Akademisyen ve film yönetmeni Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Cereci, 2011 yılında Kürtçe olarak çektiği ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kültürel tarihini konu edinen "Demek ji Dema" adlı filmle 26 Ekim 3 Kasım tarihleri arasında Fransa'nın Montpellier kentinde düzenlenecek olan 34. Cinemed Uluslararası Akdeniz Film Festivali'ne katılacak.
Bir akademisyen tarafından çekilen ilk Kürtçe belgesel film olan "Demek ji Dema" (Zamanın İçinden) adlı filmin, Almanya, Avusturya ve İspanya, Ermenistan, İsveç ve Yunanistan'ın ardından Ekim ayındaki film festivalinde gösterilmek üzere Fransa'ya gönderildiği öğrenildi. Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinin tarihini ve kültürel değerlerini, canlı tarih görüşmeleriyle Kürtçe olarak belgeleyen "Demek Ji Dema" (Through the Time-Zamanın İçinden) adlı belgesel filmin, 26 Ekim-3 Kasım tarihlerinde Fransa'nın Montpellier kentinde düzenlenecek olan 34. Cinemed Uluslararası Akdeniz Film Festivali'nde gösterilecek Türk filmlerinden biri olduğu bildirildi.
Akademisyen ve belgesel film yönetmeni Prof. Dr. Sedat Cereci'nin Batman'ın köylerinde 9 kişilik bir ekiple yaptığı çekimlerde, 20. yüzyılın başlarında doğan 89 yaşındaki Halil Zengin, 80 yaşındaki Hamza Yıldırım ve Nasibe Özdemir'le yapılan görüşmelerde, yaklaşık 80 yıl önce Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin koşulları, ekonomik yapı, insan ilişkileri, kültürel ortam, başkentte yaşananların yöreye yansımaları, Türkiye'deki gelişmelerin değerlendirmesi, yaşlı kuşakların gençlere bakışı dile getirildi.
Köylerde yaşayan canlı kaynaklarla yapılan Kürtçe sözlü tarih görüşmelerinin filme kaydedilmesiyle yöre tarihinde yaşananlar, resmi tarihe kaydedilmeyen bilgiler, yöredeki önemli gelişmeler ve bilinmeyenler belgelendi. Koordinatörlüğünü Öğretim Görevlisi Orhan Zengin, Öğretim Görevlisi Ali Kemal Ceylan'ın üstlendiği belgesel filmde, Tarkan Demir'in kameraman ve kurgu operatörü, Nuri Abaşlıoğlu'nun teknik yönetmen, Emine Polat, Nuray Yılmaz ve Halit Kavak'ın teknik düzenleme sorumlusu olarak görev yaptığı bildirildi. Uluslararası üne sahip Kürt müzisyen Aram Tigran'ın müzikleriyle kurgulanan filmin, uluslararası festivaller için İngilizce altyazıyla hazırlandığı belirtildi.
Çok sayıda medya kuruluşunun katkıda bulunduğu 34. Cinemed Uluslararası Akdeniz Film Festivali'nin, Renault, Air France gibi Fransanın büyük tecimsel firmaları tarafından da desteklendiği bildirildi. Önceki yıllarda değişik dallarda binlerce filmin katıldığı festivalin, Fransa'nın saygın film etkinliklerinden biri olarak kabul edildiği belirtildi.
Tamamlandığı 2011 yılından bu yana Almanya'da düzenlenen Oberhausen film Festivali'ne, Avusturya'da düzenlenen Festival Der Nationen etkinliğine, İspanya'da düzenlenen Bilbao Film Festivali'ne ve Yunanistan'da düzenlenen International Drama Film Festivali'ne, Ermenistan'da düzenlenen Golden Apricot Film Festivali'ne, Hırvatistan'da düzenlenen Tagor Film Festivali'ne ve İsveç'te düzenlenen Uppsala Film Festivali'ne gönderilen "Demek ji Dema" adlı Kürtçe filmin, Türk ve Kürt kökenli yurttaşların bulunduğu ülkelerde büyük ilgiyle karşılandığı, yabancıların da özgünlüğünü halen koruyan Kürt Kültürü'ne büyük ilgi gösterdiği, Anadolu'nun en eski halklarından biri olan Kürtleri daha yakından tanımak istedikleri bildirildi.
Sözlü tarih çalışmalarını 2010 yılından bu yana filmle belgeleyen Prof. Dr. Sedat Cereci'nin, Van'ın son 60 yıllık tarihini konu edinen "Yolsuz Yolun Yolcusu", Batman'da petrolün bulunması üzerine Batman kentinin kuruluşunu konu edinen "Yola Çıktım Mardin'den", Hatay'ın Fransız işgalinden kurtulması ve Atatürk'ün İskenderun'a gelişin konu edinen "Geçmişe Doğru" adlı filmleri çektiği bildirildi. Çektiği belgesel filmlerle uluslararası festivallere katılan Prof. Dr. Sedat Cereci'nin 2007 yılında tandır ekmeğinin yapılışını konu edinen "Fiery Mysterious Hole" (Ağzı Açık Alamet) adlı filmle, 2009 yılında Van'daki Hıdırellez geleneğini konu edinen "Silent Wish" (Sessiz Dilek) adlı filmle, 2010 yılında Kürt kültüründe Nevruz kutlamalarını konu edinen "Adam's Festival" (İnsanın Bayramı) adlı filmle, 2011 yılında Van'da yaşayan Küresinliler adlı topluluğun İran'dan Van'a göçünü konu edinen "Yestikan'dan Van'a" adlı filmle uluslar arası festivallerde yer aldığı açıklandı. - BATMAN
Son Dakika › Yerel › Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Cereci Fransa'da Cinemed Festivali'nde - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?