Türkiye Acil Tıp Derneği ve Acil Tıp Asistan Birliği tarafından bu yıl 10'uncusu düzenlenen Acil Tıp Asistan Sempozyumu'na katılan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Türkiye'de insanların özel sağlık hizmetlerine yönlendirildiğini söyledi.
Türkiye Acil Tıp Derneği ile Acil Tıp Asistan Birliği tarafından bu yıl 10'uncusu düzenlenen Acil Tıp Asistan Sempozyumu (ATAS) bu yıl Bursa'da gerçekleştiriliyor. 20-24 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan sempozyumun açılış törenine Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim Gürel, Türkiye Acil Tıp Derneği Başkanı Yıldıray Çete ve çok sayıda doktor katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi'nin sağlık alanında yapmış olduğu çalışmalardan söz etti. Sağlık hizmetlerinin insan yaşamının her anında karşılanmasını gereken en temel hak olduğunun altını çizen Bozbey, "Yalnızca hastalıkları iyileştirmek değil, koruyucu tedbirleri almak da yönetimlerin görevidir. Bu anlamda, Nilüfer Belediyesi olarak koruyucu sağlık hizmetlerine yönelik çalışmalarımızla, yine Türkiye'ye örnek olduk. 2001 yılında, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı ile imzalanan protokol çerçevesinde, Türkiye'de ilk kez üniversite-belediye işbirliğiyle bir proje ortaya koyduk. "Nilüfer Halk Sağlığı Eğitim ve Araştırma Projesi" sayesinde 10 bin konutta 35 bini aşkın kişinin sağlığının takip edilmesini sağladık. Bu proje, geçtiğimiz Haziran ayına kadar 9 mahalleyi kapsayan 2 merkezde devam etti. 20 bin 176 kişi, ana-çocuk sağlığı, aile planlaması, sağlık eğitimi, çevre sağlığı, poliklinik, ilk ve acil yardım, laboratuar ve yaşlılar ile diğer risk gruplarının izlenmesi hizmetlerimizden yararlandı. 2014 Haziran ayından itibaren, bu çalışmalarımız Fethiye mahallesinde bulunan tek merkezden, 2 mahallemizde Fethiye ve Işıktepe devam ediyor. Bu kapsamda, yaklaşık 9 bin kişiye ulaşıldı" dedi.
Sağlık sistemini de eleştiren Bozbey, "Türkiye'de sağlık anlayışı biraz farklılaştı. Özel sağlığa doğru inanılmaz bir yönlendirme var. Ama bugün maalesef yaşadığımız sorunların özellikle birinci basamak ve hastalık öncesi önlem esasına dayanan anlayışın mutlak suretle geri gelmesine veya uygulanmasını şart. Örneğin üniversite üçüncü basamak sağlık hizmeti vermesi gerekirken bir kurumken bugün maalesef herkes gidebilmektedir. Orası araştırma hastanesi olduğu için hekimlerimizin, doktorlarımızın araştırma hastanesi yapısıyla farklı hastalıkların iyileşmesini sağlayacak bir anlayışın, sistemin olması gerekiyor. Türkiye'de mutlak suretle birinci basamak sağlık hizmetinin olmasını diliyorum" diye kaydetti.
Bozbey, Nilüfer Belediyesi tarafından halk sağlığı kapsamında yürütülen çalışmalar çerçevesinde 2007'de Halk Sağlığı Uzmanları Derneği tarafından "Halk Sağlığı Dostu Yönetici" ödülünü aldıklarını da belirtti.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim Gürel de acil tıp asistanlarının çalışma şartlarının iyileştirilmesi için çalıştıklarını söyledi.
Türkiye Acil Tıp Derneği Başkanı Yıldıray Çete de acil servislerde yaşanan güvenlik meselesine dikkat çekti. Çete, "Eğitim ortamlarımız aynı zamanda bizim hastane dediğimiz, acil servis dediğimiz ortamlar. Bizim eğitim ortamımızda çok önemli bir sıkıntı var. Hekime yönelen, sağlık çalışanına yönelen şiddet güvenliğin en önemli bir parçası ancak, güvenlik derken çalışma ortamımızın getirdiği sağlıkla ilgili sıkıntılar yaşayabiliyoruz. Güvenli aciller konsepti bir an önce oluşturulması gerekiyor" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından 24 Mayıs tarihine kadar sürecek olan 10. ATAS Sempozyumu'nda eğitimlerin yanı sıra çeşitli sosyal programlar da gerçekleştirilecek. - BURSA
Son Dakika › Yerel › Bozbey Sağlık Çalışmalarını Anlattı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?