Mehmet Ekif Ersoy Üniversitesi’ne (MAKÜ) hayvan hastanesi ve fakülte çiftliği kuracağı bildirildi.
Mehmet Ekif Ersoy Üniversitesi’nde düzenlenen toplantıda, hayvancılıkta yaşanan sorunlar masaya yatırıldı. 133 bin büyükbaş, 176 bin küçükbaş hayvan varlığı bulunan Burdur’un hayvancılığının geleceği ve üniversiteden beklentiler, Vali Rasih Özbek, Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya’nın da katıldığı toplantıda ele alındı.
Rektörlük Konferans Salonu’ndaki toplantının açılışını yapan MAKÜ Rektörü Prof. Gökay Yıldız, üniversite ve veteriner hekimliği fakültesi hakkında bilgiler verdi. 420 personelin görev yaptığı üniversitede öğrenci sayısının 12 bin 369 olduğunu belirten Prof. Yıldız, Veteriner Fakültesi’nde 3 bölüm, 16 anabilim dalı klinikleri ve 42 yetişmiş öğretim elemanıyla bölge hayvancılığı için önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydetti. Devlet Planlama Teşkilatı’nın 2008 programına hayvan hastanesini aldığını belirten Rektör Prof. Yıldız, üniversite çiftliği kurulması için de çalışmaların başlayacağı müjdesini verdi.
Vali Rasih Özbek ise, konuşmasında Burdur’un marka ürünler oluşturması gerektiğine vurgu yaparak, “Gerek süt gerek et üretiminde ürünlerimizi işlemeliyiz. Büyük potansiyele sahibiz. Yeni markalar oluşturulalım. Komşumuz Afyonkarahisar teşvik alırken Burdur alamıyor. Sektörel bazda teşvik önemli. Bu konuda bakanlıkta sektörel teşvik için yasa hazırlandığını öğrendim. Teşvik olursa üreticimizi kimse tutamaz, hayvancılığın önün iyice açılır” dedi.
Konuşmaların ardından Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Mahiye Özçelik'in yönetimindeki kamu, sivil toplum ve özel sektör temsilcilerinin katıldığı panel başladı. Panele konuşmacı olarak Tarım İl Müdürü Kadir Güven, Köy Kooperatifleri Birliği Başkanı Yakup Yıldız, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kamil Özcan ve Ege-Vet Genel Müdürü Veteriner Hekim Tahir Selçuk Yavuz katıldı. Veteriner Fakültesi’nin bugüne kadar 220 hekim mezun ettiğini, gerçekleştirilen bilimsel araştırmalar ve projeler hakkında bilgi veren Prof. Özçelik, hedeflerin fakülte binası, hayvan hastanesi ve fakülte çiftliği gibi fiziki olanakların iyileştirilmesi, eğitim öğretimde kaliteyi artırmak ve eğitim ağırlıklı hizmetleri artırmak olduğunu belirtti.
Burdur'da hayvancılığın gelişmesi için son 3 yılda yapılan çalışmaları aktaran Tarım İl Müdürü Kadir Güven, tarımsal kuruluşlarla birlikte çeşitli desteklerle birçok proje yaptıklarını belirtti. Sütün kalitesini arttırmak için hijyeni arttırmaya yönelik çalışmalarla Türkiye'deki en kaliteli sütün Burdur'da üretildiğini açıklayan Güven, “Süt alım merkezleri sayesinde tüm köyler sanki bir çiftlik gibi oldu. Toplu sağım merkezleri sayesinde Türkiye'de bakteri oranı en düşük sütü elde ettik. Devlet, şirketler, kooperatifler ve üniversite birleşip ortak çalışmalar yaptıkça Burdur tarım ve hayvancılıkta marka haline gelecektir” diye konuştu.
(ŞT-AT-Y)
13.12.2007 16:29 TSİ
Son Dakika › Yerel › Burdur'a Hayvan Hastanesi ve Üniversite Çiftliği Kurulacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?