Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde; Balıkesir Valiliği tarafından Erasmus+ Programı Ana Eylem 3 Politika Reformlarına Destek; Yapılandırılmış Diyalog, Gençler ve Gençlik Alanında Karar Alıcılar Arasındaki Toplantılar kapsamında düzenlenen 'Gençlik Meclis'te' (Youth In Parliament) isimli eğitim programı Haliç Park Otelde başladı.
Bu kapsamda; Avrupa Birliği Bakanlığı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından başarılı bulunarak hibe almaya hak kazanan ve Balıkesir Valiliğinin yürütücülüğünü yaptığı Avrupa'nın en büyük gençlik projesi olmaya aday proje kapsamında, 18 ülke ve 21 farklı kurumu temsilen 63 genç, kamu ve özel sektör yöneticileri ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile bir araya geldi.
Balıkesir Valisi Mustafa Yaman'ın yanı sıra Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Kerim Özdemir, İl ve İlçe daire amirleri, okul müdürleri ve 18 ülkeden 60 öğrenci ve eğitmenlerinin hazır bulunduğu 10 günlük programın ilk gününde gerçekleşen açılış toplantısında; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı temsilcisi Handan Arslan, Türkiye Ulusal Ajansı K3 Koordinatörü Oya Bumin, Genç Memur Sen Genel Başkanı Eyüp Beyhan, Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Melikşah Utku, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ni temsilen Genel Müdür Yardımcısı Aydın Pehlivan hazır bulundu.
Açılışta konuşan Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, Türkiye'nin AB Uyum Sürecinde çok büyük adımlar attığına işaret ederek, "Bu süreçte gençlerimizin donanımlı bireyler olarak ihtiyaç duyduğumuz her alanda yer almalarını sağlayabilme görevi biz yöneticilere düşer. Gençlerin sürekli olarak geleceğin teminatı olarak görülmesinin yanı sıra bugünün önemli bir parçası olarak da toplumda yer almaları gerektiğine inanıyoruz. Gençlerin her alanda olduğu gibi cesaretlendirilmesi gibi aktif siyasete de katılmalarını sağlamalıyız. Özellikle TBMM'nin ve AB Parlamentosu'nun yaş ortalamasının 50 yaş ve üzeri olması, bu projenin gençlerin siyasete aktif katılmaları adına da önemli olduğunun bir göstergesidir. Türkiye ile birlikte Avrupa'nın 18 farklı ülkesinden gelen gençlerin katılımıyla gerçekleşen bu proje, K3 alanında gençlere yönelik olarak yapılan en büyük projedir. Bu proje aynı zamanda Avrupa'da gençlere yönelik en büyük proje olmaya da adaydır. Bu sebeple proje sonunda sunulacak bildirilerin ülkemizin siyasal gelişimine de önemli katkılar sağlayacağına inancım sonsuzdur" dedi.
Açılışta konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Temsilcisi Handan Arslan yaptığı konuşmada katılımcılara ve organizasyona destek veren herkese teşekkür etti.
'Gençlik Meclis'te' adını taşıyan programın açılış toplantısında organizasyona katılan 18 ülkenin gençleri adına konuşan Beata Rajeckaite ise; günümüzde kendileri için en önemli olanın uluslar arası çevre olduğunu vurgulayarak, "Bu kapsamda bizim için önemli olan 3 nokta vardır. Bunların birincisi kültürel iletişim ve kültürel alışverişler, aynı işi yapan gençlerin farklı dil ve kültürlere sahip olmalarına rağmen aynı işi yapabilmeleri ve ortak payda da bir araya gelebilmeleri bizim açımızdan çok önemli. Bu yüzden de bu tür alışverişler bizlerin kendimizi geliştirmesine önemli katkılar sağlıyor. Bizim için ikinci olarak da önemli olan değişime katkısı olan gençlerdir. Biz gençler olarak değişimi seviyoruz. Bu değişimin parçası olmak ve buna katkı sağlamak istiyoruz. Genel kanı, 'gençler gelecektir' yönündedir. Oysa biz gençlerin bugün için de gerekli olduğu düşünüyoruz" dedi.
Ayvalık'ta 20 Mayıs'a kadar sürecek olan ve açık alan teknolojisi metodu kullanılacak olan "Youth In Parliament" adlı projede gençler ile karar alıcıların gerçekleştireceği toplantılarda, meclislerdeki genç vekil sayısını arttıracak politikalara destek verilmesi konuları ele alınacağı öğrenildi.
Proje ile gençlerin; Ulusal ve yerel meclislerde temsilinin ve siyasal süreçlere katılım imkanlarının arttırılması, Demokratik yaşamda aktif olmaları, Demokratik hayata katılımlarını engelleyen olumsuz koşulların azaltılması, Siyasi karar alma süreçlerine yakınlaştıracak stratejiler geliştirilmesi, Gençlik alanındaki STK'ların; TBMM ve yerel meclisler düzeyindeki politika yapım süreçlerine katılımın desteklenmesi, Lobicilik ve savunuculuk kavramlarının gençler arasında yaygınlaştırılmasına da katkıda bulunulması amaçlandığı bildirildi.
Proje kapsamında, karar alıcılar ile gençlerin 13-14-15 Mayıs tarihlerinde yapacakları toplantılar sonunda; Kamu, STK ve Özel sektör temsilcilerine sunulmak üzere bildiriler hazırlanacağı da gelen bilgiler arasında. - BALIKESİR
Son Dakika › Yerel › Ayvalık'ta Gençlik Meclis'te Çalıştayı Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?