Aydın Ticaret Borsası Kuru İnciri Masaya Yatırdı - Son Dakika
Yerel

Aydın Ticaret Borsası Kuru İnciri Masaya Yatırdı

Aydın Ticaret Borsası Kuru İnciri Masaya Yatırdı

Aydın Ticaret Borsası, “Kuru İncirde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Yolları” konulu toplantıya ev sahipliği yaparak Kuru İncir sektöründeki paydaşları bir araya getirdi.

05.08.2015 14:46

Aydın Ticaret Borsası, "Kuru İncirde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Yolları" konulu toplantıya ev sahipliği yaparak Kuru İncir sektöründeki paydaşları bir araya getirdi. Kuru incirde yaşanan sorunların masaya yatırıldığı toplantıda sektöre dair çözüm yolları da üretildi.

Aydın Ticaret Borsası, üyelerinin sorunlarına çözüm bulabilmek adına yaptığı sektör toplantılarına bir yenisini daha ekleyerek "Kuru İncirde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Yolları" konusunda sektör toplantısı gerçekleştirdi.

Aydın Ticaret Borsası Konferans Salonu'nda yapılan 'İncirde yaşanan sorunlar' adlı toplantıya, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Bircan, Efeler Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Esen, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü yetkililerinden Mesut Özen, Tariş İncir Birliği Başkanı Ahmet Fevzi Aruman, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Menaşe Gabay, Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bahri Erdel, Aydın Sanayi Odası (AYSO) Meclis Başkanı Ercan Çerçioğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Aydın Kuru İncir İşletmeleri ve İhracatçıları Derneği (AKİD) Başkan Yardımcısı Kazım Günaydın, Germencik Tariş İşletme Müdürü Caner Islak ve incir işletmecileri katıldı.

İncir sezonuna dair paydaşların biraya gelip kuru incire dair sorunların çözümüne yönelik gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bahri Erdel, toplantının verimli geçmesi dileğinde bulunarak kuru incir sezonunu öncesi incirin kaliteli ve üreticiler açısından kazançlı olmasını diledi.

"AYDIN İNCİRDE DÜNYA LİDERİ BİR ŞEHİR"

Aydın'ın incirde marka bir il olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Bircan, "Bugün dünyada 200'ün üzerinde ülke var ama bir şehir ürettiği ürünle dünya lideridir. Aydın kuru incirde dünyanın yüzde 70'ini tek başına sağlayan bir şehirdir. Biz Aydınlı ve sektörün temsilcileri olarak incirin hak ettiği yere gelmesini ve ihracatla ülke ekonomisine katkı sağlayan döviz sağlayan bir ürün olması nedeniyle çok önemsiyoruz. İncirin insan sağlığı açısından da faydası çok fazladır. Aydın'da bunu yeterince fazla anlatamadık ama diğer ülkelerde incirin başka bir yeri olup, sağlıkta sindirim sistemini çalıştırmak için kullanılan bir meyve haline gelmiştir" diye konuştu.

"65 BİN TON ÜRETİMİN OLMASI BEKLENİYOR"

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak incir sezonunda her 10 günde bir Buharken'ten Germencik'e kadar sahada incir bahçelerinde yaşanan sorunların tespiti için çalışmalar yaptıklarını kaydeden Bircan, "Bugün itibariyle çalışmalarımız devam etmekte olup incirdeki hastalık ve zararlılar yönünden önemli bir sorunumuz yok. Bu sene iklim şartları uygun olup şimdilik her şey yolunda gidiyor. Yalnız geçen 2-3 deniz yeli esti ve olgunlaşmakta olan incirlerde çatlakların oluştuğunu gözledik. Saha çalışmalarımıza göre ve hava şartlarının uygun gitmesi durumunda bu seneki üretimin iyi olacağını düşünüyorum. Bu sene hava şartlarının iyi olması durumunda 65 bin ton üretimin olması bekleniyor. İnşallah 2015 yılı incir sezonu incircilerimiz adına olumlu geçer" dedi.

"AYDIN'IN SEMBOLÜ OLAN İNCİRİ BÜTÜN DÜNYAYA TANITMAMIZ GEREKİYOR"

Aydın'ın dünyada eşi benzeri bulunmayan endemik bir bitkinin üreticisi olduğunu işaret eden Tariş İncir Birliği Başkanı Ahmet Fevzi Aruman, "Dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan bu bölgedeki iklim incir için vazgeçilmezdir. İncir iklim koşullardan çok çabuk etkilenen bir üründür. İklim şartlarına karşı yapılması gerekenler ve iklim şartlarını bozan etmenler, jeotermal tesislerinin, baraj ve göletlerinin incir üzerindeki etkileri olup olmadığı incelenmesi gereken konular arasında yer alıyor. Bu ürünün başka bir alternatifi yoktur. İncir bu bölgeye has milli bir ürün olup ülkemize milyonlarca dolar döviz getiren bir üründür. Bu ürün üzerinde para kazanan herkes incirin her geçen gün daha kaliteli yetişmesi için elinden geleni yapması gerekir. İncir'in Ege Bölgesi'nin vazgeçilmez olduğunu ve özellikle Aydın'ın sembolü olduğunu bütün dünyaya tanıtmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"İNCİR AYDIN İÇİN ÖNEMLİ BİR ÜRÜNDÜR"

Aydın'ın en güzel meyvelerinden biri olan inciri ve bu konuda karşımıza çıkan sorunları tartışmak için bir araya gelmekten memnun olduğunu ifade eden Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Yüksek Ziraat Mühendisi Mesut Özen "İncirin fidan, dikim, ilekleme, budama,depolanmasında gibi bir çok aşamasında yapılması gerekenleri en ince detayına kadar planlamalıyız. Bu alanlarda sorunlar yaşadığımız bir gerçek ancak buna rağmen Türkiye incir ihracatında lider konumda ve ürettiği sarı lop incirinin yüzde 60-70'ini ihraç etmektedir. İhraç edilen bu miktardan yaklaşık 200 milyon dolar gelir elde ediliyor. Geçen yıl itibarı ile 15 bin ton yaş incir ihraç edildi bu ihracattan 40 milyon dolar gelir kazanılmıştı. Bu nedenle incir Aydın için önemli bir üründür ve eğer planlı ve organize bir yol izlersek incirimizi hep en yüksek kalitede tutabiliriz gelir seviyesini yükseltebiliriz" dedi.

"İNCİR'DE SEKTÖRÜNDE LİDER OLMAMIZ, TAHTIMIZI KORUYACAĞIMIZ ANLAMINA GELMEZ"

Sarı lop incirinin üretimi için Aydın'ı özel kılan bereketli topraklar üzerinde yer aldığını söyleyen Mesut Özen "Bize rakip olmak için yurtiçi veya yurtdışı olsun çalışmalar yapan mecralar biliyoruz. Aydın'da iki menderes nehri arasında bulunan bölge, sarı lop incir üretimi için Aydınlılara bahşedilmiş dünyada başka benzeri olmayan bir bölgedir. Ama bu biz incir üretiminde bulunduğumuz liderlik vasfını korumak için çalışmalarımızı her an sürdürmeliyiz. Amerika, İsrail gibi ülkelerde daha farklı incir çeşitleri bulmak için mutasyon çalışmaları yapıp elde edilen incirleri piyasaya sürülüyor. Maalesef bu olay kavun, karpuz, domates gibi ürünlerde örneklerini gördük. Şimdi birçok sebzenin tohumlarını yurt dışından alarak üretiyoruz. İncirimiz bu duruma düşmemeli " diye konuştu.

"HEDİYELİK İNCİR KONUSUNU EN GÜZEL SEVİYEYE GETİRMELİYİZ"

Son olarak konuşma yapan Efeler İlçe Tarım Hayvancılık Müdürü Mehmet Esen Aydın'ın incir üretiminde kavşak noktası olduğunu belirterek "Efeler ilçesi olarak incir konusunda çevre ilçeler arasında ilk sıralarda bulunmadığımız bir gerçek. Üretimde denetimlerimiz ve desteklerimiz devam ediyor. Üretilen tüm ürünlerle ilgili çalışmalarımız var ancak incir bunların içinde en önemlilerinden biri. Gıda konusu hassas bir konudur temiz üretilmesinden, sağlıklı ve kaliteli işlenmesine ve muhafaza edilmesine kadar iyice özen gösterilmelidir. Şu anda gündemimizde hediyelik incir konusunu en güzel seviyeye getirmek var umarım satışlarımızı artırabiliriz. Herkese bereketli sezon diliyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından soru cevap kısmına geçilerek incir işletmecilerinin kuru incir üzerinde yaşadığı sorunlar dinlendi. Toplantıda incir üretim sezonunda karşılaşılan incirdeki kalite düşüklüğünün yaşanmaması için alınması gereken tedbirler üzerine uzun uzadıya konuşularak yetkililer gerekli notlarını aldı. Bu arada ilk yükleme tarihi de ele alındı. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Aydın Ticaret Borsası Kuru İnciri Masaya Yatırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement