Memorial Antalya Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü'nden Op. Dr. Bülent Fahri Kılınçoğlu, bilgisayar başında geçirilen uzun saatler, klavye ve mouse kullanımının hastalığa neden olduğunu belirterek, Karpal Tünel Sendromu adı verilen hastalığın diyabetik, romatoid artiritli ve tiroid hastalarında görülme olasılığının sağlıklı kişilere göre 4-5 kat fazla olduğunu bildirdi.
Kılınçoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, sıklıkla ahşap oymacılığı, tornacılık gibi meslek dallarında ya da örgü, nakış ile ilgilenenlerde görülen bir hastalığın ofis çalışanları arasında da yaygınlaştığını belirtti.
Hastalığın kendini başparmak ile 2 ve 3. parmaklarda ağrı ve uyuşma şeklinde gösterebildiği gibi ileri durumlarda kuvvet kaybı ve kas erimesine de yol açabileceğini anlatan Kılınçoğlu, şunları kaydetti:
"Karpal Tünel Sendromunda şikayetlerin oluşumuna başparmak ile 2 ve 3. parmakları hareket ettiren ve duyusunu sağlayan sinirin bilekten geçtiği tünel içinde sıkışma ve buna bağlı olarak normal görevini görememesi neden olmaktadır. Şikayetler özelikle yoğun geçen bir günde, saatler boyunca klavye ve mouse kullanımının ardından daha çok geceleri ortaya çıkar. Belirtiler başparmak ile 2 ve 3. parmaklarda ağrı, sızlama ve uyuşma, ilerleyen durumlarda kuvvet kaybı ve el kaslarında erime ve incelme olarak kendini gösterir. Başlangıçta şikayetler gelip geçici iken sonraları devamlı hale gelir ve kuvvet kaybı ortaya çıkar. Bu aşamada eşyaları taşıma ve tutmada zorlanma, tabak bardak düşürüp kırma gibi sakarlıklar olarak kendini gösteren durumlar ortaya çıkabilir. İleri vakalarda eldeki kuvvet kaybı ve his kaybı ile beraber başparmak tarafındaki kaslarda erimeler başlar."
Şikayetlerin sorgulanması, muayene bulguları, EMG adı verilen bir tür sinir elektrosu çekilmesiyle yüzde 95 oranında tanı konulabildiğini bildiren Kılınçoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"EMG'nin negatif olmasına rağmen hastalığın var olduğu durumlarda muayene bulguları ve şikayetlere bakılarak karar verilmesi gerekir. Bazı durumlarda boyun fıtığı ile karışabileceği için bu tetkiklere boyun MR'ı da eklenebilir. Karpal Tünel Sendromu adı verilen bu hastalığın diyabetik, romatoid artiritli ve tiroid hastalarında görülme olasılığı sağlıklı kişilere göre 4-5 kat fazladır. Gebelik sırasında da bilek çevresindeki dokularda kalınlaşma ve yumuşak dokularda ödem olduğu için yüzde 20-30 gibi oldukça yüksek oranda geçici olarak hastalık ortaya çıkabilir. Sıklıkla tedavi gerektirmeden gebeliğin bitimi ile sonlansa da yüzde 15-20 oranında kalıcılık söz konusu olarak tedavi gerektirebilir."
Tedavide bölgesel ağrı kesici ve ödem çözücü jellerin kullanılmasının faydalı olacağını, bununla beraber sadece gece kullanılacak olan el, bilek atelleri ile sinir çevresine kortikosteroid enjeksiyonlarının son derece güvenli ve etkin tedavi sağlayacağını belirten Kılınçoğlu, ilaç ve diğer tedavilere rağmen ağrı ve kuvvetsizlik yakınmaları devam eden ya da ilerlemiş hastalarda basit ve lokal anestezi altında yapılan yaklaşık 15 dakika süren ufak bir operasyon ile tam iyileşmeyi elde etmenin mümkün olabileceğini aktardı.
Kılınçoğlu, şöyle devam etti:
"Yoğun olarak eller ile iş yapılıyor ve çalışılıyorsa, gün içinde el, dirsek eklemleri dinlendirilmelidir. Masa başı görevi yapanlar, gün içinde dairesel egzersizler ile eklemlerini rahatlatmalıdır. Bilgisayarda çalışırken bilek ve dirseğin altına yumuşak pedler koyulmalıdır."
Muhabir: Yusuf Karadağ
Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - ANTALYA
Son Dakika › Yerel › Bilgisayar Başında Çok Durmak Hastalığa Neden Oluyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?