı ile iktisadi hayatı düzenledi. Uhrevi ve dünyevi hayatın dengelenmesinde önemli bir rol oynadı. Böylesine değerli müesseseler sayesinde bizler Osmanlı ile cihan imparatorluğunu kurduk. Altı yüzyıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu dünyaya barış ve huzur getirdi" dedi.
"Çağımızı Aydınlatan Değerlerimiz" projesi kapsamında Anadolu'daki Ahilik adlı esnaf teşkilatının kurucusu alim ve veli Ahi Evran, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak'ın katıldığı bir programla anıldı. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün düzenlediği ve Keçiören Kaymakamlığı'nın destek verdiği program, Keçiören Belediyesi'nin ev sahipliğinde Neşet Ertaş Sanat ve Gösteri Merkezi'nde gerçekleştirildi. Etkinliğe Mustafa Ak'ın yanı sıra Keçiören Kaymakamı Nusret Dirim, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Kılıçgil, Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus ile çok sayıda öğrenci ve öğretmen katıldı. Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda konuşan Ak şunları kaydetti:
"Anadolu'nun fethedilip yurt olmasından sonra Ahi Evran, kurduğu Ahilik teşkilatı ile iktisadi hayatı düzenledi. Uhrevi ve dünyevi hayatın dengelenmesinde önemli bir rol oynadı. Böylesine değerli müesseseler sayesinde bizler Osmanlı ile cihan imparatorluğunu kurduk. Altı yüzyıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu dünyaya barış ve huzur getirdi."
Osmanlı'nın gittiği her yerde kurduğu müesseseler ve hizmetler ile iz bıraktığını vurgulayan Ak, "Osmanlı İmparatorluğu 1912 yılında Balkanlar'dan ayrıldı. Üç yıl aradan sonra 1915'de Çanakkale Savaşı yapıldı. Osmanlı'nın bu savaşına Bosna'dan, Üsküp'ten ve Priştine'den gönüllü askerler geldi. Kısa bir süre önce Keçiören Belediyesi olarak Kosova Mamuşa'da yaptırdığımız parkın içerisindeki Çanakkale Anıtı'nın açılışını gerçekleştirdik. Bu anıt Türkiye dışında yapılan ilk anıttır. Bu yüzden bu anıtın burada yapılması önemlidir" diye konuştu.
Bugün Kuzey Afrika'da, Asya'da, Kafkasya'da, Balkanlar'da ve dünyanın daha farklı bölgelerine gidildiğinde Osmanlı'nın bıraktığı eserlerin görüldüğünü kaydeden Ak, "Kurduğumuz büyük medeniyetimizle ne kadar gurur duysak azdır. Gençler tarihimizi iyi öğrenmelisiniz ki geleceğe emin adımlarla ilerlemeye devam edelim" ifadesini kullandı.
"AHİ EVRAN TİCARETİN TEMELİNDE PAYLAŞMA DUYGUSUNUN OLDUĞUNU GÖSTERİYOR"
13. yüzyılda Anadolu'nun Türk ve İslamlaşmasında katkıları olan Ahi Evran'ın iyi tanınması gerektiğinin altını çizen Kaymakam Dirim ise, "Bugün dünyaya baktığımızda esen ticari sistem kapitalizmdir. Ama bu sistem insanlara mutluluk sağlamıyor, çünkü sömürü duygusu var. Başka coğrafyalardan gelip kaynakları alıyorlar ve kendi insanlarına sunuyorlar. Kabul edilemez bir durumdur bu. Ahi Evran ise ticaretin ve sanayinin temelinde paylaşma duygusu olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu.
"AHİLİKLE KANKALIK AYNI ŞEYDİR"
"Artık selam, kelam, dua, kardeşlik unutuldu" diyen Çelikus da, gençlerin kullandığı "kanka" sözcüğüne dikkat çekerek, "Siz gençler bizlerden hiçbir yardım görmeden ne yapıp ettiniz 'kanka' diye bir kavram geliştirdiniz. Kanka, 'kan kardeş' anlamına geliyor. Ahilikle kankalık aynı şeydir. Bizim milletimizin ruhunda inanç ve samimiyet vardır. Ahilik esnaf ve sanatkarların kurduğu bir medeniyet projesidir" dedi.
Konuşmaların ardından sahnelenen ve kalfalıktan ustalığa geçişin anlatıldığı Ahilik Şed Kuşatma Töreni'ni konu alan tiyatro gösterisi izleyenlerden büyük alkış aldı. Daha sonra Ak ve protokol üyeleri, "Alın Teri" konulu resim yarışmasında dereceye giren öğrencilerin ödüllerini verirken, program toplu hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi. Programın ardından protokol üyeleri "Kayıp Meslekler" konulu resim sergisini gezdiler. - ANKARA
Son Dakika › Yerel › Çağımızı Aydınlatan Değerlerimiz: Ahilik - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?