ZEHRA DEĞİRMENCİ/SİBEL KAHRAMAN
Bursa Çevre Platformu, AKP'nin Uludağ Alan Başkanlığı kurulmasına ilişkin kanun teklifine tepki gösterdi. Platformun "Uludağ'da (T)Alan Başkanlığı İstemiyoruz" başlığıyla yaptığı açıklamada, "Kanun teklifi yasalaşırsa başka hiçbir yerde olmayan, yalnızca Uludağ Milli Parkı'nda yaşayan 32 farklı tür bitki yok edilme tehlikesiyle yüz yüze kalacak" dendi.
Bursa Çevre Platformu, bugün Fomara Meydanı'nda "Uludağ'da (T)Alan Başkanlığı İstemiyoruz" başlıklı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Bursa Çevre Platformu adına Caner Gökbayrak ve Kemalettin Yıldız okudu.
"ULUDAĞ'I EKOKIRIM BEKLİYOR"
Siyaset eliyle Bursa'da bir katliama karar verilmek üzere olunduğunu ve Uludağ'ı bir ekokırımın beklediğini belirten Gökbayrak, " Türkiye'de ve belki de dünyada ilk kez bir milli park, milli park olarak koruma altına alınmasına neden olan ekolojik niteliklerine hala sahip olduğu halde milli park korumasından çıkartılarak daha büyük yağma ve talana açılmak isteniyor" dedi.
Geçtiğimiz 20 yıl boyunca Uludağ Milli Parkı'nda kanuna aykırı projeler yapılmak istendiğini ancak Bursa Barosu öncülüğünde açılan davalarla bu projelerin engellendiğini söyleyen Gökbayrak, "Biz, doğaya yönelik katliamlar olmasın diye ekokırım suçunu kanunlarımıza eklenmesi için uğraşırken, ne kadar çarpıcıdır ki, AKP'li iki Bursa Milletvekili Uludağ Milli Parkı'nda ekokırım yaratacak kanun teklifini TBMM'de 49 AKP milletvekilinin imzasıyla Turizm Komisyonu'na gönderildi. Kanun, bütçe gibi önemli görüşmelerin bile önüne geçirilerek hızla yasalaştırılmak isteniyor. Kanun teklifi yasalaşırsa başka hiçbir yerde olmayan, yalnızca Uludağ Milli Parkı'nda yaşayan 32 farklı tür bitki yok edilme tehlikesiyle yüz yüze kalacak" diye konuştu.
"TÜRKİYE'DE MİLLİ PARKLAR GEREKTİĞİ GİBİ KORUNMUYOR"
Gökbayrak, "Dünya ülkelerinde sahip oldukları milli parklar ve koruma altında olan alanların yüzölçümlerine oranı Dünya'da yüzde 6, Avrupa'da yüzde 11,5 bazı Avrupa ülkelerinde yüzde 25 düzeyinde olmasına rağmen Türkiye'de Milli Park oranı yalnızca yüzde 1'dir. Bu kadar az miktarda milli parka sahip olmamıza rağmen Türkiye'de milli parklarımız gerektiği gibi korunmamakta, ısrarla kanunu açık ihlal eden planlar, projeler, kanunlar uygulamaya alınmak istenmektedir" dedi.
Uludağ Milli Parkı'nın tek sahibinin Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Uludağ Milli Park Müdürlüğü olduğunu vurgulayan Gökbayrak, "AKP hükümeti korumaya muhtaç endemik çiçekleri umursamadan Uludağ'ı turistik yerleşim alanına çevirmek istemektedir. İşte tam da bu nedenle Uludağ'da AKP iktidarlarının yapmak istediği talan, hep gelip Milli Parklar Kanunu'na çarptığı için milli parktan kurtulmak isteniyor" dedi.
Açıklamanın devamında konuşan Kemalettin Yıldız şunları söyledi:
"Uludağ Milli Parkı, 32 tür Uludağ endemiği, 169 tür Türkiye endemiği bitki çeşidini korumak için 1961 yılında Milli Park ilan edildi. Milli Parklar Kanunu'nun 14. maddesi çok net olarak şöyle hükmeder. Madde 14 – Bu Kanun kapsamına giren yerlerde;
a) Tabii ve ekolojik denge ve tabii ekosistem değeri bozulamaz,
b) Yaban hayatı tahrip edilemez,
c) Bu sahaların özelliklerinin kaybolmasına veya değiştirilmesine sebep olan veya olabilecek her türlü müdahaleler ile toprak, su ve hava kirlenmesi ve benzeri çevre sorunları yaratacak iş ve işlemler yapılamaz,
d) Tabii dengeyi bozacak her türlü orman ürünleri üretimi, avlanma ve otlatma yapılamaz."
"AKP'Lİ MİLLETVEKİLLERİ SUÇ İŞLİYOR"
Yürürlükteki Milli Parklar Kanunu'na göre Uludağ Alan Başkanlığı teklifine imza atan AKP milletvekilleri Meclis'e sundukları kanun tasarısıyla suç işlemektedirler. Kanun tasarısının hiçbir yerinde koruma altına alınan endemik çiçeklerden bahsedilmiyor. Sanki bu endemik türler, eko kırıma açılmak istenen bu 20 milyon m2 alan içinde hiç yokmuş gibi gerçeği gizleyen yoz bir kanun teklif hazırladılar. Alan Başkanlığı sistemi daha önce Gelibolu ve Göreme Milli Parkları'nda denendi. Alan Başkanlığı'nın sınır tanımayan, yaptığı yaptık kestiği kestik tutumu rahatsız edici boyutlara ulaştı. Uludağ gibi ekolojik olmasa bile tarihsel önemi nedeniyle geçmişte milli park ilan edilen Göreme Milli Parkı, 2019 ekiminde Kapadokya Alan Başkanlığı'na devredildikten sonra Milli Parklar'Pldan devralınan personel baskı ve mobbinge uğratılarak 15 uzman personel istifa etmek zorunda bırakıldı. Ardından KPSS memur alım sınav başarısı olmayan mülakatsız personel alımı yapıldı. Son olarak geçtiğimiz ağustos ayında tüm tepkilere kulak tıkandı ve peribacalarına zarar verilerek gereksiz bir yol inşaatı yapıldı. Tüm bu nedenlerden dolayı Uludağ Alan Başkanlığı teklifi geri çekilmelidir. Uludağ milli park olarak kalmalıdır. AKP Uludağ'dan elini çek. Uludağ Alan Başkanlığı'na hayır."
Son Dakika › Yerel › Bursa Çevre Platformu, AKP'nin Kanun Teklifine Tepki Gösterdi: 'Uludağ'da (T)Alan Başkanlığı İstemiyoruz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?