Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Bekmez, altının kısa vadeli yatırım aracı görülmemesi gerektiğini, uzun vadeli yatırımlar için az getirili de olsa "güvenilir liman" özelliğini daima koruyacağını belirtti.
Bekmez, yaptığı yazılı açıklamada, tüm mallarda olduğu gibi altında da arz ve talep dengesinin sağlanmak zorunda olduğunu, dengenin bozulmasıyla ekonomide yaşanacak dalgalanmaların sert fiyat düşüş ve artışlarına sebep olduğunu kaydetti.
Uluslararası piyasalarda ons fiyatı son 2 yılın en düşük seviyesine gerileyen altının, 15 yıllık yukarı trendinin sert şekilde kırıldığına dikkati çeken Bekmez, "2013 yılı başında ons fiyatı 1700 dolar civarında olan altın, 1300 dolarlara kadar gerilemiş durumda. Bu durum hem büyük fon yatırımcılarını hem de küçük yatırımcıları oldukça etkiledi ve gelecekle ilgili spekülatif yorumların ortaya çıkmasına neden oldu" ifadesini kullandı.
-Düşüşün nedenleri-
Bekmez, altın fiyatlarında düşüşün birçok nedeni olabileceğini vurguladı.
Dünya piyasalarındaki iyileşmelere ek olarak ABD'de ekonomisindeki toparlanmalar ve ABD Merkez Bankasının aldığı "ekonomideki olumlu gelişmelerin devam etmesi halinde finansal genişleme programlarına son verileceği" açıklamalarının büyük fon yatırımcılarını tedirgin ettiğini, ellerindeki altını bir an önce satma eğilimine soktuğunu kaydeden Bekmez, uzun zamandır ekonomik krizle boğuşan Güney Kıbrıs'a AB tarafından sağlanan 10 milyar dolarlık finansmanın yeterli olmadığını savundu.
Güney Kıbrıs'ın krizden kurtulmak için altın rezervlerinden satışa gideceği haberlerinin fiyatlardaki düşüş eğilimini artırdığına işaret eden Bekmez, şunları bildirdi:
"Ekonomik krizle boğuşan, altın rezervleri daha da yüksek olan İtalya, Portekiz ve İspanya gibi ülkelerin de rezervlerinin belli oranını satma eğiliminde olduklarına dair haberler, bu eğilimi daha da körükledi. Üçüncü neden olarak hızla büyüyen ve talep oluşturma konusunda lokomotif görevi gören Çin ekonomisindeki büyüme oranının beklentilerin altında kalması gösterilebilir.
Dünya borsalarında kıpırdamaya başlayan pozitif yönlü hareket, borsadaki kağıtların gelecekte daha değerli olacağını ve dolayısıyla yatırımcıların ellerindeki altınları satıp, henüz olumlu ivme kazanma yolunda olan hisse senetlerini satın almaya başlamaları, altındaki fiyat düşüşüne sebep olmuştur."
Bekmez, psikolojik sebepler yanında spekülatif aldatmaca şüphesinin akılda bulundurulması gerektiğini kaydetti.
-Yatırmıcı ne yapmalı-
Bekmez, ABD Merkez Bankasının uygulayacağı finansal genişleme politikalarının devam etmesi halinde hafif düşüş olsa bile fiyat stabilitesinin sağlanacağını ancak ekonomik göstergelerin iyi gelmeye devam etmesi halinde altındaki düşüşün devam edeceğini savundu.
Bekmez, açıklamasını şöyle tamamladı:
"O zaman yatırımcı ne yapmalı- Bu durumda yatırımcıların türüne göre farklı davranış şekilleri önerisinde bulunmak istiyorum. Kısa vadeli yatımcıların piyasalardaki belirsizlik ortadan kalkıncaya kadar yeni alımlar yaparak portföylerini genişletme yolunu seçmelerinin yanlış olacağını düşünüyorum. Yüksek fiyatla alım yapmış olanların ise altın fiyatlarındaki dalgalanmaları fırsata çevirmeleri mümkün olabilir. Piyasa iyi takip edilip, her yükselişte portföylerini azaltıp, her düşüşte ise portföy artırımına gitmek suretiyle maliyetlerini düşürmeyi seçmeliler.
Uzun vadeli yatırımcılar için ise doların seyri önemli olacaktır. Sonuç olarak altın artık kısa vadeli bir yatırım aracı olarak görülmemeli. Uzun vadeli yatırımlar için ise az getirili olsa da güvenilir bir liman özelliğini daima koruyacaktır." - GAZİANTEP
Son Dakika › Yerel › Altın Fiyatındaki Düşüş - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?