Bebek ve Çocuklar İçin Reflü Uyarısı - Son Dakika
Yerel

Bebek ve Çocuklar İçin Reflü Uyarısı

Bebek ve Çocuklar İçin Reflü Uyarısı

Medical Park Gaziantep Hastanesinde görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Mustafa Çiftçi, bebeklerde ve çocuklarda görülen reflü hakkında,bilgiler vererek, uyarılarda bulundu.

05.05.2016 17:57

Medical Park Gaziantep Hastanesinde görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Mustafa Çiftçi, bebeklerde ve çocuklarda görülen reflü hakkında,bilgiler vererek, uyarılarda bulundu.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Mustafa Çiftçi, bebeklerde mide ile yemek borusu arasındaki bu kas dokusunun tam olgunlaşmamış olması, sıvı gıda ile beslenilmesi ve yatar pozisyonda olmalarının reflüyü kolaylaştırdığını belirtti. İlk 6 ayda, bebeklerin yüzde 40 - 70'inde gastroözafageal reflü olmakla birlikte birçoğu fizyolojik olduğunu belirten Çiftçi, tedavi ve takibin uzman doktor kontrolünde olması gerektiğini, çocuklarda ise reflü hastalığının görülme sıklığının yüzde 10'larda bulunduğunu kaydetti.

Uz. Dr. Mustafa Çiftçi, hastalığın risk faktörü cinsiyete göre değiştiğini belirterek, belirtileri hakkında bilgi verdi. Çiftçi, Kusma, öğürme, iştahsızlık, iyi beslenememe, yeterli kilo alamama, huzursuzluk, uyku bozukluğu, ağız kokusu, uzayan öksürük - hırıltı atakları, kansızlık, ses kısıklığı gastroözafageal reflü düşündüren yakınmalar olabilir. Tanısında endoskopik inceleme, 24 saatlik PH monitorizasyonu, Baryumlu özofagus - mide grafisi ve sintigrafi kullanılmaktadır. Ayrıca hastalığın besin intoleransı, sindirim sisteminde tıkanıklık yapan durumlar, ülser, gastrit, malabsorbsiyon (emilim bozukluğu) hastalıkları, metabolik hastalıklar ile karıştırılabildiğini unutmamak gerekir. Hastalığın tedavi edilmediğinde yemek borusunda ülser, darlık, kanama, akciğer enfeksiyonları ve çok nadir olarak kansere neden olabildiğini vurgulamak gerekir. Tedavide beslenmenin düzenlenmesi, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi olarak sıralanabilir. Sık aralıklarla ve küçük porsiyonlarla beslenme, beslendikten sonra en az bir saat yatar pozisyonda bulunmama, yüksek yastık ile yatma, çikolata, asitli, yağlı, baharatlı gıdalardan kaçınma hastalıktan korunmada önem taşır. İlaç tedavisinde mide asiditesini azaltan ilaçlar, prokinetik ajanlar kullanılır. İlaç tedavisi ve koruyucu önlemlerle, yakınma ve bulgularda değişiklik olmayan hastalara ise cerrahi tedavi uygulanır" dedi.

Çiftçi, çocuklardaki reflü tedavi edilmemesi halinde hastalığın yetişkinlikte de devam edebileceğini ifade ederek, "Bebeklerde görülen reflünün genellikle yemek borusu ile mide arasındaki kapakçık dokusunun olgunlaşmasını takiben 1-2 yaştan sonra düzelmesini bekliyoruz. Çocukluk çağında başlayan reflü ise genellikle 6-7 yaşlarından sonra görülür. Diyete de genellikle dikkat edilmez. Uygun tedavisi yapılmazsa rahatsızlığın yetişkinlik döneminde de devam edebileceğinin altını çizmek gerekiyor" diye konuştu. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bebek ve Çocuklar İçin Reflü Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement