Aydın İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Tütün Salgınına Türkiye'nin Cevabı" isimli panel, Aydın Sanayi Odası (AYSO) Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Sigara kullanımın yaygınlaşması ve tütün mamulleri zararlarının ele alındığı panele Aydın Vali Mustafa Malay, Aydın İl Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Tire, AYSO Meclis Başkanı Yalçın Pekgüzel, ilçe kaymakamları, daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Açılışta konuşan İl Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tütün ürünlerinin tüketilmesinin yaygın bir alışkanlık ve ciddi bir halk sağlı sorunu olduğunu söyledi. Bu ürünlerinin tüketilmesinin kullananların yanı sıra pasif olarak tütün dumanına maruz kalanları da etkilenmekte olduğunu işaret eden Çobanoğlu, "Çocuklarımızın ve gençlerimizin günlük hayatta tütün ürünü tüketen yetişkinlerle bir arada bulunmaları ve onlara özenmeleri, gelecek nesillerin sağlığını da tehdit eden bir durumdadır. Sigara içme oranını düşürmeyi başaran ülkelerin stratejilerinden birisi ‘Bırak-Kazan' kampanyalarıdır. Ülkemizde 2002 yılından bu yana yürütülen kampanyalarda; bu yılda dahil olmak üzere üç kez birincilik elde ettik. Türkiye genelinde 69 bin kişinin nu kampanyaya katılımı sağlanırken, ilimizde bu rakam 16 bin 47 kişi olarak gerçekleşmiştir. Bununla birlikte; il genelinde tüm sağlık personelimiz sigaranın zararları konusunda halkı bilinçlendirme çabalarını sürdürdüler. Sigara konusunda kampanyaların yanı sıra halkımızı bilinçlendirme çalışmalarımızı düzenlediğimiz çeşitli etkinlikler ve konferanslarla sürdürüyoruz" dedi.
Kişileri ve gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zarından korumak ve herkesin temiz hava soluyabilmesi için gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de çeşitli düzenlemelerin yapılmakta olduğunu hatırlatan Vali Mustafa Malay, tütün mamullerinin zararları ile bu zararlı alışkanlıktan uzak durmasını sağlamak için alınan kararın yerinde olduğunu ifade etti.
Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunu'nun yürürlüğe girmesinin ardından çeşitli düzenlemelerin yapıldığına değinen Malay, "Yapılan mevzuat düzenlemeleri sonucunda ülkemiz; tütün ürünlerinin zararlarından korunmak yolunda önemli adımlar atmış ve bu konuda yasal düzenlemesi olan sayılı ülkeler arasına girmiş oldu. Uygulama kapsamında tütün ürünlerinin içilmesinin yasaklandığı yerlerde yasal düzenleme ve buna bağlı uymamanın cezai sonuçlarını belirten uyarılar, herkesin görebileceği yerlere asıldı. Vatandaşlarımızın da bu konuda yüksek bir duyarlılığa sahip olduğu, tütün bağımlılığı olsun olmasın tütün ürünlerinin kullanımı konusunda yürütülen mücadeleyi destekleyeceklerine inanıyorum. Bu yasa tam olarak uygulandığı takdirde gelecek 10 yıl içinde binlerce kişinin yaşamının kurtulacağını, ciddi hastalıkların önleneceğini; kapalı mekanlarda herkesin rahatlıkla çalışabileceği yada ziyaret edebileceği daha temiz ve sağlıklı mekanların oluşacağını tahmin ediyorum. Bu konuda başta kaymakamlarımız olmak üzere tüm idarecilerimizin yasayı harfiyen uygulamasını istiyorum. Yasayı ihlal eden kendiniz bile olsanız, mutlaka gerekli işlemi hemen yapın" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından panele konuşmacı olarak davet edilen Toraks Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Eyüp Sabri Uçar "Türkiye'de Tütün Mamulleri Kullanımı", Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Elif Dağlı "Sigaraya Karşı En Etkili Reçete: Kanun" ve 9 Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Kılıç da "Bugünümüzü ve Yarınımızı İlgilendiren Bir Salgın" kolunu çalışmalarını sundu.
(MB-İK) 06.06.2008 14:52 TSİ
Son Dakika › Yerel › Aydın'da Sigarayla Mücadele Çalışmaları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?