İliç Kaymakamlığı ve İliç İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü koordinatörlüğünde, ilçede göçer hayvancılık yapan küçükbaş hayvan yetiştiricilerine yönelik olarak hazırlanan Aydınlık Çadırlar Projesi hayata geçirildi. Proje ile güneş enerji sistemleri kullanılarak yaylalarda hayvancılık yapan 100 ailenin çadırlardaki elektrik ihtiyacı karşılanacak.
Projenin hayata geçirilmesi ile ilgili olarak İliç'te düzenlenen programa İliç Kaymakamı Sedat Ateş, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, ilçe protokolü ve vatandaşlar katıldı. 150 bin liraya malolan proje ile zor şartlar altında küçükbaş hayvancılık ile uğraşan göçer sürü sahiplerinin elektrik ihtiyacı karşılanacak. Düzenlenen programda projenin sponsorluğunu üstlenen Anagold Madencilik, Erzincan Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve İçtaş inşaat şirketlerinin yetkilileri de hazır bulundu.
150 işletmede 45 bin küçükbaş hayvanın bulunduğu ilçede hayata geçirilen Aydınlık Çadırlar Projesi ile ilgili düzenlenen törende bilgi veren İliç İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Çelebioğlu, proje ile yıldan yıla genç iş gücü kaybına uğrayan göçer hayvancılık sektörünün altyapı ve yaşam standartlarının yükseltilerek, ekonomik bir değer olan göçer hayvancılığın sürdürülebilirliğinin sağlanmasının amaçlandığını söyledi. Çelebioğlu, projenin hayata geçirilmesi ile güneş enerji sistemlerinin hayvancılık sektöründe kullanımının yaygınlaştırılarak, ilçede küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ile geçimlerini sağlayan göçerlerin yayladaki elektrik ihtiyacının doğal yollardan ücretsiz olarak karşılanmasının yolunun açılacağını vurguladı.
Programda konuşan Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Aydınlık Çadırlar Projesinin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere ve projenin sponsorluğunu üstlenen kurumlara teşekkür ederek, küçükbaş hayvancılık yapan yetiştiricilerin en büyük eksikliklerinden birinin projeyle giderilmiş olacağını söyledi. Elektriğin hayatımızdaki yeri düşünüldüğünde, zor şartlar altında Erzincan ve ülke ekonomisine katkı sağlayan insanlar için büyük bir adım atılmış olduğunu vurguladı. Erzincan genelinde 300 binin üzerinde küçükbaş hayvan bulunduğuna vurgu yapan Karadağ, Erzincan'ın önde gelen ekonomik değerlerinden olan tulum peynirinin de üretimi noktasında da projenin katkı sağlayacağını, sektörde istihdam edilen yaklaşık 6 bin kişi için projenin örnek teşkil edeceğini vurguladı. Projenin il genelinde yaygınlaştırılması ve güneş enerjisi panelleriyle yaylalarda kurulan tüm çadırların aydınlatılması için çalışmaları sürdüreceklerini kaydeden İl Müdürü Karadağ, tulum peyniri sektörünün sıkıntılarının giderilmesi için kurum olarak çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.
Törende konuşan İliç Kaymakamı Sedat Ateş ise proje sonunda Erzincan ilinin meşhur tulum peynirinin üretildiği yüksek yaylalarda hayvancılık yapan göçerlerin kaldığı çadırlarda aydınlatmanın sağlanacağını, akşamları günlük hayat akışının devam edeceğini, boşa giden, verimsiz geçen akşam saatlerinin değerlendirilmesinin sağlanacağını söyledi. Kaymakam Ateş, aynı şekilde gece karanlıkta olası güvenlik sorunlarının aydınlatılmasının sağlanacağını, televizyon, radyo ve cep telefonu gibi haberleşme araçlarının düzenli olarak kullanılmasının sağlanacağı vurguladı. Ateş sözlerini şöyle sürdürdü: "proje ile hedef gruplardan çobanlık yapanlar, sürü sahipleri sürülerini, sağlık durumlarını akşam karanlığında da kontrol edebilecekler, geceleri aydınlatma sayesinde güvenliği tehdit eden kişi ve yabani hayvanlara karşı kendilerini ve hayvanlarını koruma imkanı kazanacak, aileler akşam vakitlerini aydınlık içinde daha iyi değerlendirebilecekler., çocuklar akşamları ders çalışma imkanı bulacaklardır. Göçer hayvancılıkta iş yükünün büyük bir kısmını üzerinde taşıyan toplumun dezavantajlı kesimi olan yaşlı, kadın ve çocukların yaşam standardının yükselmesi ve bunlara götürülen hizmetlerin kalitesinin artması sağlanmış olacaktır. Yayla hayatındaki yaşam standardının artması ile birlikte yetiştiricilikte farklı bir bakış açısı oluşacak ve bu ekonomik kazanç kapısı sevilerek yapılan bir iş olacaktır".
Düzenlenen törende konuşmaların ardından projenin tüm maliyetini üstlenen Anagold Madencilik, Erzincan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve İçtaş İnşaat şirketlerinin temsilcilerine katkılarından dolayı plaket takdim edildi.
Kaymakam Ateş'in konuşmasının ardından küçükbaş hayvan yetiştiricilerinden olan Hasan Sağu ve Veli Gürbüz'e yaylalarda kullanacakları güneş panelleri takdim edildi.
Törene katılanlar daha sonra İliç Hükümet Konağı önünde açılan ve göçer ailelerin yaylalardaki görüntülerinden oluşan fotoğraf sergisini gezdiler. Ardından güneş panelleriyle aydınlatılan kıl çadırlarda ikramları tadarak televizyon izlediler. - ERZİNCAN
Son Dakika › Yerel › Aydınlık Çadırlar Projesi Hayata Geçti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?