Balbey Mahallesi 'Balbey Projesi' tanıtım toplantısı ve Kentsel Yenileme Ofisi'nin açılışı törenle yapıldı. Proje konusunda vatandaşları bilgilendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Balbey Mahallesi'nin Kaleiçi ile bütünleştireceklerini söyledi.
Antalya'nın en eski mahallerinden olan Balbey Mahallesi'nde yapılacak olan 'Balbey Projesi' kapsamında Kentsel Yenileme Ofisi'nin açılış töreni gerçekleştirildi. Balbey Mahallesi 433 sokak üzerinde düzenlenen açılış törenine Muratpaşa Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Ak Parti Antalya İl Başkanı Rıza Sümer, Balbay Mahalle Muhtarı Abdullah Uyaroğlu ve mahalliler katıldı. Açılış töreninde konuşan Muratpaşa Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, Antalya'nın bir dünya şehri olduğunu söyledi.
Balbey Mahallesi de Antalya'nın öz değerleri açısından önemli bir yer olduğunu belirten Arısoy, "Yaklaşık 42 tane binası, 3 tane çeşmesi, 2 tane camisi ile toplam 47 tane dünya tescilli eseri koruma altında olmasına rağmen Balbey Mahallesi, beklenen sosyal kültürel alandaki gelişmeyi sağlayamamıştır. Bu proje ile bambaşka bir çehreye bürüneceğine inanıyoruz. Bu proje Antalya için çok kıymetlidir" diye konuştu. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise kendisinin mahallede büyüdüğünü söyleyerek, "Balbey tek başına bir mahalleden ibaret değildir. Balbey Antalya'nın tarihi ve kültürüdür" dedi.
"ALT YAPI BAKIMINDAN İHTİYAÇLARA CEVAP VEREMEMEKTEDİR"
Projenin bütün Antalya'yı ilgilendirdiğini belirten Türel, "Balbey'in tarihi Selçuklu dönemine kadar gitmektedir. Balbey mahallesi Antalya için Kaleiçi kadar değerlidir. Antalya nüfusu Kaleiçi'ne sığmayınca buralara taşmış, ticaret de burada gelişmiştir. Neden kentsel yenilemeye ihtiyaç duyduk? Çünkü bu bölgemizin bir kısmı tarihi karakterini korumuştur. Kentsel Sit alanıdır. Burada bulunan yapıların korunması gerekmektedir. Diğer taraftan Balbey Mahallesi alt yapı bakımından ihtiyaçlara cevap verememektedir. Mülk sahipleri kendi başlarına gerekli yenilemeyi yapamamaktadır. Bazı evler yıkılmaya yüz tutmuştur. Mevcut hali ile mülk sahipleri burada yaşayanlar ciddi sıkıntılar yaşıyor. Antalya aynı zamanda tarihi değerlerini kaybediyor. Bu nedenle Balbey Bölgesinin mutlak olarak korunarak yenilenmesi gerekmektedir" diye konuştu.
BALBEY'İN TARİHİ
Balbey'in sade bir mahalleden ibaret olmadığını, Antalya'nın tarihi, kültürü olduğunu söyleyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, bu sebeple Balbey projesinin bütün Antalya'yı ilgilendiren bir proje olduğunu hatırlattı. Balbey mahallesinin tarihinin Selçuklular zamanına kadar gittiğini, Balbey Cami mahallesinde 1500'lü yıllarda 12 hanede 60 kişinin yaşadığına dair kayıtlar bulunduğunu söyleyen Türel " Balbey Camii 1400'lü yıllarda yapılmıştır. Bir ihtimal Antalya'lı Bali paşa tarafından yaptırıldığı şeklindedir. Bali paşa Malkoçoğulları ailesindendir. Diğer ihtimal ise Serik Tekke köyünde bulunan Balı Bey zaviyesi tarafından yaptırıldığıdır. Antalya nüfusu Kaleiçi'ne sığmayınca buralara taşmış, ticaret de burada gelişmiştir. Dolayısıyla Balbey Kaleiçi'nden sonra Antalya'nın en önemli tarihi kısmıdır. " dedi.
TARİHİ KARAKTERİN VE TESCİLLİ YAPILAR KORUNMASI ÖNEMLİ
Balbey Kentsel Yenileme Projesi'nin Balbey Mahallesi, Yüksekalan Mahallesi ve Tahılpazarı Mahallelerinin bir kısmını kapsadığını kaydeden Türel, bu bölgenin bir kısmının tarihi karakterinin korunduğunu, ve kentsel SİT alanı olduğunu, bu tarihi karakterin, tescilli yapıların korunması gerektiğinin altını çizdi. Türel; " Diğer taraftan Balbey bölgesi mevcut haliyle altyapı bakımından ihtiyaçlara cevap veremez duruma gelmiştir.
Mülk sahipleri kendi başlarına gerekli yenilemeyi yapamamaktadır. Böyle olunca bazı evler yıkılmaya yüz tutmuş, bazı evler terk edilmiş ve mahallede sosyal ve ticari hayatın sürdürülmesi zorlaşmıştır.
Mevcut haliyle hem burada yaşayanlar hem mülk sahipleri sıkıntı yaşamakta hem Antalya tarihi değerlerini kaybetmekte hem de kültür ve turizm açısından çok değerli bir varlık değerlendirilememektedir.
Bu nedenle Balbey Bölgesinin mutlak olarak korunarak yenilenmesi gerekmektedir. Bu hususta 5366 Sayılı, Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkındaki Kanun 2005'te çıkarılmıştı, sonra 2012 senesinde kanunda değişiklik oldu ve uygulama imkanları geliştirildi. Bu kanun çeşitli avantajlar sağlamaktadır. Biz de bu sebeple bu kanuna dayanarak Balbey Mahallesi Yenileme çalışmalarını göreve gelince başlatmıştık. Geçen sene Ocak ayında 08.01.2015 tarihli Büyükşehir Belediyesi Meclis Kararı ile Balbey Mahallesi Kentsel Sit alanı ve çevresine ilişkin Yenileme Alanı kararı alınmıştır. Bu kararımızı ve hazırlanan dosyayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderdik. Balbey Kentsel Sit Alanı ve Çevresine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, geçen sene Nisan sonunda, yani 24.04.2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu çerçevede proje hazırlıklarımız bir sene kadar sürdü." dedi.
UYGULAMA ZAMANI
2004-2009 arasındaki ilk görev döneminde, Cumhuriyet meydanı projesini yaptığını, orada eski Hükümet binasını yıktıklarını, yeraltı otoparkı ve meydan bölgesi yaptıklarını, Vakıflar işhanını yıkarak tarihi hamamı ortaya çıkardıklarını hatırlatan Menderes Türel, yaya bölgesi, Ali Çetinkaya caddesinde parklar yaptıklarını, Yavuz Özcan'da eski sağlık Lisesi'ni yıkıp park haline getirdiklerini, Kaleiçi'nin bütün altyapısını o dönemde yaptıklarını belirterek ; " 2014'de ikinci defa sizler görevi bana verdiniz ve ilk iş olarak Özel idare binasını yıkıp, park yaptık. Geçtiğimiz ayda da eski stadı yıktık ve Kent Müzesi ve park projesini başlattık.
Yani yavaş yavaş bütün şehir merkezimizi yenilemekteyiz. Şehir merkezimizde bugüne kadar yaptığımız projelerde hem tarihi koruduk hem de park, yani yeşil alan yaptık. Eski stadın yerine de AVM yapacağımı söyleyen iftiracılar oldu. Vakıf işhanını yıkacağım dediğimde de, hayal kuruyor yıkamaz diyenler olmuştu. Antalya'da bir kısım arkadaşımız, yaptıklarımızı görmediler ve halen görmemeye ısrar ediyorlar. Yapılan bir güzelliği takdir etmek, destek vermek yerine, engellemeye çalışıyorlar. Önemli değil, Allah onlardan da razı olsun. Netice itibarıyla buralar, benin tarihimdir, benim kültürümün bir parçasıdır. Doğup, büyüdüğüm bu mahallelerin güzelleşmesi bana yeter. Sizler mutlu olursanız, sizler burada daha güzel bir mahalleye kavuşursanız, onun mutluluğu bana yeter. " diye konuştu.
KEPEZ SANTRAL MAHALLESİ DÖNÜŞÜMÜ ÖRNEK OLACAK
Türkiye'de birçok kentsel dönüşüm projesi yapıldığını, ama bazılarında mahallenin tarihi dokusunun, bazılarında kültürünün değiştiğini, bazılarında o mahalle sakinlerinin mağdur olduğunu ifade eden Türel, bazı projelerdeyse betonlaşma ortaya çıktığını kaydetti. Antalya'da aynı hataya düşmeyeceklerini, Kepez Santral Mahallesinde başlattıkları dönüşümün örnek proje olacağı bilgisini paylaşan Türel, Balbey'in ise zaten farklı bir bölge, tarihi ve kültürel bir mekan olduğunu, bu yüzden Balbey'de dönüşüm değil, yenileme yapacaklarını söyledi. Tarihe sahip çıkacaklarını, Balbey'in tarihi ve turistik bir mahalle olacağını ifade eden Türel " Balbey değer kazanacak, hem siz kazanacaksınız, hem Antalya kazanacak.Projemizde Balbey'in tarihi ve kültürel özellikleri korunacak. Burası hem yaşanan bir mahalle olacak, hem çalışılan bir mahalle olacak hem de turistik özellik kazanacak. Bu planda sizleri, mülk sahiplerini zor durumda bırakmayacağız, yalnız bırakmayacağız. Elimizi taşın altına koyacağız, sorumluluk alacağız. Balbey'i Antalya'nın en değerli alanlarından biri haline getireceğiz. Şehir merkezi ve Kaleiçi Bölgesi ile bütünleştirerek bütün şehir merkezimizi yenileyecek bir hareket başlatacağız. Burada eski yapılar yeniden inşa ve restore edilecek, konut, ticaret, kültür, turizm ve sosyal donatı alanları oluşturulacak, tabİ afet risklerine karşı tedbirler alınacak, tarihi ve kültürel değerler korunacak ve Antalya'ya kazandırılacak. " dedi.
ÖZEL MÜLK ORANININ ÇOKLUĞU SÜRECİ ZORLAŞTIRIR
Bölgede SİT alanı içinde 187, dışında ise 248 bina veya yapı bulunduğunu, tescilli yapı sayısının 2'si cami, 3'ü çeşme olmak üzere toplam 47 olduğunu söyleyen Menderes Türel, bölgede mülk sahipliğinin yüzde 96'sının özel olduğunu söyleyen Türel şöyle devam etti; " Vakıf mülkü oranı yüzde 2, Muratpaşa Belediyesi mülkü yüzde 1 oranındadır. Özel mülkün çok ağırlıklı olması süreci zorlaştırsa da hep beraber bu zorlukları aşacağız.
Zaten eğer bu projeyi biz yapamazsak kimse yapamaz. Balbey bu durumda da daha fazla bekleyemez. Çünkü altyapı yok, ulaşım çok sorunlu, yapılar eski. Böyle devam ederse burası terk edilir ve yıkıntı alanına dönüşür, yaşanmaz hale gelir. Hem mülkler değerini kaybeder, hem de Antalya kaybetmiş olur. Bu sebeple artık kaybedecek zamanımız yok. Bu projeler kararlı olmayı, risk almayı ve güçlü ekip çalışmasını gerektirir. Bunlar özellikler de bizde var. " dedi.
Toplantı sonrasında Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve projede yer alan ekip, proje hakkında vatandaşlardan gelen soruları cevapları. Türel bir vatandaşın, "Ben 65 yaşındayım bu projeyi görebilecek miyiz" sorusuna esprili bir cevap vererek, "Siz bana cevabı en kolay olan soruyu sordunuz. Bunu Allah bilir" diye cevap verdi. - ANTALYA
Son Dakika › Yerel › Balbey Mahallesi 'Balbey Projesi' Tanıtım Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?