CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, girdi maliyetleri ve mevsim şartları sebebiyle zor günler geçiren Bursalı zeytin üreticilerinin seslerini, Meclis'e taşıdı.
CHP Bursa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz, Bursalı zeytin üreticilerinin sorunlarını TBMM'ye taşıdı. Vekil Demiröz, meclisteki konuşmasında Gemlik, Orhangazi, Mudanya ve İznik Ziraat Odası Başkanlarının TBMM ve milletvekillerine hitaben gönderdikleri mesajları okudu.
"4 İLÇEDE 225 MİLYON TL KAYIP YAŞANDI"
Demiröz, Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik'in mesajında şunları aktardı:
"2013 Kasım ayından 2014 Nisan ayına kadar bölgemizde yağış yağmaması, sıcakların mevsim normallerinin çok üzerinde seyretmesi her ağacın ihtiyacı olan dinlenme süresi zeytin ağaçlarında olmamıştır. Ziraat odaları olarak biz, bu kuraklığın verimi düşüreceğini bekliyorduk. Üreticinin bakım masraflarını karşılayabilir mi diye düşünürken zeytin çiçeklenmesi sırasında yağan yağmurlar çiçeklerin döllenmesine mani olduğundan bu 4 ilçemizde yüzde 75-85 civarında ürün kaybı meydana gelmiştir. Parasal olarak ifade edersek 225 milyon lira civarında kaybımız olmuştur. Bir sene borç ertelemesi borcun yığılmasından başka bir şeyi ifade etmediğini, gelecek sene bu borçların nasıl ödeneceğini bilmiyoruz. Çare, bu borçların beş seneden az olmamak kaydıyla taksitlendirilmesidir. Üretimin devam etmesi dünyanın en değerli zeytini için, mutlaka üreticinin yapılan 2014 bakım masrafları ile 2015 yılı bakım masraflarının karşılanması için dönüm başı devlet tarafından karşılıksız yardım yapılmasını bekliyoruz."
"YAZ YAĞMURLARI ZEYTİNİ VURDU"
Demiröz, Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Hasan Cevizlidere'nin ise şunları söylediğini anlattı.
"2013-2014 üretim sezonunda hava şartlarının da etkisiyle gerek kış aylarının sert geçmemesi gerek yaz başlangıcında oluşan yağmurların etkisiyle zeytin bahçelerinde ürün kayıpları yaşanmıştır. Orhangazi ilçesinde zeytin yetiştiriciliği önde gelmektedir ve bu yıl zeytin bahçelerinde önemli derecede verim kaybı yaşanmıştır. Sofralık zeytinde ortalama 32 bin ton zeytin üretimi beklenirken bu rakamın 7 bin tonlara düşmesi bekleniyor. Bölgemizde, 2010 yılında çiçek yanığı, 2011 yılında kalite kaybı, 2012 yılında rekoltenin düşük olması, bu yıl da yukarıda beklediğimiz nedenlerden dolayı, zeytinimizin olmamasından dolayı, çiftçilerimizin kullandıkları mazot, gübre ve zirai ilaçlardaki fiyat artışı çiftçilerimizi borçlarını ödeyemeyecek duruma getirmiştir. Bundan dolayı çiftçilerimize devlet tarafından gerekli yardımların yapılmasını istiyoruz."
"ÜRÜN KAYBIMIZ YÜZDE 30-70 ARASI"
Demiröz, Mudanya Ziraat Odası Başkanı Raif Döner'in mesajını da şöyle aktardı:
"Mudanya ilçesinin yüzde 90'ı zeytincilikle iştigal etmekte. Zeytin ekili alan 95 bin dekar, zeytin ağacı ise 3 milyon 675 bin adettir. Ağaç başına verim 10 kilogram ile 15 kilogram arasıdır. Yıllık üretimimiz 26 ton ile 35 ton arasındadır. 28 Mayıs 2014 ve 10 Haziran 2014 tarihleri arasında yağan aşırı yağışlardan dolayı yüzde 30 ile yüzde 70 arası ürün kaybı bulunmaktadır. Bu nedenle Hükümetimiz borç ertelemesi yapıyor ancak bu tatmin edici değil. Bizim talebimiz, borçları erteleme değil yapılandırılmalı ve üreticinin zeytinlerine bakabilecek miktarda destek yapılmasıdır."
TARSİM YAĞMUR ZARARINI KARŞILAMIYOR
İlhan Demiröz, İznik Ziraat Odası Başkanı Vahit Mutlu'nun ise sıkıntılarını, "Zeytinde çiçek döneminde uzun süren yağışlar sebebiyle yüzde 60-80 arası verim kaybı yaşandı. Yağmur zararı TARSİM sigorta kapsamına girmediği için gelirinin önemli kısmını zeytinden sağlayan İznik çiftçisi, borçlarını ödeyemeyecek duruma gelmiştir. Çiftçimizin borçlarının üç yıl faizsiz ertelenip taksitlendirilmesi ve nakdi yardım yapılmasını istiyoruz". şeklinde aktardığını söyledi. - BURSA
Son Dakika › Yerel › Bursalı Zeytin Üreticisinin Sesi TBMM Genel Kurulu'na Taşındı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?