Ramazan Ayı'nın bitimine 12 gün kala bayram tatilini şehir dışında geçirmek isteyen vatandaşlar, uygun fiyatla bilet alabilmek için terminallerde yoğunluk oluşturmaya başladı. Bayramın yaklaşmasıyla birlikte fiyatların yükseleceğini düşünen vatandaşların aldığı biletler sonrası birçok otobüs firması ek seferler için çalışmalara başladı. Vatandaşlar ise bilet fiyatlarının yüksek olmasından yakındı.
Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Başkanı Mustafa Yıldırım, önceki bayramlara kıyasla şehirlerarası yolcu sayılarının 3'te 2 oranında azaldığını söyledi. Yıldırım, 'Bazı hatlarda uçak otobüsten daha ucuz. Otobüsle uçak fiyatı birbirine çok yaklaştı. Vatandaş birinci tercihini uçaktan yana kullanıyor" dedi. Geçen bayramlara kıyasla bu bayram sıkıntılı bir süreç geçirdiklerini söyleyen ve otobüs bileti fiyatlarında son 3 ayda yüzde 80 bir artışın olduğunu belirten Yıldırım, 'Yaklaşık 500 kilometrede 300-350 lira, bin kilometrede 450-500 lira arasında fiyatlar. Bazı hatlarda uçak otobüsten daha ucuz. Otobüsle uçak fiyatı birbirine çok yaklaştı. Vatandaş birinci tercihini uçaktan yana kullanıyor. Tren 120 lira. Dünyanın hiçbir yerinde hızlı demiryolu işletmeciliği bu kadar ucuz değildir" diye konuştu.
Geçmiş bayramlara kıyasla bu bayram sıkıntılı bir süreç geçirdiklerini belirten Mustafa Yıldırım, 'Geçmiş yılların bayramlarıyla mukayese edildiğinde çok sıkıntılı bir süreç geçiriyoruz. Yolcu sayıları 3'te 2 oranında azaldı. Eskiden otobüsler 1 hafta boyunca dolardı, yer bulunmazdı, ilave seferler açılırdı ama şu anda öyle bir durum yok. Geçmiş yıllarla mukayese edildiğinde ki pandemi sürecinde bile bu kadar kötü olmadı. Sadece 28 ve 29'unda 2 günlük bir doluluk var. Onun dışında dönüşleri bekleyeceğiz, 2 gün de dönüşte yoğunluk olur" dedi.
Bayramların otobüsçüler için önemli olduğunu dile getiren Yıldırım, 'İnsanlar memleketlerine tatile giderlerdi, tatil yerlerine giderlerdi şu anda çok az bir talep var. Bu kadar sıkıntılı bir bayramı ilk defa yaşıyoruz. Otobüsler parklarda yatıyor, ilave sefer açma durumumuz yok. Son 3 ay içerisinde bilet fiyatlarında yüzde 80'e yakın bir artış oldu. Bu bile kurtarmıyor çünkü buradan bin kilometrelik bir mesafeye gidiş dönüşte yaklaşık 15 bin liralık sadece yakıt masrafı var. Bir otobüse en az 35-40 kişi koymadıktan sonra para kazanma şansımız yok" diye konuştu.
Bilet fiyatları hakkında bilgi veren Yıldırım şöyle konuştu:
"Yaklaşık 500 kilometrede 300-350 lira, bin kilometrede 450-500 lira arasında fiyatlar. Özellikle İstanbul- İzmir hattı Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve otoyol paraları girdiğinde sadece bin lira otoyol ve köprülere para ödüyoruz. Akaryakıt ve diğer maliyetleri üzerine koyduğunuzda Ege yolunda para kazanılması imkansız gibi görünüyor. Havayollarına bakıyorsunuz, bazı hatlarda uçak otobüsten daha ucuz."
Konuya ilişkin konuşan otobüs firması personeli Şaban Demir, "Sezon başladı. Önce okul tatili ardından bayram tatili geldi. Bu süreçte biletlerde 100 ile 200 lira arasında oynama olabilir. Şu an için araçlar zarar halinde ama bu sektör de devam etmek zorunda. Şu andaki güncel fiyatlar vatandaşları etkilemiyor. Araçlar dolu durumda. Bayram öncesi ilave araçlar da olacak" dedi.
Bayram tatili için bilet alan Zeynel Öner, "Otobüs bilet fiyatları neredeyse uçak bilet fiyatlarıyla yarışır hale geldi. Bayram öncesi sanırım biletlere yine zam gelecek. Biz de bilet aldık. İstanbul- Manisa arası şu an 275 lira" diye konuştu.
Son Dakika › Yerel › Bayram öncesi terminallerde ucuz bileti telaşı başladı ama yeni zam kapıda: Yolcu sayısında üçte ikilik düşüş var - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?