Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ahmet Kısa, Antalya'da başlattıkları gönüllü itfaiyecilik projesiyle 240'a yakın kamu kuruluşunda 20 bin kişiye eğitim verdiklerini söyledi.
Sanayici ve İş Adamları Grubu'nun (Salı Grubu) geleneksel olarak yaptığı toplantının bu haftaki konuğu Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ahmet Kısa oldu. Antalya Tenis ve İhtisas Kulübü'nde (ATİK) yapılan toplantıda konuşan Kısa, itfaiyecilik hizmetlerini ve işyerlerinin ruhsat problemlerini ele aldı.
YANGIN VE RUHSAT
Bu haftanın konusu olarak İtfaiye hizmetlerini ele aldıklarını belirten Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç, "Her ne kadar İtfaiye hizmetlerini konu olarak ele alsak da burada birbirinden önemli konuları öncülük eden kıymetli misafirlerimiz bulunuyor. AFAD, UMKE gibi kurumların temsilcileri buradalar. İtfaiye hizmetleri konusuyla alakalı olması konuyu daha da önemli hale getiriyor. Yangından çok son zamanlarda merak edilen olayların başında İş yerlerinde yangın güvenliği için önlem alınıp alınmadığı konusudur. İşyerlerindeki ruhsat ve itfaiye hizmetleri konusunu bu hafta ele aldık" diye konuştu.
Toplantıda çalışmaları hakkında bilgi veren Antalya Büyükşehir belediyesi Eİtfaiye Daire Başkanı Ahmet Kısı, birim olarak arama kurtarma, araç sıkışmalı kazalarda, su baskınlarında da itfaiye birimlerinin faaliyet gösterdiğini belirterek ; "Hizmetlerimiz bunlarla da sınırlı değil, kedisi ağaçta kalan vatandaş, asansörde mahzur kalmış kişilerde bizden yardım istiyor. Sonuç olarak bakıldığında hayatın her alanında itfaiye hizmetlerini görebilirsiniz. Antalya olarak dört tane şube müdürlüğümüz bulunuyor. İtfaiyenin görevi sadece yangın söndürmek olmadığını ana görevinin yangın çıkmadan önceki durumları en aza düşürerek yangın çıkma ihtimallerini ortadan kaldırmaktır" diye konuştu.
"BÜYÜKŞEHİR YASASIYLA HİZMET ALANIMIZ GENİŞLEDİ"
Büyükşehir yasası yürürlüğe girmeden önce itfaiye hizmetlerinin kısıtlı düzeyde olduğunu vurgulayan Kısa, "Eğitim Önleme Şube Müdürlüğümüz, İş yerlerin açılış aşamasında binaların yangından korunması yönetmeliği hükümlerince güvenlik önlemlerin alınıp alınmadığını denetler. Bunların dışında su faaliyetlerinde bulunanların boğulma vakalarına karşılık önleme amacıyla birimlerimiz mevcuttur. Özellike Büyükşehir Kanunu yürürlüğe girmeden önce Antalya'da itfaiye hizmetleri kısıtlı olarak 11 istasyonda yürütülmekteydi. Fakat 6360 yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte bu görev alanı tüm Antalya ilini kapsamaya başladı. Gazipaşa'dan Kaş'a kadar Antalya'nın il sınırları içerisinde bulunan alanlardan itfaiye hizmetleri olarak Daire Başkanlığımız sorumludur" şeklinde konuştu.
"BİRİM, 31 ARAÇ'TAN 172 ARAÇ'A ÇIKTI"
Büyükşehir Yasası ile birlikte 31 olan araç sayısının 172'ye çıktığını ifade eden Kısa, "Yasanın yürürlüğe girmesiyle beraber şuanda Antalya genelinde 42 tane istasyon, 587 tane personel ve 172 araçla Antalya'ya hizmet veriyoruz. Hizmet kalitesinin artması için araçlarımızın yenilenmesi gerektiğini düşünüyorum. Fakat Büyükşehir Yasası yürürlüğe girmeden önce şehirde 31 araç vardı şuanda 172 araç sayısına ulaştık. Ancak 172 araçın 125 tanesinin yaşı 20 ve üzerinde bulunuyor. Tüm çağrıları 112 acil çağrı olarak alıyoruz. 112'ye gelen bir ihbar anında ilgili birimlere yönlendiriliyor. Ekiplerimizin çağrılara cevap verme süresi 10 saniyedir. 10 saniye içinde ekiplerimiz cevap verip ilgili ekip olay yerine yönlendiriliyor. Antalya genelinde 2013 yılına bakıldığında 8 bin 543 tane olay meydana gelmiş. 2014 yılında bu rakam 14 binlere çıkmış. 2015 yılında 16 bin'e çıktmış durumda. 2016 yılının ilk dört ayına bakıldığında bu sayı yaklaşık 4 bin 900'e ulaşmıştır" dedi.
"GÖNÜLLÜ İTFAİYECİLİK HİZMETTE"
Antalya genelinde 2015 yılında itfaiye birimi olarak 4 bin 960 iş yerine yangın güvenirlik belgesi verildiğini hatırlatan Kısa, "Yaklaşık 240'a yakın kamu kurumlarında yangın eğitimi konusunda bilinçlendirme amaçıyla eğitimler verdik. Bu eğitimlerimize yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Hergün binlerce insanımızın kullandığı yaklaşık 794 toplu taşıma araçlarının şöferlerine eğitimler verilde aynı zamanda olası yangına karşı olması gereken yangın tüpler Daire Başkanlığımız tarafında sağlandı. Antalya'nın her mahallesine istasyon kuramadığımız için Daire Başkanlığı olarak bir gönüllülük yönetmeliği hazırladık. Bunları hayata geçirdik. Bazı bölgelerde gönüllü itfaiye istasyonlarımız şuanda faaliyette" diye konuştu.
Toplantının sonunda Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç, katılımından dolayı Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ahmet Kısa' ya teşekkür plaketi verdi.
Ayrıca Salı sanayici iş adamların Antalya Tenis İhtisas ve Spor Kulübü'nde (ATİK) Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç'un başkanlığında yapılan toplantıya ; Antalya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) İl Müdürü Fevzi Timur, Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Eğitim ve Önleme Şube Müdürü Levent Okutan, Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Gruplar müdürü Veliddin Alp, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) İl Sağlık Müdür Yardımcısı Fatih Gülşen, Akdeniz Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aynur Kazaz,Anadolu hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatıma Mükerrem Güven, Antalya Emniyet İnşaat Emlak Şube Müdürü Olcay Yakup İnankurt, SGK İl Müdür Yardımcısı Ali Sarıtepe ve Gazete Bir Genel Yayın Yönetmeni Hidayet Gültekin konuk olarak katıldılar. katıldı. - ANTALYA
Son Dakika › Yerel › Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ahmet Kısa Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?