Bulgaristan'da yaşayan Türklerin her yıl bir araya gelerek yağlı güreş ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiği turnuva büyük bir şenlik haline gelerek unutulan bir geleneği yeniden Ezerçe'de canlandırdı.
Özellikle Balkan savaşlarının başlamasıyla 1900'lü yılların başında iptal olan şenlikler, 1930 yılında tekrar boy gösterdi. Fakat 1952 yılında Arapça okunan ve okutulan okulların kapatılması ile beraber yağlı güreşlerde tekrar durduruldu. Dönemin yönetimlerinin ve siyasi oluşumun aldığı karar neticesinde çayır yerine kendi güreş stillerine uygun olarak minder güreşi şeklinde yapılmaya başlandığını belirten Mudanya Gençlik hizmetleri ve spor Müdürü Tahir Yılmaz, "Türklerin daha başarılı olduğu yağlı güreş bölgede yok edilmeye çalışılmıştır. UNESCO tarafından da tescil edilmiş olan "Ata Sporu" yağlı güreş bu projeyle ve diğer kültürel miraslar yaptığımız girişimlerle bölgede tekrar canlandırıldı" diye konuştu.
Artık günümüz de sporun evrensel bir organizasyon olduğunu ifade eden Yılmaz, "Barışa, dostluğa, kardeşliğe ve sevgiye giden en etkili unsurlardan biridir. Ezerçe tarihi geçmişinde ata sporu olan güreşimize çok büyük şampiyonlar kazandırmış ve çok önemli güreş adamları yetiştiren" Türkiye ye mal olmuş vatandaşlarımız, bu topraklardan çıkmıştır" dedi.
Büyük çekişme içinde geçen müsabakalar sonunda dereceye girenler şu şekilde sıralandı:
"Baş Pehlivanlık, Ahmet Yavuz, 2'inci Hakan Aydoğan, 3'üncü Soner Tatu. Başaltı Yalçın Öncül, 2'inci Oktay Hacıoğlu, 3'üncü Mustafa Ay. Büyük Orta Mustafa Aliov, 2inci Mehmet Coşkun ve 3'üncü Bekir Okumuş." - BURSA
Son Dakika › Yerel › Bulgaristan'daki Yağlı Güreşlere Mudanya Damgası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?