Başkan Yılmaz: "Samsun 2019'da Marka Şehir Olacak" - Son Dakika
Yerel

Başkan Yılmaz: "Samsun 2019'da Marka Şehir Olacak"

Başkan Yılmaz: "Samsun 2019\'da Marka Şehir Olacak"

Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, birbirinden özel sayısız projeyi 15 yıllık zaman diliminde hayata geçirerek Samsun’u Karadeniz Bölgesi’nin başkenti ve göç alan tek metropol kenti haline getirdiklerini söyledi.

24.03.2014 13:04

Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, birbirinden özel sayısız projeyi 15 yıllık zaman diliminde hayata geçirerek Samsun'u Karadeniz Bölgesi'nin başkenti ve göç alan tek metropol kenti haline getirdiklerini söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı ve AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Yusuf Ziya Yılmaz, Fen İşleri Daire Başkanlığı personeli ile kahvaltıda bir araya geldi. Sevgi Cafe Restaurant'ta yapılan kahvaltıya ayrıca Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Turan Çakır, SASKİ Genel Müdürü ve Genel Sekreter Vekili Coşkun Öncel, Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, daire başkanları, şube müdürleri ve belediye çalışanları katıldı.

Başkan Yılmaz burada yaptığı konuşmada, Milli Kurtuluş Mücadelesi'nin 100. yıl dönümü olan 2019'a uzanan süreçte kente kazandırmayı düşündüğü mega projelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Yılmaz, göreve geldiğinde büyükşehir görüntüsünden uzak bir görüntü veren Samsun'u sosyal, ekonomik, turistik, kültürel, alt yapı ve çevre projeleri ile yeniden dizayn ettiklerini belirterek, yeni 5 yıllık süreçte de kentte büyük bir değişim ve gelişim yaşanacağını söyledi.

30 Mart seçimlerinde yeniden göreve gelmesi halinde şehrin sosyokültürel, ekonomik ve turistik gelişimine büyük katkı sağlayacak mega projeleri olduğunu paylaşan Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, 31 Mart sabahı itibariyle hazırlanan projelere ilişkin iş programına değindi. Samsun'un çehresini ve vizyonunu değiştirecek mega projelere süratle başlayacaklarını bildiren Başkan Yılmaz, "Bu projeleri tamamladığımızda Samsun sadece Türkiye'nin değil dünyada da marka şehir olarak kabul edilen kentler arasına girecek" dedi.

TABLO GİBİ BİR ŞEHİR

2019'a giden 5 yıllık süreçte kente her açıdan estetik bir görünüm kazandıracaklarını anlatan Başkan Yılmaz, "2019, Samsun için önemli bir tarihtir. Dolayısıyla 100. yılın farklı kutlanacağı Samsun'da 2019'a yakışan hedeflerimiz var. 2019'da Samsun, 81 il içinde bu tarihe kadar hayata geçireceğimiz projelerimizle farklılaşmış hale gelmeli. Yani Samsun, bugünkünden başka bir şehir olmalı. 19 Mayıs 1919'un kimliğini üstünde hakkıyla taşıyan, bir format ve desen şehri olması için estetiğe büyük önem vereceğiz. Binaların dış cephe görüntülerinde de estetiğe çok önem vereceğiz. Çevreyi kirleten bilboardlar, çeşitli afişler, sloganlar, sıvasız boyasız binalar, yanlış konulmuş trafo binaları, beton direkler, salkım saçak duran malzeme atıkları ve buna benzer çirkin unsurların amansız mücadelesini vereceğiz. Bunlar bizim şehrimizde olmayacak. Yollar, orta refüjler, cadde ve sokaklarıyla her taraf tablodan çıkmış gibi pırıl pırıl olacak. Her yan estetiksel görüntüyle buluşacak" diye konuştu.

KÖYLERİMİZDEKİ ALT YAPI SORUNU TARİHE KARIŞACAK

Samsun'un 960 köyündeki yol, kanalizasyon ve içme suyu problemlerini 2 yıl içinde tarihe gömecekleri bilgisini veren Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, "Köylerimizin tüm grup yolları mümkünse sıcak karışım asfaltla, değilse bile en azından yüzde 100'ü adam gibi doğru dürüst bir asfaltla yapıp bitireceğiz. İki kamyon geçince bozulmayacak statik kaplama ile yapacağız. Artık Samsun'un hiçbir köyü asfaltsız kalmayacak. Hangi köye gidersek gidelim kimse suyumuz, kanalizasyonumuz, yolumuz yok demeyecek. İçme suyu ve kanalizasyon konusu problem olmaktan çıkacak, hastalık yaymayacak. Bunlarla da Türkiye'de övüneceğiz. Kabalalık köylerimizin hepsinde hem gençlerimiz hem de yaşlılarımız için spor tesislerimiz olacak. Yaşam boyu sporu önemseyeceğiz" şeklinde konuştu.

TURİZMDE ÖRNEK KENT

Samsun'u ülkedeki turizm potansiyeline kazandırmak için büyük projeler tasarladıklarını, birçoğuna ilişkin çalışmaların da başladığını dile getiren Başkan Yılmaz, "Türkiye'de turizmden iyi pay alan şehirlerimiz var. İstanbul, Antalya, İzmir, Muğla gibi kentler, turizmde büyük pay sahibi. Samsun, bu ölçekle turizm geliri elde eden şehir olamayabilir belki ama şehrimizi turizm mağduru olmaktan çıkaracağız. Samsun sokaklarında turistlerin tur attığı, gezilecek yerleri gezdiği, lokantalarında yemek yediği, çay bahçelerinde oturduğu, otellerinde konakladığı, eğlendiği, kendilerini farklı hissettiren bir şehir haline gelecek. Bunu yapmamız lazım. Gerekirse ülkelere gidip oraların turizm potansiyellerini Samsun'a yönetmek için kapı kapı dolaşıp Samsun'u tanıtmanın mücadelesini vereceğiz. Bu en önemli çalışmalarımızdan birisi olacak. Şimdiden bu kontaklara başladık. Buna yönelik çalışmalara başladık. Suudi Arabistan'dan Nisan'ın 17'sinde 20 tane turizmciyi misafir edeceğiz. Şehrimizi gezdireceğiz. Kentimizin güzelliklerini görmeleri yetmiyor. Konaklamadan onların kültürlerine uygun ve eğlenceden yemeklere kadar bazı ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik unsurları Terme, Bafra ve Alaçam sahillerinde belirleyip üzerinde çalıştığımız alanlarda planlayıp süratle gidereceğiz. Bununla ilgili gerekirse uluslararası turizm kredileri kullanacağız. Buralarda eğlenceden konaklamaya, kültürel aktivitelerden sportif tesislere kadar her şey olacak. Buralar fizibıl yani para kazanılan yerler olsaydı özel sektör çoktan yapardı. Özel sektör şimdilik buraları karlı görmüyor. Ama biz özel sektörün keyfini beklemeden çalışmalara başlayacağız. Çünkü özel sektörü beklersek turizmden alacağımız payı alamayacak, turizm mağduru şehirler konumuna düşeceğiz. Bu tehlikeyi ortadan kaldıracağız. Kızılırmak Kuş Cenneti'ni ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Bandırma Müze Gemisi'nden Yörükler Kuş Cenneti'ne kadar sahilden gidilebilir 50 kilometrelik güzergah yapıyoruz. Bu yolun yapımını tamamlayıp tur otobüsleriyle bu sahilden gidiş gelişi sağlayacağız. Önce şehrimizin insanlarını, öğrencileri gezdirerek tanıtacak, burayı cazibe merkezi haline getireceğiz. Burada çeşitli lokantalar, spor ve sosyal tesisler yapılmasını teşvik edecek, bir kısmını da biz yapacağız" açıklamasında bulundu.

SANAYİ YATIRIMLARI İÇİN YENİ ALAN

Kentin deniz kenarındaki organize sanayi bölgelerinde yatırım yapmak isteyen sanayicilere tahsis edilecek alan kalmadığını, buna çözüm bulacaklarını aktaran Başkan Yılmaz şöyle konuştu: "Samsun sanayicisi deniz kenarından kopmak istemiyor. Yoksa sanayi yatırımları için başta Kavak olmak üzere birçok ilçemizde yer var. Bekdiğin'de Havza Organize Sanayi Bölgesi olarak belirlenen alan var. Ama sanayiciler uzak diyor. Haklılıkları da var. Şöyle haklılar: Sanayici, deniz şehri Samsun'da deniz kenarında deniz ulaşımından istifade etmek istiyor. Deniz ulaşımından istifade edemeyeceksem Kayseri'deki sanayiciye üstünlük kuramam, deniz nakliyesinden istifade edeceksem de yatırımımın deniz kenarında olması lazım diyor. Deniz kenarında ise yer kalmadı. Bulamıyoruz artık. Dikbıyık sahillerinde de çeşitli tarım alanları, sulak araziler ve bakanlık projeleri söz konusu olduğu için sanayi yatırımına izin vermiyorlar. Dolayısıyla da Samsun'da deniz kenarında sanayi yatırımı için yer kalmadı. Arazileri ama iyi ama kötü kullandık şehir tıkandı artık. Dışarıdan yatırımcı gelse verebileceğimiz yer yok. Bunun için önümüzdeki günlerde ekiplerimizle birlikte Kutlukent'te yoğun bir çalışma başlatacağız. Taş tahkimatı için kaya kasalı 10 tane daha kamyon alıp Petrol Ofisi ve Kutlukent sahillerinde dolgu alanı yapacağız. Bu sahillerde 500 dönümlük dolgu alan müsaademiz var. Bunu Ulaştırma Bakanlığı ile görüşüp bin dönüme çıkaracağız. Kutlukent ve Petrol Ofisi sahillerinde bin dönümlük dolgu alanı yapacağız. Bunu 3 sene içine yapacağız. İlk etapta doldu alanlarına sanayi tesisleri yaptırmayacaklar. Ama kanun değişikliği hazırlıkları var. Bu gerçekleşince depolamalar yapılabilir. Buralara depolama tesisleri yapılabilirse bütün petrol ofisi ve gaz dolum tesislerini bulundukları yerden çıkarıp oluşturacağımız yeni dolgu alanlarına kaydıracağız. Onların boşalttığı alanları Büyükşehir Belediyesi olarak mülkiyet takasıyla birlikte alıp boşalan alanları sanayi tesisi yapmak isteyenlere tahsis edeceğiz. Bunu önümüzdeki günlerde kentin sanayileşmesi, sanayi üretiminin yükseltilmesi, ihracatın artırılmasına yönelik vazgeçilmez bir proje olarak görüyoruz. Bunun bizden başka kimsenin yapabilmesinin imkanı yok. Bizim bu konuda deneyimli bir ekibimiz var. Bu projeyi önümüzdeki günlerde programımıza alıp çalışmaya başlayacağız."

DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM SÜRECEK

Saathane Meydanı ve Adnan Menderes Bulvarı'nın temizlenmesinin ardından kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yeni bir sürece gireceklerini söyleyen Başkan Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti: "Bu kapsamda öncelikle Gülsan, İlkadım ve Örnek Sanayi Sitelerinin ağzının burnunun düzeltilmesine başlayacağız. Bu sanayilerde ciddi manada atıl kapasiteler, sanayiciler ve çalışanların da memnun olmadığı estetiğe zarar veren bu alanlara dönük plan ve programlara başlayacağız. Bu programlarda özellikle Gülsan Sanayi esnafının mağdur olmamasına dönük olan hassasiyeti ön planda tutarak bu dönüşümü başlatacağız. Önümüzdeki günlerde Kıranköy Mahallesi'nde 3 bine yakın evin TOKİ işbirliği ile buranın kentsel dönüşümünü başlatacağız. Çok önemli bir proje olacak. Çatalarmut'ta da değişim ve dönüşüme devam edeceğiz. Çatalarmut'un ırmağa bakan yamacında gecekondular ürüyor. Bunları durdurup bölgeyi kuşatıp temizleyerek büyük bir kent parkı yapmak istiyoruz. İçinde hayvanat bahçesi, rekreasyon alanları, hobi bahçeleri, çocuk alanları ve sportif tesislerin olacağı bir kent parka dönüştürmeyi hedefliyoruz. 19 Mayıs 2019 projesi olarak projelendirip hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Bunu da önemli bir proje olarak görüyorum. Bunun yanında bir diğer mega projemiz de Çiftlik Cadde AVM'dir. Bu caddemizi AVM'lerin etkisinden kurtarıp cadde AVM'ye dönüştüreceğiz. Samsunluların akşamlarını Çiftlik caddesinde değerlendirme geleneğini yeni çehresi ve vizyonuyla sürdüreceğiz. Çalışmalar ise 1 Nisan'da başlayacak."

RAYLI SİSTEM ENGELLİLER PLAJI'NA ULAŞACAK

Atakum'un çehresini değiştiren Hafif Raylı Sistem Projesi'nin yeni etap hazırlıklarına başladıklarına da değinen Başkan Yılmaz sözlerini şöyle tamamladı: "Raylı sistem projemiz, kim ne derse desin Samsun'un çehresini ve vizyonunu değiştirdi. Bazı art niyetli çevrelerce günah keçisi gibi gösterilmeye çalışılsa da faydalarına ilişkin her şeyin geri dönüşümünü aldık. Raylı sistem Samsun'u her yönüyle bir Samsun daha yaptı. Atakum gibi yeni bir şehrin doğmasına neden oldu. Yapılmamış olsaydı Atakum, gelişmeye çalışmasına rağmen patinaj yapan bir ilçe olmaya devam edecekti. Samsun merkezinde olan hastaneden postaneye kadar bütün imkanlar Atakum'da da var. Bu gün Atakum her şeyiyle kendine yeter hale geldi. Bunlar büyük oranda raylı sistemin sayesinde oldu. Kuş Cenneti'ne giden yolun tamamlanmasıyla Atakum, yat limanıyla birlikte turizm potansiyeli olan bir ilçe haline geliyor. Atakum'un bir daha selden etkilenmemesi için 30 milyon TL'lik yatırımı yapıyoruz. Her tarafı şantiye gibi. Raylı sistem Atakum'u bu hale getirmeseydi bu yatırımı erteleyebilirdik. Raylı sistemi şimdi geliştirerek Engelliler Plajı'na kadar uzatacağız. En yoğun çalışacağımız iş bu olacak. Engelleri ve problemleri aşacağız. DDY ile Kılıçdede Kavşağı'nda yapılmasını istediğimiz viyadüğün şeklini tartışıyoruz." - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Başkan Yılmaz: 'Samsun 2019'da Marka Şehir Olacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement