Buğdayı 1 Milyon Faydalı Böcek Koruyacak - Son Dakika
Yerel

Buğdayı 1 Milyon Faydalı Böcek Koruyacak

Buğdayı 1 Milyon Faydalı Böcek Koruyacak

Konya'da süneyle mücadele kapsamında, doğaya 1 milyon faydalı böcek bırakıldı.

14.05.2014 17:18  Güncelleme: 12:26

Konya'da hububat alanlarındaki süne zararına karşı, doğaya 1 milyon faydalı böcek salındı.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Celal Yıldız, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde düzenlenen törende, süne yumurta parazitoitlerinin, sünenin en önemli ve etkili doğal düşmanları olduğunu söyledi.

Parazitoitlerin, süne yumurtalarına kendi yumurtalarını bırakarak, bu böceğin çoğalmasını engellediğini ifade eden Yıldız, faydalı böceklerin doğada süneye yetebilecek kadar bulunmadığını dile getirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2004 yılında biyolojik mücadelenin yaygınlaştırılması amacıyla "Ülkesel Süne Projesi"ni başlattığını aktaran Yıldız, proje ile faydalı parazitoitlerin yeni üretim metotlarının geliştirilmesi, kitlesel üretimlerle tabiatın desteklenmesi ve parazitoitlerin yaşayabileceği doğal ortamların oluşturulmasının hedeflendiğini anlattı.

16 milyon 350 bin faydalı böcek üretildi

Yıldız, süneye karşı biyolojik mücadele kapsamında 2007'de kurulan laboratuvarda, bugüne kadar 16 milyon 350 bin faydalı böcek üretilerek, başta Konya olmak üzere  Karaman, Kırşehir, Ankara, Yozgat, Eskişehir, Kırıkkale ve Nevşehir'e gönderildiğini belirtti.

Son 10 yılda alınan tedbirler sonucunda parazitlenme oranının yüzde 20'den yüzde 43'e çıktığına dikkati çeken Yıldız, şunları kaydetti:

"2003 yılında yer aletleriyle süne mücadelesine geçilerek 688 bin dekar, 2004 yılında ise 1 milyon 798 bin dekar ilaçlama yapılmıştır. 2004, sünenin pik yaptığı yıl olup, Konya'da süne emgi oranları ortalaması yüzde 3'lere çıkmıştır. 2004'te başlanan biyolojik mücadele, ağaçlandırma çalışmaları ve yer aletleriyle yapılan kimyasal çalışmalar, sonraki yıllarda etkisini göstermeye başlamıştır. 2013 yılında bu çalışmalar sonucunda ilaçlanan saha azalmış, süne emgi oranları yüzde 0,9 seviyesine inmiştir. Son 10 yılda süne mücadelesinde gelinen nokta, biyolojik mücadele için başarıdır ve sonraki yıllarda en önemli mücadele yöntemi olmaya devam edecektir."

Konuşmaların ardından, Konya Vali Yardımcısı Erol Özkan, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü  Seyfettin Baydar, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Fatih Özdemir, Konya Ticaret Borsası Başkanı Muhammet Uğur Kaleli ve  Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış tarafından, doğaya 1 milyon faydalı böceğin salınma işlemi başlatıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Buğdayı 1 Milyon Faydalı Böcek Koruyacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement