Atakum Belediyesi tarafından, 'Dedem Korkut'un Kitabı ve Türk Kültürünün Temel Kodları' konulu konferans düzenlendi.
Konferansa, Atakum Kent Konseyi Başkanı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Fen - Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bekir Şişman konuşmacı olarak katıldı. 'Dedem Korkut'un Kitabı ve Türk Kültürünün Temel Kodları' konulu konferans OMÜ'lü öğrencilerin geniş katılımıyla gerçekleşti.
TAŞÇI: "BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA ANLAM KAZANIR"
Yalı Kafe'de gerçekleştirilen konferansa; Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, TÜGVA Başkanı Hakan Durmuşoğlu ile çok sayıda OMÜ'lü öğrenci katıldı. Konferans öncesi konuşan Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, kültürel çalışmaları kapsamında konferans ve panellere son derece önem verdiklerini söyleyerek, "Bilgi paylaşıldıkça anlam kazanır. Bu anlamda bilgilerini bizlerle, gençlerle paylaşmak isteyenleri ilçemizde ağırlamaya, konferans ve paneller düzenlemeye önem veriyoruz. Atakum Belediyesi olarak bu tür etkinlikleri sürdüreceğiz. Bu akşam da dünümüz ile bugünümüz arasındaki etkileşimleri ortaya koyan önemli bir konferansa ev sahipliği yapıyoruz. Katılım sağlayan herkese teşekkür ediyoruz. Özellikle bilgi ve birikimlerini bizimle paylaşan Doç. Dr. Bekir Şişman hocamıza teşekkür ediyoruz" dedi.
ŞİŞMAN: "GÜNÜMÜZE ULAŞAN EN ÖNEMLİ DESTAN METNİ"
Milletlerin kültürel bellekleriyle var olabileceğinden bahseden ve Türk milletinin temel bellek kaynaklarından birisinin Dede Korkut olduğunu belirten Doç. Dr. Bekir Şişman, "Milletler kültürel bellekleriyle var olabilir ve hayatiyetini devam ettirebilir. Bizim kültürel belleğimizin temel kaynaklarından biri de Dede Korkut Kitabı'dır. Fuat Köprülü'nün meşhur bir sözü vardır, 'Türk Edebiyatını terazinin bir kefesine koysanız, Dede Korkut Kitabı'nı diğer kefesine koysanız Dede Korkut ağır basar' diye. Bu sözü ona söyleten şey, eserin dil yadigarı olmasından daha ziyade Oğuzlar'ın inançları, töreleri, gelenekleri, mücadeleleri, yaşam tarzları, aile hayatı kısaca kültürleri hakkında çok net bilgiler veren, Oğuzlar'dan günümüze ulaşan en önemli destan metni olmasıdır" diye konuştu.
ŞİŞMAN: "NAMUSU CANDAN AZİZ BİLİRLER!"
Kitapta yer alan Orta Asya kaynaklı hikayelerin günümüze taşınmış örnekleri içerisinde barındırdığını belirten Doç. Dr. Şişman, "Oğuzlar'da aile çok sağlam yapıdadır. Tek evlilik esastır ve eşler birbirine son derece sadıktır. Ana sevgisi çok kuvvetlidir ve ana hakkı Tanrı hakkı olarak kabul edilir. Namusu candan aziz bilirler. Aile reisi babadır, ata-babaya itaat kesindir. Örnek olarak evlilik adetlerine baktığımızda bugün Anadolu'da ve Türk dünyasında var olan yahut yakın tarihe kadar yaşatılan geleneklere bu eserde rastlamak mümkündür. Gençler evlenmek arzusunu ailesiyle özellikle babasıyla paylaşır. Evlilikte dikkatimizi çeken beşik kertmesi adeti olmuştur. Söz yüzüğü, kız isteme adeti ki Allah'ın emri, Peygamber'in kavli ile istenir, başlık, küçük düğün olarak adlandırılan nişan, büyük düğün, çeyiz getirme, sağdıçlık, yengelik, gelin çadırı, gelin odası, düğün yemeği ki yahni, sac ekmeği, bazlama, düğünde kopuz, davul-zurna çalma gibi adetler Dedem Korkut Kitabı'nda da karşımıza çıkan eski Türk gelenekleridir. Türk Kültüründe var olan doğru ve yanlışların sağlaması yapılmalı, bu yolla yanlışlar ayıklanmalı, doğrular güçlendirilmeli; yanlışların yerine zamana uygun ve sağlıklı doğru kabuller ve anlayışlar ikame edilmelidir. Bu sayede kültürü doğru biçimde yeniden üretebilir, Türk kültürünün sağlıklı biçimde devamlılığını sağlayabiliriz" şeklinde konuştu.
Konferansın ardından Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu ve Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, Doç. Dr. Bekir Şişman'a ve konferans öncesi sahneye çıkan Ozan Obalı mahlaslı Mustafa Bilir'e teşekkür ederek adlarına fidan dikildiğini temsil eden bir belge ile çiçek verdi. - SAMSUN
Son Dakika › Yerel › Atakum'da 'Dede Korkut' Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?