Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi yazılı bir açıklama yaparak, kadınların seçilme hakkının verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi adına Nebahat Dinler tarafından yapılan açıklamada, "Bundan 79 yıl önce, 5 Aralık 1934'de ülkemizde kadınlar TBMM'ne seçme ve seçilme hakkını elde etti. 83 yıl önce, 3 Nisan 1930'da da belediye seçimlerinde seçmen ve aday olma hakkını kazandılar. Cinsiyet eşitliği bakımından son derece önemli sayılabilecek bu adımın üzerinden tam tamına 79 yıl geçmesine rağmen eşitlik kavramı hep kağıt üzerinde kaldı. Siyasi hayatımızda çok az şey değişti" ifadeleri yer aldı.
Açıklamada, "Örneğin, 2004 yılındaki yerel seçimlerde 3 bin 215 belediyenin 18'ine kadınlar seçildi. Temsil oranı binde yarım düzeyinde oldu. 2009 yılındaki yerel seçimlerden ortaya çıkan tablo yine değişmedi.3 bin 379 il genel meclisi üyeliğinden sadece 110' u kadın. İl genel meclislerinde kadın üye oranı yüzde 3,26 oldu. 30 bin 450 belediye meclis üyeliğinin ise 1.340 i kadınlardan oluştu. Belediye meclislerinde kadın üye oranı ancak yüzde beşe yaklaştı. Seçimler sonucunda sadece iki kadın il belediye başkanı oldu. 2 bin 403 Belediye başkanından sadece 26'sını kadınlar kazandı. Kadın temsil oranı yüzde birlerde kaldı" denildi.
AYVALIK'TA DA PEK DEĞİŞİKLİK YOK
Nebahat Dinler açıklamasında; "Kentimize bakacak olursak; Balıkesir merkez ve Ayvalık başta olmak üzere ilçelerde bu güne kadar seçilmiş kadın belediye başkanı yoktur.(yüzde 0) Belediye Meclislerindeki kadın temsil oranı da son derece düşüktür. Ayvalık Belediye Meclisinin 15 üyesinden üçü kadındır( yüzde 20). Balıkesir merkezde ise oran yüzde 9 dur. Ayvalık'ta 16 Mahalle Muhtarlarından ikisi kadındır (yüzde 12,5) İl Genel meclisinde de kadın sayısı yok denecek kadar azdır. 63 üyeli Balıkesir İl Genel Meclisine ancak bir kadın seçilebilmiştir (yüzde 1,6) Bu hem sosyal hem de politik açıdan kabul edilemez bir durumdur. Nitekim Türkiye kadın ve çocuk hakları bakımından dünyanın en geri ülkelerinden biri olmaya devam ediyor. Adaylıkların genel başkanların ya da genel merkez yöneticilerinin tekelinde olduğu bir aday belirleme yöntemiyle, kadınlar aday gösterilmiyor dolayısıyla seçilemiyor. Nüfusun yarısının yok sayıldığı, yönetime katılımdan yoksun bırakıldığı bir ülkede, adalet, demokrasi ve eşitlikten söz edilemez. Ne yazık ki kadınlar, yaşadıkları yere ait kararlarda söz sahibi olamıyor.
Önümüzde yerel seçimler var. Eşit temsil için 'fermuar' sisteminin uygulanmasının, aday listelerinin bir erkek bir kadın şeklinde düzenlenerek, parlamento, belediye meclis üyelikleri, il genel meclis üyeliklerinin belirlenmesinin sosyal adalet gereği olduğunu tüm siyasilere hatırlatıyoruz. Biz kadınlar; Politik, sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda eşitlik için karar alınan tüm yönetim birimlerinde eşit temsil hakkı istiyoruz" denildi. - BALIKESİR
Son Dakika › Yerel › Ayvalık'ta Kadınlar Eşitlik İstiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?