MÜSİAD teknik ekibi tarafından hazırlanan ve Fırat Kalkınma Ajansından mali destek almaya hak kazanan Malatya İhracatının Artırılması projesinin sözleşmesi imzalandı.
Fırat Kalkınma Ajansında gerçekleşen imza töreninde konuşan MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Mehmet Balin, global gelişmelerle bağlantılı olarak ekonomide şu sıralar yaşanan küçük çaplı olumsuzluklara karşın Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda kararlılıkla ilerleyecek güçte olduğunu ve iş dünyası olarak hem ülkenin hem de Malatya'nın ilerleyişine katkıyı sunmak üzere en yüksek gayreti gösterdiklerini belirtti.
İhracatta hedef 3 milyar dolar
İmzalanan sözleşmeyle birlikte Malatya ekonomisi için önemli bir sürecin ilk adımını attıklarını ifade eden Balin, Malatya'nın ekonomik gelişimi açısından en kritik konu başlığının ihracat olduğunu ve Malatya iş dünyasının 250-350 Milyon dolar bandındaki ihracat rakamlarını artık kabullenmemesi gerektiğini vurguladı. İhracat potansiyelinin çok daha yüksek rakamlara ulaşmaya müsait olduğunu belirten MÜSİAD Başkanı Balin, "Biz 2023 yılında Malatya ihracatını 3 milyar dolar hedefine taşıyacak yol haritasının peşindeyiz. İşte bugün sözleşmesini imzaladığımız "Malatya İhracatının Artırılması" başlıklı projemizle inşallah bu yol haritasını Malatya'ya kazandıracağız." ifadelerine yer verdi.
Malatya için ihracat seferberliği
Projeye ilişkin altyapının Ankara'daki merkezi kuruluşlar, Malatya'daki yerel kuruluşlar, ihracatçılar ve ihracat yapma potansiyeline sahip iş adamlarıyla istişare halinde oluşturulduğunu ifade eden Balin, "İnşallah geniş bir katılımla gerçekçi bir ihracat vizyonu ve Malatya'yı bu vizyonla geleceğe taşıyacak eylem planını hep birlikte ortaya koyacağız. Hep birlikte diyorum, çünkü bu proje MÜSİAD'ın değil tüm Malatya'nın projesidir. ve Malatya İhracatının artırılması projesine verdiğimiz start aynı zamanda Malatya için bir ihracat seferberliğinin de startıdır" sözlerini kaydetti.
Başkan Balin, proje uygulama sürecini Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin himayesinde Ekonomi Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, MÜSİAD Genel Merkezi, İnönü Üniversitesi, Fırat Kalkınma Ajansı ve Malatya Büyükşehir Belediyesinden talep edilecek uzmanlarının da katkılarıyla güçlendirmeyi planladıklarını belirterek "Başta Sayın Malatya Valimiz Mustafa Toprak olmak üzere tüm Fırat Kalkınma Ajansı yetkililerine sağlanan mali destekten ötürü teşekkürlerimizi sunuyor ve projemizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz" şeklinde konuştu.
Toplam 558 projeye hibe desteği
FKA Genel Sekreteri Mesut Öztop ise 2010 yılından itibaren ajans olarak 13 adet mali destek programı yürüttüklerini ve toplam 558 adet projeye hibe desteği sağladıklarını belirtti. Destek alan firma,kurum ve kuruluşların eş finansmanı ile birlikte bölgeye yaklaşık 166,5 milyon TL yatırım bütçesi kazandırıldığını kaydeden Öztop, FKA olarak sağladıkları hibe desteğinin yaklaşık 91.1 milyon TL olduğunu söyledi.
Öztop, 2016 yılında da 39'u Malatya'da olmak üzere toplam 94 faaliyete yaklaşık 5.7 milyon TL hibe desteği sağladıklarını ifade etti. Öztop, MÜSİAD Malatya Şubesi tarafından yürütülecek olan 'Malatya İhracatının arttırılması projesi' ile kentin ekonomisine önemli katkılar sağlanacağını ifade etti. - MALATYA
Son Dakika › Yerel › Balin: 'Müsiad Malatya İçin İhracat Seferberliği İlan Etti' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?