Atatürk'ün Tokat'a gelişinin 89. yıldönümü nedeniyle düzenlenen kutlama programı çerçevesinde kortej yürüyüşü yapıldı.
Gaziosmanpaşa Stadyumu önünden başlayan yürüyüşe Vali Vekili Şükrü Çakır, Garnizon Komutanı Vekili 48. Piyade Er Eğitim Alay Komutanı Piyade Kıdemli Albay Nigail Guzey, Tokat Belediye Başkan Vekili Sami Dutoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Altunok, GOÜ Rektörü Prof. Dr. Zehra Seyfikli, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Mustafa Önsel, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Elibol, İl Emniyet Müdürü Ömer Aydın siyasi parti temsilcileri, daire müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Cumhuriyet Meydanı'nda sona eren yürüyüş programı sonrası Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu. Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Tokat Belediye Başkan Vekili Sami Dutoğlu, bugünün Tokat için çok anlamlı bir gün olduğunu kaydetti. Kuvayi Milliye ruhunu canlandırmak ve düşmana karşı direniş sağlamak amacı ile başlatılmış mücadelenin geçiş güzergahında yer alan ve bu mücadeleye büyük destek sağlayan bir şehrin halkı olmaktan gurur duyduklarını belirten Dutoğlu, "Büyük Atatürk, Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcından ölümüne kadar 6 defa Tokat'a gelmiştir. Tokat'a ilk gelişi, 26 Haziran 1919 tarihine rastlar ve her yıl Atatürk'ün Tokat'a gelişinin yıldönümü olarak bu günü büyük ve coşkulu törenlerle kutluyoruz. 17-27-28 Ekim 1919 tarihlerinde de birer kez olmak üzere toplam 3 defa çeşitli nedenlerle ilimize yapılan bu geziler, ülkemizin en sıkıntılı ve zor günlerinde gerçekleşmiştir. Mustafa Kemal Atatürk'ün farklı zamanlarda gerçekleştirdiği yurt gezilerinin araştırılması ve elde edilen sonuçların yayımlanması hem Kurtuluş Savaşı hem de Cumhuriyet döneminin daha iyi anlaşılmasına büyük katkı sağlayacaktır. Onun bu gezilerde verdiği mesajlar, çok iyi bir şekilde algılanmalı ve gelecek kuşaklara doğru bir şekilde mutlaka aktarılmalıdır. Çok kısa bir zamanda çok büyük işler başarabilmenin sırrını bu gezilerde aramak gerek" dedi.
Kurtuluş Savaşı'nın hazırlık çalışmalarının yoğun bir şekilde yürütüldüğü Amasya, Sivas ve Erzurum üçgeninde yer alan Tokat'ın önemli bir geçiş yolu olduğunu belirten Dutoğlu, " Mustafa Kemal Paşa, Kurtuluş Savaşı'nın hazırlıklarını yürütürken toplam 3 kez ilimize gelmiş ve büyük ilgi ve destek görmüştür. Bunu, daha sonraları çeşitli vesilelerle dile getirmiştir. Tokat ve çevresindeki çalışmaları, bölge halkının ona verdiği destek, verilen ölüm-kalım savaşının başarılmasında çok önemli bir rol oynamıştır. Mustafa Kemal'in Tokat'ta o gün söylediği şu sözler onun verilecek olan ölüm kalım savaşına ne kadar kararlı ve hazır olduğunu ortaya koymaktaydı: ‘Hiçbir müdafaa vasıtasına malik olmasak bile, dişimiz, tırnağımızla, zayıf ve dermansız kolumuzla mücadele ederek şeref ve haysiyetimizi, namusumuzu müdafaa etmeyi zaruri görüyorum. Tarih, bize vatan uğrunda canını, malını esirgemeyen milletlerin asla ölmediklerini, hala yaşadıklarını göstermektedir. Ben hayatımı, hiç bir zaman milletimden üstün görmedim ve görmeyeceğim. Her an memleket için şerefimle ölmeye hazırım.' İşte bu cümleler, Tokatla beraber Anadolu'nun birçok köşesinde milli uyanışı ve buna mukabil millet olmanın temel bilincini oluşturuyor. Bundan çıkarılacak birçok dersler vardır. Bizlerde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak yöneticiler olarak çok çalışmak, mücadele etmek zorundayız. Bu vesile ile bugünün, Milli Mücadele de adı geçen il olarak Tokat için anlamlı bir gün olduğunu ve her hemşehrim gibi Tokatlı olmaktan mutlu olduğumu tekrar ifade ediyorum" diye konuştu.
Yapılan konuşmanın ardından kutlama etkinlikleri kapsamında verilen kokteyle geçildi.
(Nİ-SA) 26.06.2008 19:24 TSİ
Son Dakika › Yerel › Atatürk'ün Tokat'a Gelişinin 89. Yıldönümü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?