Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve GEKA tarafından desteklenmeye değer bulunan 'Aydın ili Stratejik Tarım ürünlerinde Lisanslı Depoculuk İhtiyacının Tespiti Projesinin Sonuç Paylaşım Toplantısı' yapıldı.
Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından yürütülen 2013 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve desteklenmeye değer bulunan Aydın ili Stratejik Tarım ürünlerinde Lisanslı Depoculuk İhtiyacının Tespiti Projesinin Sonuç Paylaşım Toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıya, Aydın Vali Yardımcısı Abdullah Aslan, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal ve ilçe müdürleri, TKDK il Koordinatörü Erhan Çiftçi, tarım sektörü temsilcileri ve davetliler katıldı.
Aydın ili Stratejik Tarım ürünlerinde Lisanslı Depoculuk İhtiyacının Tespiti konulu projede Aydın Ticaret Borsası'nın proje ortağı olarak katıldığı toplantıda konuşma yapan Aydın Ticaret Borsası Genel Sekreteri Çimen Mutlu, lisanslı depoculuk sisteminin tarım ürünlerinin geleceğini etkileyen önemli bir yapılanma olduğunu ifade etti. Lisanslı depoculuk sisteminin henüz Türkiye'de yaygınlaşmamasına rağmen geleceği olan bir sistem olduğunun altını çizen Mutlu, "Lisanslı depoculuk sistemi depolanabilir ürünlerin standartlarına ayrılarak en uygun koşullarda muhafazasına ve ürünlerin gerçek değerinden pazarlanabilmesine olanak sağlamaktadır. Borsalar bu sistemin en önemli aktörlerinden birisidir. Ürün senetlerinin el değiştireceği satış salonları ticaret borsaları tarafından kurulmaktadır. Ürünlerin standartlarına ayrılması için yetkili sınıflandırıcı laboratuvarların çoğu yine ticaret borsaları tarafından kurulmaktadır. Bu proje neticesinde lisanslı depoculuk sisteminin ilimizde hayata geçirilmesinde kritik öneme sahip sonuçlar elde ederek hangi ürünlerde lisanslı depo kurulmalı diye doğru tespitler üretmeye gayret ettik" dedi.
"LİSANSLI DEPONUN OLMAMASI ÜRÜNLERDE KALİTE KAYIPLARINA NEDEN OLUYOR"
Aydın'da tarımsal faaliyetlerin çok büyük bir kısmını uzun süre depolanabilen ve standardize edilebilen ürünlerin üretimi oluşturduğunu kaydeden Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, "Gelecek dönemde bu avantajımızı dünya pazarlarında rekabet gücümüzü artıracak biçimde kullanmak için bugünden planlarımızı yapmak zorundayız. Ancak uygun olmayan depolama koşulları ve ilimizde lisanslı deponun olmaması ürünlerde kalite kayıplarına ve saklama sürelerinin kısalmasına, ürünlerin ülke içi satışı ve ihracatında sorunlar yaşanmasına, üreticinin ürününün sigortalı olmadığı için riske girmesine neden olmaktadır. Bu da hem Aydın hem de ülke ekonomisi açısından büyük bir kayıptır. Bu noktada elimizdeki en önemli araçlardan biri de depolanabilir tarım ürünleri ticaretinin geleceği olarak görülen lisanslı depoculuk sistemidir" diye konuştu.
"LİSANSLI DEPOCULUK NOKTASINDA ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ"
Lisanslı depoculuk sistemini çok önemsediklerini ve üzerinde yoğun mesai harcadıklarını vurgulayan Köksal, "Lisanslı depoculuk sistemiyle üreticilerimiz, mahsullerini depolayabilecekleri sağlıklı, güvenli ve sigortalı depo imkanı elde edebilecek. Fiyatların düşük olduğu dönemde ürünlerini elden çıkarmak yerine lisanslı depoda muhafaza ederek, ürün senetlerini teminat olarak gösterip uygun koşullarda kredi kullanabileceklerdir. Ülkemiz tarım sektörü için bu denli önemli olan lisanslı depoculuk sisteminin, ülkemizde ve dünyada tarımda önemli bir yere sahip olan ilimize tanıtılması ve kazandırılması noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda Aydın ili Stratejik Tarım ürünlerinde Lisanslı Depoculuk İhtiyacının Tespiti Projemiz GEKA tarafından desteklenmeye uygun görülmüştür" ifadelerini kullandı.
"ÜRÜNLERİMİZİ YETERİNCE TANITAMAMIŞ DURUMDAYIZ"
Yapılan çalışmalara Türk Milleti olarak titizlik gösterilmesi gerektiğini ifade ederek konuşmasına başlayan Vali Yardımcısı Abdullah Aslan, "İnşallah lisanslı depoculukta da iyi bir başlangıç yaparak başarılı sonuçlar alırız. Ürünlerimizi yeterince marka oluşturamamış ve tanıtamamış durumdayız. Bu anlamda piyasada güvenimizi ve itimadımızı oturtarak piyasada tutunmalıyız. Gerek iç, gerekse dış pazarda güven sağlamalıyız. Aydın'ın tarımsal potansiyelini değerlendirmek ve ilerlemesini sağlamak için başarılı sonuçlar almak zorundayız. Birim alanda ne kadar verim alırsak bunu daha bilimsel ve daha teknik usullerle daha fazla verim almak suretiyle öncelikli olarak sağlıklı ürünler yetiştirmek durumundayız. Bu anlamda taşın altına elimizi sokup bu tür depoculuk faaliyetlerinin olması gerektiğini düşünüyorum. Bütün dünyadaki her alanda yenlikleri takip etmek gerekir. Eğer yenilikler takip edilmediği takdirde ülke olarak geri kalırız" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından sırasıyla Aydın ili Stratejik Tarım ürünlerinde Lisanslı Depoculuk İhtiyacının Tespiti Projesi hakkında Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi İlknur Böğrekçi, Lisanslı Depoculuk ve Mevzuatı hakkında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nda görevli Mühendis İlknur Böcek ve Didim Bölgesi Zeytin Dal Kanseri Yayılımı Projesi hakkında sunum yaptı.
Aydın ili Stratejik Tarım ürünlerinde Lisanslı Depoculuk İhtiyacının Tespiti Projesinin Sonuç Paylaşım Toplantısı davetlilere verilen kokteylle son buldu. - AYDIN
Son Dakika › Yerel › Aydın'da Lisanslı Depoculuk Çalışmaları Hız Kazandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?