Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yürütülen çalışmalar ile Ankara'da özel bir firma tarafından yapılan 1/100.000 ölçekli çevre düzenlemesi ile Balıkesir ve Çanakkale'nin geleceği şekilleniyor.
Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA)'nda düzenlenen toplantıya; Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Toplantıda Balıkesir'in geleceği konuşuldu. İlki Çanakkale'de düzenlenen toplantının Balıkesir'deki ikinci etabında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, salonu dolduran herkese teşekkür etti. Planların hazırlanırken, ciddi bir araştırma evresi olduğuna dikkat çeken genel müdür Kahraman, çevre planlarını hazırlarken çok ciddi bir araştırma evresinden geçirildiğini vurguladı. Ali Kahraman, "Çanakkale ve Balıkesir için hazırlanacak planlar ile ilgili sizlerin de önerilerini alacağız. Bu bölgede çok önemli kamu yatırımları var. Bandırma'da ciddi bir sanayi gelişimi, Çanakkale'de geçmesi planlanan köprü projesi, Kazdağları'nın oluşturduğu koruma bölgeleri, Güney'de turizm bölgeleri olma üzere çok büyük potansiyellerin ve hassasiyetlerin olduğu bir bölge. Bugün çalışmamızın ilk iki kısmı, veri toplama-analiz ve sentez kısımlarını sizlerle paylaşacağız. Şuan plan aşamasına gelmedik. Önümüzdeki günlerde yeni toplantılar sizlerle yapmayı planlıyoruz. Her ne kadar 1/100.000 üst ölçekli olmakla beraber özel önem verdiğimiz kentsel dönüşüm ve afet riski altı alanların dönüştürülmesi konularında belki çok detaya da gireceğimiz plan olacak. Bu süreçte bizim için Kalkınma Ajansının desteği çok önemli" dedi.
VALİ TURHAN: "ÇEVRE PLANI, İMARIN ANAYASASI"
Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, yapılan planlamanın tabiri caizse 'imarın anayasası' olduğunu söyledi. Vali Turhan, Balıkesir'in artık küçük bir şehir olmayacağını belirterek gelecek yıllarla ilgili görüşlerini paylaştı. Vali Ahmet Turhan, "Bu plan imarın anayasası. Nasıl bir şehirde yaşayacağız bu onu belirliyor. Balıkesir isteseniz de sakin ve küçük bir şehir olmayacak. Bir dönemeçteyiz bu dönemeci doğru geçip yaşanabilir şehir olmasının devamı sağlama öncelikle sağlıklı bir çevre düzen planı ile sağlanır. Buradaki kişilerin fikirlerine dikkat etmezseniz, şehirlerimizi çok ulvi fikirlerle kaybediyoruz. Yapanlar bu şehri mahvedeyim diye yapmıyor. Çarpık kentleşme, havanın, suyun, toprağın kirlendiği şehirler oluşuyor. Bugün yaşanamayacak şehirler var arkadaşlar. Bunun bu hale gelmesi iyi niyetli,plansız, paylaşmadan, sormadan yapılan çalışmalarla kaybediliyor. Balıkesir niye önemli, bu planların sadece yerel bazda değil, hatta uluslar arası bazda düşünmek gerekiyor. Balıkesir'in bir ucu Marmara Adası'nda bir ucu Ege'de 14 bin 400 kilometrekareye yakın bir şehir. Balıkesir homojen bir şehir değil, 4 farklı coğrafi bölgeden oluşuyor. Bandırma için yaptığınız bir planı, körfez için, Dursunbey için uyguladığınızda bu şehri mahvedersiniz, yaşanmaz bir şehri haline gelir" dedi.
"KÖRFEZİ KAYBETTİRMEYE KİMSENİN HAKKI YOK"
Vali Ahmet Turhan, Balıkesir'in körfez bölgesinde bacasından duman çıkacak bir sanayileşme tipinin olmaması gerektiğini vurguladı. Buranın turizm bölgesi olduğunun altını çizen Vali Turhan, "Balıkesir her şeyden önce geniş bir coğrafyaya sahip. Dünyanın en güzel değerlerinden biri körfezi var. Körfezin özelliği güzel bir denizi, kumsalı var, zeytini zeytinyağı var. Körfeze bacasından duman çıkan bir fabrikaya müsaade ettiğinizde zeytinyağı fabrikaları hariç körfezi kaybederiz. Körfezi kaybettirmeye kimsenin hakkı yok. Körfez Tüm Türkiye'nin dünyanın her yerinden insanların önümüzdeki süreçte kafa dinlemeye geleceği sağlık turizminin olacağı bir yer. Körfezi ele aldığınızda turizm planının sağlıklı yapılması lazım. Bir dönem ikinci konutları turizm zannettik. 127 bin bizde kayıtlı ikinci konut var. Bunlar yılda iki üç ay kullanılıyor ve sahiller dolmak üzere. Burada buna dur deyip, ikinci konutların turizme kazandırılmasına yönelik proje olacak. Kesinlikle zeytin ve zeytinyağına yönelik fabrikalarda sadece ve sadece OSB'ler içerisinde olmalı. Burhaniye'de İhtisas Organize Sanayi Bölgesi çalışmaları var. 500 dönümlük bir alan 400 dönümü kamulaştırıldı. En kısa sürede yatırımcılara sunacağız. Artık körfezde yeni bir zeytinyağı fabrikasına dahi müsaade etmememiz gerekiyor" diye konuştu.
Bandırma'nın var olan sanayisi ile apayrı bir yeri olduğunu ve ayrı plana ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Vali Ahmet Turhan,
"Önümüzdeki süreçte İstanbul - İzmir otobanı ile beraber Balıkesir 20-25 milyon nüfusun merkezinde bir şehir olacak. Biz istesek de artık Balıkesir'i küçük bir şehir olarak tutma imkanımız yok. Eğer doğru planlamalar yapmazsak Balıkesir bir sanayi çöplüğüne dönüşebilir, bir suç çöplüğüne dönüşebilir, gecekonduları olan bir çarpık kentleşmeye dönüşebilir. İlerleyen süreçte İstanbul-Trakya ve İzmit'te çevre düzen planlarına baktığımızda sanayi şehir dışına çıkıyor. Sanayi Güney Marmara'ya geliyor. Bandırma ve Çanakkale'ye geliyor. Biz o bölgeleri sanayi alanında doğru planlamazsak Haliç'ten Gebze'den daha kötü oluruz. Yatırımcı menfaatini düşünür. Lojistik açıdan en uygun yer neresi denizin kenarı hemen yükleyecek. Denizlerimizi mahvetmeye başlamışız. Buna dur dememiz gerekiyor. Mevcutları dahi denizin kenarından kaldıracak planları yapmamız gerekiyor. Yabancılar bunu çok güzel yapıyor. Tarımın, turizmin olmadığı yere raylı sistemi koyuyor. Bu maliyetleri arttırmıyor. Bu planların da Marmara Bölgesindeki sanayileşmenin çok çok doğru planlanıp, sadece fabrikaların olduğu şehir olmaktan öte gelecek nesillerimizin sağlıklı şekilde yaşayacağı bir plan kurmamız gerekiyor" dedi.
DURSUNBEY'E BUNGALOV ÖNERİSİ
Vali Ahmet Turhan, Balıkesir'de nerede tarım, nerede sanayi ve nerede hayvancılık yapılacak, konutlar nerede yer alacak bunların belirleneceğini söyledi. Vali Turhan, Balıkesir'in Türkiye'yi beslediğine vurgu yaparak; "Büyükşehir oluyoruz, merkez büyüyecek arkadaşlar. Bu şehrin neresinde tarım, neresinde sanayi, neresinde hayvancılık yapılacak belirlenmesi lazım. Niye, bu sadece Balıkesir açısından değil. Biz tarım ve hayvancılık açısından Türkiye'yi besliyoruz. Yumurta üretiminin yüzde 35'ni biz karşılıyoruz, sütün yüzde 10'nu biz karşılıyoruz. Beyaz ette, kırmızı ette yüzde 13 civarında Balıkesir hızla tohum üretiminde de söz sahibi olan bir şehir. Siz bunları göz ardı yapıp, ovalara deniz kenarına fabrika koyduğunuzda bu ülkeye iyilik yapmış olmazsınız. Balıkesir'de neresi konut alanı, neresi sanayi alanı, neresi tarım alanı sizlerinde katkısı ile planlanması lazım. Balıkesir şuanda baki. İstediğimiz gibi planlama yapabiliriz. Yaparken de yıkmamız gerekmiyor. Bugün ülkenin bir çok yerinde yanlış şeyleri yıkmanız gerekiyor. Burada ise büyük bir şansımız var, yıkmadan doğru planlamamız gerekiyor.
Mevcut OSB'yi 4 katına çıkartma şansımız var. Önemli bir kısmı da hazine arazisi. Bugün küçük sanayi yetmiyor. Siz getirir ovaya koyarsanız katliam olur. Konut alanlarını ovaya yapmamız lazım. Birinci sınıf tarım arazisi olmayan karşı yamaçlara planlama yapıp, TOKİ gibi değil, meydanı olan geniş bulvarlarla o şehre ulaşan Batı kent örneğinde olduğu gibi genişlemeler öngörmek gerekiyor. Dursunbey, Bigadiç ayrı bir kültüre sahip, önümüzdeki dönemde bungalov evlerle turizmi canlandırmamız lazım. Sizlerden ricam; önemli bir plan yapılıyor. Herkes katkısını esirgememeli. Çevre düzen planları yeni planlar. Meseleyi kavradığımızda, dert edindiğimizde emek boşa gitmiyor" şeklinde konuştu.
Toplantının sonunda katılımcılar planlamayı yapacak firma yetkililerine önerilerini ve sorularını iletti. - BALIKESİR
Son Dakika › Yerel › Balıkesir Geleceğini Planlıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?