Balıkesir'in Erdek İlçesi Ocaklar Beldesi'nde Ege Üniversitesi'nin geliştirdiği bir proje ile deniz dibine yapay resif döşenecek. 20 metre derinliğe 20'li gruplar halinde yerleştirilecek 200 beton resif sayesinde Ocaklar Körfezi akvaryuma dönüşecek.
Ocaklar Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Hepşik, "Bu çalışma ile bölgede trol ile avcılık yapılmayacak. Balıklar için adeta toplu konut evleri gibi olacak resifler sayesinde olta balığı ve dalış turizmi gelişecek" dedi.
Ocaklar Belediyesi ile Ege Üniversitesi tarafından hazırlanan yapay resif projesinde son aşamaya gelindi. Üniversite tarafından hazırlanan proje kapsamında yapay resiflerin hazırlanması çalışmaları devam ediyor. 30 bin TL'ye mal olacak projede kullanılacak beton resiflerin demir ve işçiliği belediye, çimentosu ise vatandaşların yardımıyla sağlanıyor.
Projeye göre Ocaklar Beldesi'nde hazırlanan ve nisan ayı sonlarında denize indirilecek 200 beton yapay resif, 300 metre uzunluğundaki bölgenin 20 metre derinliğine ve 20'li gruplar halinde dalgıçlar tarafından yerleştirilecek.
Ocaklar Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Hepşik, çalışmanın hayalindeki proje olduğunu söyledi. Hepşik, "Bu çalışma sayesinde Ocaklar Körfezi akvaryum gibi olacak. Ocaklar denizinde trol ile balık avlanamayacak, olta balıkçılığı ve dalış turizmi gelişecek.Yapay resifler karagöz, levrek, barbunya, tekir, lüfer ve istavrit gibi balıkların emniyetli bir üreme alanı olacak. Balık çeşitleri çoğalacak. Amatör balıkçılarımız da projenin hayata geçirilmesini dört gözle bekliyor" diye konuştu.
Olta balıkcısı Kenan Yenibakan ise projenin Ocaklar'da balıkcıları ve turizmi canlandıracağını açıkladı.
YAPAY RESİF NEDİR '
Özellikle balık ve deniz canlılarının azaldığı ve kendilerine konaklayacak, gizlenecek ve üreyecek ortamlar bulamadıkları yerlerde, bu ihtiyaçlarını karşılamak için suni olarak üretilmiş veya ömrünü tamamlamış büyük ölçekli materyallerin denizel ortama bırakılması ile oluşturulan yaşam ortamıdır. Yapay resiflere örnek olarak bu iş için yapılmış özel beton kalıplar, ömrünü doldurarak batırılan gemiler, miyadını doldurmuş eski uçaklar gösterilebilir. Yapay resif uygulamaları bir süre sonra ekolojik denge içinde kendine yer bularak canlı türleri için bir sığınak haline gelmekte ve önemli bir işlevi yerine getirmektedir
Son Dakika › Yerel › Balıklara 'Toplu Konut' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?