Genişletilmiş Ege ve Marmara Bölge Baro Başkanları Toplantısı Kuşadası'nda yapıldı. Toplantının ardından baro başkanlarının imzasıyla yayınlanan sonuç bildirgesinde, Almanya Federal Parlamentosu tarafından 1915 olaylarıyla ilgili alınan karara sert tepki gösterilerek, Almanya'nın kendi soykırımcılığına ortak arayan bir karar peşinde olduğu ve bu nedenle bu kararı tanımadıkları vurgulandı.
Aydın Barosu'nun ev sahipliğinde yapılan 'Genişletilmiş Ege ve Marmara Bölge Baro Başkanları Toplantıs'na Marmara Bölgesi'nden 12, Ege Bölgesi'nden 8 baronun yanı sıra Gaziantep, Mersin, Antalya, Isparta ve Ankara baroları da katıldı. Mesleki sorunlar ile hukuk ve yargı bağımsızlığı konularının ele alındığını toplantının ardından Aydın Barosu Başkanı Av. Gökhan Bozkurt, Ankara Barosu Başkanı Av. Hakan Canduman, Antalya Barosu Başkanı Av. Alper Tunga Bacanlı, Balıkesir Barosu Başkanı Av. Yaşar Meyvacı, Bilecik Barosu Başkanı Av. Halime Aynur, Burdur Barosu Başkanı Av. Ramazan Gedik, Bursa Barosu Başkanı Av. Ekrem Demiröz, Çanakkale Barosu Başkanı Av. Bülent Şarlan, Denizli Barosu Başkanı Av. Müjdat İlhan, Edirne Barosu Yönetim Kurulu Üyesi/ Sayman Av. Kaan Polat, Gaziantep Barosu Başkanı Av. Bektaş Şarklı, İstanbul Barosu Av. Ümit Kocasakal, İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, Kocaeli Barosu Başkanı Av. Sertif Gökçe Manisa Barosu Başkanı Av. Ali Arslan, Mersin Barosu Başkanı Av. Alpay Antmen, Muğla Barosu Başkanı Av. Cumhur Uzun, Uşak Baro Başkanı Av. Baki Kantar, Sakarya Barosu Başkanı Av. Zafer Kazan, Tekirdağ Barosu Genel Sekreteri Av. Havva Nalbant Tekin ve Yalova Barosu Başkanı Av. Hakan Gergeroğlu imzasıyla sonuç bildirgesi yayınlandı.
Özellikle Almanya Federal Parlamentosu tarafından alınan kararın eleştirildiği sonuç bildirgesinde şu görüşlere yer verildi: "Aydın Barosu'nun ev sahipliğinde Kuşadası'nda toplanan ve aşağıda imzaları bulunan Ege-Marmara ve diğer illerden gelen Baro Başkanları; gerek Avukatlık Kanununun 76.maddesi, gerekse temel yurttaşlık görevi ve topluma karşı olan sorumluluğu gereği, aşağıdaki hususları kamuoyu ile paylaşmayı yararlı görmektedir: Alman Federal Parlamentosunun; kendisini 'mahkeme' ve 'tarihçi' yerine koyarak, hiçbir ciddi bilimsel ve tarihsel referansa dayanmayan, gerçeklikten ve ciddiyetten uzak, tek taraflı, dostluğa sığmayan kararı kabul edilemez. Alman meclisinin bilimsel ve tarihsel araştırmaların önünü tıkayan böyle bir karar almaya hakkı, yetkisi ve haddi bulunmamaktadır. Kin ve düşmanlık tohumları eken, yaraları kaşıyıp kanatan bu kararı tanımıyoruz ve kabul etmiyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin yerleşmiş kararlarına da açıkça aykırı olan bu karar, Almanya'nın kendi soykırımcılığına ortak arama gayretinin dışında bir anlam taşımamaktadır. Alman Devleti bu haksız ve hukuksuz tutumunun sonuçlarına katlanacaktır. Son dönemlerde, en yakın örnek olarak Tekirdağ'da, kolluk görevlilerinin avukatların görevlerini yapmasını engelleyen ve güçleştiren, saygınlığına aykırı, silah doğrultma, tehdit ve hakaret boyutuna ulaşan tutum ve davranışlar kabul edilemez. Avukatlara yönelik olarak sarf edilen, haksız ve saldırı niteliği taşıyan sözlerin sahiplerini de hadlerini aşmamaya ve sözcüklerini seçerken dikkatli ve saygılı olmaya davet ediyoruz. Bu hususta yetkilileri uyarıyor, bu tür tutum ve davranışlarla sonuna kadar mücadele edileceğini, her türlü yasal ve idari yola başvurulacağını da tekrar belirtiyoruz. Yurttaşların hak ve özgürlüklerinin güvencesi, koruyucusu ve kollayıcısı olan avukatların mesleki sorunları kendi kişisel sorunları değil, hak arama özgürlüğüne dair sorunlardır. Bu sorunların çözülmesi ve daha güçlü bir avukatın varlığının, hukuk devletinin ve hak arama hürriyetinin teminatı olduğu unutulmamalıdır. Siyaset alanında belirli bir seviye ve üslup muhafaza edilmeli, ülkenin ve ulusun çıkarları, cumhuriyet değerleri ortak payda ve yol gösterici olmalıdır " - AYDIN
Son Dakika › Yerel › Baro Başkanlarından Alman Parlamentosuna Sert Tepki - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?