Asiye Akdoğan: Kış Aylarında Solunum Yolu Hastalıklarına Dikkat - Son Dakika
Yerel

Asiye Akdoğan: Kış Aylarında Solunum Yolu Hastalıklarına Dikkat

Asiye Akdoğan: Kış Aylarında Solunum Yolu Hastalıklarına Dikkat

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Asiye Akdoğan, 200’den fazla solunum yolu enfeksiyonu çeşidi olduğunu, kış aylarında kapalı alanlarda uzun süre kalınmaması gerektiğini söyledi.

28.12.2015 12:59

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Asiye Akdoğan, 200'den fazla solunum yolu enfeksiyonu çeşidi olduğunu, kış aylarında kapalı alanlarda uzun süre kalınmaması gerektiğini söyledi. Anneleri de uyaran Dr. Akdoğan, "Anneler kış aylarında çocuklarına bronşit atleti giydiriyor. Bu atletlerde görülmeyen böcekler yaşıyor ve solunum sıkıntısını daha da artırıyor" dedi.

Kütahya Özel Anadolu Hastanesi doktorlarından Asiye Akdoğan, yapılan araştırmalara göre 200'den fazla değişik cins solunum yolu enfeksiyonu tespit edildiğini ifade ederek, "Niçin solunum yolu hastalıklarına kış aylarında daha sık rastlanır? Çünkü hastalığa sebep olan mikroorganizmalar soğuk ortamda canlılıklarını daha kolay sürdürebilirler ve soğuğun insan vücudunda meydana getirdiği olumsuz etki vücudun savunma mekanizmasını yetersiz bırakarak hastalıklara karşı duyarlılığın ve hastalıkların görülme sıklığının artmasına neden olur. Kapalı yerlerde uzun süre kalınması, kapalı alanların iyi havalandırılmaması, sigara içilmesi ve yetersiz, dengesiz beslenme de hastalığın görülme sıklığını arttıran önemli faktörlerdendir. Enfeksiyonlar özellikle yaşlılar, çocuklar, hamileler ve kronik hastalığı olanlarda daha ağır seyretmektedir. Solunum yolu enfeksiyonları havaya yayılan mikropların solunmasıyla, mikropların olduğu eşyalarla temas ettikten ve hapşırdıktan sonra ellerin gözlere ve yüze teması ile bulaşmaktadır. Solunum yolu enfeksiyonları dediğimizde tonsillit, farenjit, larenjit, sinüzit, grip, nezle, soğuk algınlığı, orta kulak iltihabı gibi üst solunum yolu hastalıkları ile bronşit, bronşiyolit, trakeit, zatürre gibi alt solunum yolu hastalıkları akla gelmektedir" diye konuştu.

"EVDE YAPILACAK DESTEKLEYİCİ ÖNLEMLER ÖNEMLİ"

Üst solunum yolu enfeksiyonlarına değişik mikroplar, virüsler ve bakterilerin sebep olduğunu hatırlatan Akdoğan, "Yapılan araştırmalar sonucu 200'den fazla değişik cins virüsün solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğu tespit edilmiştir. Vakaların yüzde 70 ve 80'inde etken virüsler, yüzde 20 ve 30'unda ise bakterilerdir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında belirti olarak burun akıntısı, ateş, öksürük, hapşırma, baş ağrısı, boğazda yanma ve ağrı, yutma güçlüğü, geniz akıntısı, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrıları, bazen gözlerde sulanma ve çapaklanma, ses telleri iltihaplandıysa nefes almada güçlük, havlar tarzda öksürük görülebilir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde evde yapılması gereken destekleyici eylemler önemlidir. Hasta istirahat etmeli, bol, bol su ve sıvı gıdalar almalıdır. Beslenmesine dikkat etmelidir. Bulunduğu ortamın nemli olmasına ve burun temizliğine özen göstermelidir. Hekiminin verdiği ilaçları düzenli olarak kullanmalı, gereksiz ilaç alımından kaçınmalıdır. Solunum yolu enfeksiyonları yüzde 80 ve 70'i virüs kökenli olduğundan ve antibiyotiklerin virüsler üzerine etkisi olmadığından gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır. Bakterilerin neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonlarından özellikle bademcik iltihabında hekiminiz muayeneden sonra gerek görürse penisilin ya da uygun bir antibiyotik kullanabilir. Üst solunum yolları enfeksiyonları önemsenmez ve tedavi edilmezse ilerleyerek alt solunum yolları enfeksiyonlarına neden olabilir. Alt solunum yolu enfeksiyonları günlük yaşamda en sık rastlanılan enfeksiyonların başında gelmekte ve mutlaka iyi tedavi edilmeleri gerekmektedir. Alt solunum yolu enfeksiyonlarının oluşumunda da virüsler ve bakteriler etkilidir" şeklinde konuştu.(EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Asiye Akdoğan: Kış Aylarında Solunum Yolu Hastalıklarına Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement