Dünyada Atmosferik Dalış Sistemi'ne (ADS) sahip 6 donanmadan biri olan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, bu sistemi kullanarak olası kaza durumlarında 365 metre derinliğe kadar inilerek denizaltında kurtarılmayı bekleyen askeri personele temiz hava ve yaşam destek paketi ulaştırılırıp onların hayatta kalmasını sağlayabiliyor.
Atmosferik Dalış Sistemi'nin tanıtımı için Mersin'in 13 mil açıklarında düzenlenen tatbikatta, denizin 100 metre altında dibe çöken Dolunay isimli denizaltına kurtarma operasyonu yapıldı.
Kurtarma Grup Komutanı Deniz Albay Kağan Erkara, tatbikat öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Atmosferik Dalış Sistemi'nin (ADS) bir su altı altı robotu olduğunu anlatarak pilot adıyla anılan birinci sınıf dalgıç ihtisaslı personelin içine girerek suya dalmasıyla kullanıldığını söyledi.
ADS'nin 365 metre derinliğe dalma özelliği olduğunu vurgulayan Erkara, astronot giysisini andıran özel donanımlı kıyafet içine giren pilotun bu sistem sayesinde 48 saate kadar su altında kalarak kurtarma çalışması yapabildiğini bildirdi.
Erkara, ADS'nin Türkiye dahil dünyada sadece 6 ülke donanmasında olduğunu belirterek Deniz Kuvvetleri Komutanlığının bu sistem sayesinde gücünü daha da artırdığını söyledi.
Erkara, sistemi kullanan pilotun tüm eğitimleri aldığını ve sık sık uygulama yaptığını anlatarak, bu sayede ADS pilotunun kabiliyetlerinin artırıldığını söyledi.
ADS'nin üzerinde iki adet itici iki adet de çıkıcı olmak üzere dört pervanesi bulunduğunu belirten Erkara, bu sayede su altında pilotun rahat hareket ettiğini, ilave aparatlarla da kendi hava ihtiyacını 48 saat süreyle sağlayabildiğini aktardı.
Tatbikat gereği Dolunay isimli denizaltının Mersin açıklarında battığına ilişkin bilginin alınmasının ardından İstanbul'daki birinci sınıf dalgıç ihtisası olan personelin hazırlıklarına başladığını anlatan Erkara, Atmosferik Dalış Sistemi'nin uçağa yüklenerek Adana'daki 10. Tanker Üs Komutanlığı'na oradan da Mersin'e getirildiğini söyledi.
Sistemin tatbikat için Mersin Limanı'na gelen TCG İnebolu'ya yüklendikten sonra denizaltının battığının tespit edildiği Mersin'in 13 mil açıklarındaki noktaya ulaştıklarını kaydeden Erkara, şöyle devam etti:
"Denizaltı şu an tatbikat gereği dibe oturmuş durumda. Biz ADS'yi kullanarak denizaltına temiz hava verip, kirli havanın tahliyesini sağlayarak kazazede personelin hayatta kalmasını sağlayacağız. Bu şekilde personel canlı kalacak. Daha sonra acil yaşam destek paketlerini denizaltına indirerek kazazedelerin ilaç, su gibi ihtiyaçlarını karşılayacağız ve kurtarılana kadar canlı kalmalarına yardımcı olacağız."
"Denizaltına nefes vermenin gururunu yaşıyorum"
Atmosferik Dalış Sistemi'nin pilotu Astsubay Başçavuş Sedat Aslan da batmış durumdaki denizaltına hortumlar aracılığıyla hava transferi yapacağını belirterek 48 saate kadar su altında kalabildiğini söyledi.
Bu sistem gelmeden önce denizaltılara sınırlı derinlikte kurtarma yapabildiklerini ifade eden Aslan, ADS sayesinde kurtarma kabiliyetlerinin 365 metreye kadar yükseldiğini kaydetti.
Denizaltına yaşam ümidi olup, onlara nefes vermenin gururunu yaşadığını anlatan Aslan, "Denizaltındaki personelle su altı telefon irtibatıyla sürekli görüşüyoruz. Biz onların seslerini duyabiliyoruz" dedi.
Aslan, ADS pilotlarının birinci sınıf dalgıçlar arasından seçildiğini ve 6 haftalık çok zorlu eğitimlerden geçtiğini kaydederek görüş mesafesinin çok düşük olduğu ortamlarda da tatbikatlarını sürdüğünü ifade etti.
Aslan, bir soru üzerine, evli olduğunu ve eşinin yaptığı işi tehlikeli bulduğunu anlatarak "Emniyet tedbirlerini uyguladığımız, cihazın bakımlarını yaptığımız sürece hiçbir tehlikesi yok. Emniyet bizim için birinci öncelik" dedi.
Tatbikat başarıyla tamamlandı
Tatbikatta ise ADS pilotu gerekli kontroller yapıldıktan sonra sistemin içine girerek bir vinç yardımıyla TCG İnebolu gemisinden suya indirildi. Uzman dalgıç personel tarafından su üzerinde vinçle olan bağlantılarından ayrılan Atmosferik Dalış Sistemi, hızla su altına indi.
Denizin100 metre altında yardım bekleyen Dolunay isimli denizaltıyla irtibat sağlayan ADS pilotu, temiz hava hortumlarını denizaltının ilgili bölümlerine monte ederek içeriye hava verdi. ADS pilotunun yaptığı çalışmalarla içerideki kirli havanın çıkışı da sağlandı.
Yaklaşık 1 saat süren tatbikat sırasında ADS üzerinde yer alan kameralar sayesinde su altındaki çalışmalar anlık TCG İnebolu'daki irtibat noktasına iletildi. Bu noktada bulunan uzman personelde telsiz bağlantısıyla su altında ADS pilotuyla sürekli irtibat içinde oldu.
Kurtarma Grup Komutanı Deniz Albay Erkara, tatbikat sonrası yaptığı açıklamada, tatbikatın çok zorlu deniz ve hava şartlarında gerçekleştiğini aktararak dalga boyunun 3-4 metreye ulaşmasının işlerini zorlaştırdığını ancak her türlü şartlarda personelin görevi en iyi şekilde yaptığını söyledi.
Zor şartlara rağmen görevini başarıyla tamamlayan personeliyle gurur duyduğunu ifade eden Erkara, "Arkadaşlarımız bu eğitimlerle kabiliyetlerini en üst seviyelere çıkartıyor" dedi.
Erkara ayrıca, Atmosferik Dalış Sistemi'nin 1996'da Yunan jetlerince açılan ateş sonucu Ege Denizi'ne düşen F-16 uçağının enkazıyla şehit Hava Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan'ın naaşını arama çalışmalarına katıldığını anımsattı. - Mersin
Son Dakika › Yerel › Atmosferik Dalış Sistemi Denizaltına Nefes Veriyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?