Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Bilecik'te ecdat yadigarı olan tarihi eser niteliğindeki başta yıkık minareler olmak üzere, Yunan işgalinde yanan 5 tarihi binayı korumaya altına aldı.
1921 yılında Bilecik'i işgal eden Yunan askerleri, 1,5 yıllık işgalin ardından geri çekilirken şehrin tamamını yakmış, 3 defa çıkarılan büyük yangında, Osmanlı dönemindeki Bilecik şehri tamamen yanarken, birkaç tarihi eser büyük bölümü yansa da bir kısmı ayakta kalmayı başarmış. Bu eserler arasında, alem kısmı yıkılan minareleri ile sadece duvarları kalan Emirler, Karacalar ve Osman Gazi camiilerininyanısıra, kısmen yıkılan Emirler ve Süleyman Paşa hamamları bulunuyor.
1998 yılında, dönemin Valisi Refik Arslan Öztürk tarafından elden geçirilen ve aradan geçen sürenin ardından tekrar yıkılmaya yüz tutan bu eserlerle ilgili Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü konservasyon çalışması başlattı. Restoretör Ömer Can, yapılanın restorasyon olmadığını, eserlerin mevcut haliyle korumaya alındığını belirtti. Can, şunları söyledi:
"Burada korumaya yönelik bir çalışma yapıyoruz biz. Konservasyon koruma üzerine. Mevcut kalıntıların kaybolmaması, tarihimizi ayağa kaldırmak için, derz yenilemesi ve mevcut temellerin duvar yüzeylerinin temizlenip tamir edilip günyüzüne çıkarılmasını sağlıyoruz. Yaptığımız restorasyon değil korumaya yönelik konservasyon çalışmasıdır. Bu çalışma bu eserlerin 100-200 yıl kaybolmamasını sağlar. Emirler, Karacalar ve Osman Gazi camiileri ile Emirler ve Süleyman Paşa hamamlarını tamir edeceğiz. Bu minaremizin de derzlerini söküp yenileyeceğiz. Korkuluklarına kapılarına bakım yapacağız. Yağmurdan etkilenmemesi için de tepesine korumaya yönelik külah yapacağız" dedi. - BİLECİK
Son Dakika › Yerel › Bilecik'teki Tarihi Camiler ve Hamamlarda Kanservasyon Çalışması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?