AK Parti Samsun Milletvekili Prof. Dr. Tülay Bakır tarafından "Marka Bal Olma Yolunda Samsun Sempozyumu" düzenlendi.
DSİ 7. Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen sempozyuma AK Parti Samsun Milletvekili Prof. Dr. Tülay Bakır'ın yanı sıra Samsun Valisi İbrahim Şahin, Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, ilçe belediye başkanları, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Kurt, OMÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.
"2017 YILI BİZİM İÇİN ÖNEMLİ"
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun'un dünü, bugünü ve yarını ile ilgili bilgiler verdi. Başkan Yılmaz, "2017 yılına Samsun'da golf sahası yapmayı planlıyoruz. Golf, dünyada hızla gelişen bir spordur. Alt yapısı olan şehirlere çok kazandıran bir spordur. Özellikle kentsel turizme kazandıran bir spordur. 2017 yılı bizim için önemli. 2017 olimpiyatları için Samsun'a gelecek olan sporcularımızı ilçelerimize de götürüp, orada da spor yaptırmayı düşünüyoruz. Mesela Ayvacık, Vezirköprü gibi ilçelerimize götürmeyi planlıyoruz. Ayvacık ilçesindeki Suat Uğurlu Baraj Gölü'nün kenarında uygun bir yerde bir tatil köyü yapma çabamız var. Uygarlık tarihinin çok eski zamanlarından bu yana izler taşıyan Samsun'u geleceğin modern bir şehrini hedefliyoruz. Ama Samsun ilerde bir Bursa olacak, bir İstanbul olacak, büyüyecek, 10 milyon nüfuslu bir şehir olacak gibi bir öngörülerimiz yok. Ama yaşam standardını yükselttiğimiz, ulaşım alt yapısını, çevre problemlerini çözmüş, turizm ve kırsal kalkınma altyapısını tamamlamış, kendi kendine yeten ve kendi kendine yetmekten öte de ülke ekonomisine katkı veren bir şehir olma yolunda koşuyoruz. Önümüzdeki yıllarda devletimiz şehirlerimize bakarken, 'bu şehir çok güzel, ama ülke ekonomisine ne veriyor. Ne üretiyor ve ne veriyor' diyecek. Önümüzdeki yıllarda inşallah ihracatımızı arttırmamız için belki başka alanlarda yatırımlar alarak ihracatımızı ve kuzey komşularımız ile iktisadi faaliyeti Türkiye'nin Samsun üzerinden yapması gerektiğine inanıyoruz. Samsun buna uygun bir alan ve porttur" dedi.
"DÜNYAMIZ BÜYÜMÜYOR AMA CANLILARIMIZ ÇOĞALIYOR"
Tarımın Samsun ve Türkiye için çok önemli bir parametre olduğunu belirten AK Parti Samsun Milletvekili Prof. Dr. Tülay Bakır, "Dünyamız büyümüyor, insanlarımız çoğalıyor, canlılarımız çoğalıyor. Artık öyle bir dünyaya geliyoruz ki, belki yaban yaşamını bile insanların artık koruyup, kolladığı bir döneme girilen ve bunun için zenginleşme gerekirken, bir taraftan kirletilen bu dünya şartlarında, insanların ve tüm canlıların yaşaması için gerekli besinlerin sağlanması ve bunun güvenli ve temiz bir şekilde bu canlılara ulaştırılması yine insanlara düşüyor. Burada da en önemli görevi üniversitelerimiz, üniversitelerle yarışır hale gelen kamu kuruluşlarımıza düşüyor" diye konuştu.
"BAL AİLE EKONOMİSİNE CİDDİ KATKI SAĞLAR"
Dünyada arılar olmadığı zaman dünyanın 4 yıl sonra biteceğini ifade eden Bakır, "Bilim insanlarının dediğine göre 'arılar dünyada olmadığı zaman dünya 4 yıl sonra bitiyor' diyorlar. Arılar dünya için o kadar önemli bir canlıdır. Arıcılığa çok önem veriyorum. Balı çevrenin de en güzel göstergesi olarak arıları da aldığımızda ama bir taraftan da ekonomik öğe olarak alıyorum. Çünkü çiftçimizin bellik bir eğitimden sonra üreteceği baldan hem kendisi ekonomik yarar sağlayacak hem de ülkemizin gelir kaynakları artacak. Bunları da önemsemek durumundayız. Üretimde Samsun mevcut potansiyelinin bütünü kullanamıyor. Bu potansiyel daha çok artabilir. Burada sınırımız çok geniş ama bunu mutlaka bilinçle yapmalıyız. Özellikle kırsal alanda aile ekonomisine ciddi katkısı olabilir. İyi şartlarda üretildiği zaman iyi bir balı iyi bir rakama da satmak mümkündür" şeklinde konuştu.
"BALIN MARKALAŞMASI SAMSUN'A ÇOK KATKI SAĞLAR"
Samsun şehrinin geçmişte tütünü ile tanındığını belirten Samsun Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, "Samsun tütünü ve bu tütünden üretilen sigaralarla söylenirdi. Sigaranın insan sağlığına verdiği zararlar ortaya konduktan sonra Samsun'da tütündeki tanılırlığını kaybetmeye başladı. Ama Samsun'da hayat durmadı hatta daha da artarak devam ediyor. Bundan sonra Samsun'un tanınır bir ürünü piyasaya girilemedi. Bununla ilgili büyük çabalar var. Balın markalaşması Samsun'a çok katkı sağlayacağına inanıyorum. Samsun'da büyük miktarda bal üretilmekte ama bunun piyasaya sunulmasında hiçbir belirlilik gözükmektedir. Markalaşma çalışması bunu sağlayacaktır. Yurt dışında Samsun balının çok güzel ambalajlarla sunulması şuanda hepimize hayal gibi geliyor ama neden olmasın. Hayal kurmazsak hiçbir şeye ulaşamayız" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından oturumlar başladı. İlk oturumu OMÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy başkanlığında Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayça Özkan Koca, "Türkiye Balarısı Biyoçeşitliliği" konusunda sunum yaptı. - SAMSUN
Son Dakika › Yerel › Bal Samsun'da Marka Olma Yolunda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?