Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TUBİTAK) işbirliği ile 9.'su gerçekleştirilen 'Bu Benim Eserim' adlı Proje Yarışması'nın Van bölge sergisi açıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TUBİTAK) işbirliği ile 9.'su gerçekleştirilen 'Bu Benim Eserim' adlı Proje Yarışması'nın Van bölge sergisi dün yapılan törenle açıldı. Matematik ve Fen Bilimleri alanlarını kapsayan proje yarışmasında, Van başta olmak üzere Ağrı, Batman, Bitlis, Hakkâri, Siirt, Şırnak ve Muş illerinden toplam 65 proje sergilendi.
Bölge finalinde ilk 7 içinde yer alacak projeler, Türkiye finallerine katılacak.
"SU OLSUN BİTKİLER HAYAT BULSUN"
Batman'dan katılan Hürriyet Ortaokulu öğrencilerinin hazırladığı "Su Olsun Bitkiler Hayat Bulsun" projesi ile Van bölge finalinde 65 proje ile yarışıyor. Batman'ı temsil edecek olan "Su Hayat Olsun Bitkiler Hayat Bulsun" projesi toprağın daha verimli olmasını ve buharlaşma yoluyla toprakta meydana gelen su kaybını asgari seviyeye indirmeyi hedefliyor.'Bu Benim Eserim' Proje Yarışmasına Batman Hürriyet İlköğretim Okulu'ndan katılan Faruk Yakut ve Veysel Aksu "Su Hayat Olsun Bitkiler Hayat Bulsun" projeleriyle ilgi çektiler.
"ODUN TALAŞININ SU TUTMA ORANI DAHA FAZLADIR"
Batman Hürriyet İlköğretim Okulu öğrencilerinden Faruk Yakut toprağın su tutuculuğu doğal malzemeler kullanılarak attırılabileceğini söyleyerek, "Toprağın içine talaş koyduğumuz zaman ve yağmur yağmadı zaman bitkiler toprağın çerisindeki sudan minarelerini alıyor ve bu sayede kıtlık olmayacaktır. Araştırmalarımız sonucunda odun talaşının su tutma oranının daha fazla olduğunu gördük. Kuraklık olduğu zaman bitkiler suyu odun talaşından karşılayabilecek" dedi.
"BİTKİLER 6 AY BOYUNCA KENDİ SU İHTİYACINI KARŞILAYABİLECEK"
Batman Hürriyet İlköğretim Okulu öğrencilerinden Veysel Aksu ise, son yıllarda artan küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle bölgemize ülke genelinde tarımda büyük bir düşüş yaşandığını belirterek, "Bu düşüşün önüne geçmek için toprağın su tutuculuk oranının fazla olması gerekmektedir. Bazı maddeler katılarak için toprağın su tutuculuk oranı attırılabilir sorusundan yola çıkarak bu projeye başvurduk. Bu projemizde kullandığımız maddeler doğal maddelerdir. Toprağa hiçbir zararı yoktur. Toprağın içerisinde kendisi yok oluyor. Projemizde ceviz kabukları, fındıkkabukları, odun talaşı ve çam kozalakları bulunmaktadır. Buları bir gün boyumca su içerisinde tuttuk ve bunların su tutma oranlarını hesapladık. Odun talaşının su tutma oranı diğerlerinden daha fazladır. Yani ceviz kabukları, fındıkkabukları, odun talaşı ve çam kozalakları ile bitki 6 ay kendi su ihtiyacını karşılayabiliyor. Meteorolojiden aldığımız bilgiye göre Türkiye'de son elli yılda Haran Ovası, Mardin, Cizre, Batman ve Şırnak'ta görülmektedir" şeklinde konuştu.
Son Dakika › Yerel › Batman, Van'da Yapılan Proje Yarışmasına Damga Vurdu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?