Bingöl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sedat Ildız, "Küçükbaş hayvancılık Bingöl'de yapılabilecek en doğru ve ekonomik yetiştiriciliktir" dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Kalkınma Bakanlığı Doğrudan Faaliyet Desteği Kapsamında finanse edilen "Bingöl'de Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinin Yapısal Durumu ve Geliştirme Olanakları Projesi" faaliyetleri kapsamında Bingöl Üniversitesi'nde küçükbaş hayvancılığı sorunlarının ele alındığı bir panel gerçekleştirildi.
Panelde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ildız, Bingöl'de hayvan varlığı ve hayvansal ürün üretimi konusunda 2009 yılından itibaren düzenli ve istikrarlı bir artış olduğunu belirterek, 2009 yılında 326 bin olan küçükbaş hayvan mevcudunun 2012 yılında 437 bin baş olduğunu söyledi.
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin çok karlı bir iş olduğunu vurgulayan Ildız, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği konusunda yaşanan sorun ve eksiklikleri tespit etmek amacıyla böyle bir proje hazırladıklarını kaydederek, şöyle dedi:
"Küçükbaş hayvancılık Bingöl'de yapılabilecek en doğru ve ekonomik yetiştiriciliktir. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde maliyet düşük olup üretim sürecinde risk daha azdır ve yıl boyu istihdam imkanı bulunmaktadır. Bu bakımdan küçükbaş hayvan yetiştiriciliği tarımsal üretim seçeneği sınırlı birçok aile ve işletme için önemli bir alternatiftir. Küçükbaş hayvancılığının geliştirilmesi, kırsal alanda yaşayan çiftçilerimizin gelir düzeyinin yükseltilmesi, gelir çeşitliliğinin sağlanması, köylerde istihdamın artırılması ile köyden kente göçün önlenmesi amacıyla çiftçilerimize her konuda destek sağlanmaktadır."
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının son yıllarda küçükbaş hayvancılığa özel önem verdiğini hatırlatan Ildız, "Bunun için koyun ve keçi yetiştiricilerine doğrudan ve dolaylı olarak maddi destek vermekte, genetik yapının iyileştirilmesi ve verimin artırılmasına yönelik olarak Halk Elinde Ülkesel Hayvan Islahı Projesi başarıyla yürütülmektedir. Bu proje ile yerli hayvan ırklarımız yetiştirici şartlarında geliştirilerek ıslahı neticesinde daha yüksek verimli sürüler oluşturulması amaçlanmaktadır" diye konuştu.
Fırat Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen "Bingöl'de Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinin Yapısal Durumu ve Geliştirme Olanakları Projesi"ni Bingöl Üniversitesi ve Bingöl Damızlık Keçi ve Koyun Yetiştiricileri Birliği ile yürüttüklerini ifade eden Ildız, şöyle devam etti:
"Bu projeyle ilimizde küçükbaş hayvancılığın sorunları ve çözüm önerilerini yetiştiricilerle birebir görüşerek yerinde tespit etmeye çalıştık. Bu kapsamda merkez ve 6 ilçemizde 67 köyümüzde yetiştiricilerle yapılan anket, gözlem, barınak ve mera durumları, yetiştirici beklentileri konusunda değerlendirmeler yaparak mevcut durumun röntgenini çektik. Bu çalışmanın sonuçları, sorunların çözümünde bize yol gösterecektir." - Bingöl
Son Dakika › Yerel › Bingöl'de Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Paneli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?