Kiraz- Torbalı arasındaki duble yol çalışmaları kapsamında, işgal günlerinde Ödemiş İlçesi'nde düşmana ilk "sivil' kurşunun sıkıldığı İlkkurşun Tepesi'nin güney eteklerinden dolgu malzemesi alınmasına, bir tepki de Ankara'daki Ödemişliler Kültür ve Dayanışma Derneği'nden geldi.
Henüz tahrip edilen bölgelerde bir düzeltmenin yapılmadığı gözlenen İlkkurşun Tepesi'nin Ödemiş'in bağımsızlık ve kurtuluş sembolü olduğunu ifade eden Ankara'daki Ödemişliler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ruhi Güller, bu durumu kınadıklarını belirtti. Basın açıklaması yapan Güller, "Kiraz-Torbalı yol inşaatında dolgu malzemesi olarak kullanılmak üzere, İlkkurşun Tepesi'nin güney yamaçlarından (İzmir tarafı) toprak alınmasını ve tepenin tarihsel dokusunun tahrip edildiğini, bu konuda duyarlı dostlarımızdan üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. Öncelikle böyle bir girişimi ve faaliyeti Ankara'da yaşayan Ödemişliler olarak kınıyoruz. Yöremize önemli bir katkısını çok iyi bildiğimiz söz konusu yol yapımının takdirini ve teşekkürünü kıymet bilmekteyiz, fakat bu hizmetin göz göre göre bir tarihi yok etmesinin mazur görülemeyeceğini vurgulamak istiyoruz. Çünkü orada Ödemiş ve Ödemişlilerin sahip çıkmamızı gerektiren 'tarihsel bir emanet' bulunmaktadır. İlkkurşun Tepesi bizler, yani Ödemişliler için çocukluluğumuzdan beri bildiğimiz Ödemiş'in en değerli kurtuluş ve bağımsızlık simgesidir. İlkkurşun Tepesi, bağımsızlığın, vatanseverliğin, yiğitliğin, vatanı için direnişin sembolüdür" dedi.
Yetkilileri göreve çağırdıklarını belirten Güller, "Milletimizin istiklaline kavuşmasında verilen mücadelenin ilk kıvılcımı, yiğit Ödemişliler tarafından burada ateşlenmiştir. Onun içindir ki İlkkurşun Tepesi'nin zedelenmesine, tahrip olmasına veya yok olmasına şiddetle karşıyız. Ödemişlilerin de bu konuda çok hassas olduğunu biliyoruz. Geç kalınmış olsa da İlkkurşun Tepesi ve yakın çevresinin, en yakın sürede konuyla ilgili yetkililerce incelenerek İzmir Anıtlar Yüksek Kurulunca SİT alanı olarak ilan edilmesini ve değerlendirilmesini ivedi olarak bekliyoruz. Ödemiş Müze Müdürlüğü'nün de bu tahribatın durdurulması konusunda teşebbüsünü destekliyoruz. Bu tarihsel dokunun yok edilmesinin önlenmesi konusunda Ankara'daki Ödemişliler Kültür ve Dayanışma Derneği olarak tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Tepeden toprak alınmasına, daha önce mimar Prof. Dr. Ülkü Altınoluk ve Turizm eski bakanlarından Alev Coşkun da tepki göstermişti. - İZMİR
Son Dakika › Yerel › Anıt Tepenin Dolgu Malzemesi Yapılmasına Tepki - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?