Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, 2007'den önce yapılan konutların deprem yönetmeliğine uygun olmadığını ancak Adana'nın şanslı bir yanının eski yapıların alçak katlı olduğunu söyledi.
Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Aldırmaz, Çukurova Üniversitesi Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezi'nde verdiği "Adana'nın Dünü Bugünü Yarını" konulu konferansta, konutların ruhsatlarının1985 yılında hazırlanan 3194 sayılı yasa ile verildiğini ancak bu konutların 99 depreminden sonra 2007 yılında yeniden düzenlenen deprem yönetmeliğine uygun olmadığını belirterek "Bu tarihe kadar yapılmış bütün binalar deprem yönetmeliğine dolayısıyla deprem yönetmeliğine uygun değil. Böyle baktığınız zaman bütün binaların tek tek elden geçirileceğinin doğru olacağı bir gerçek. Bizim kaçak yapılarımızda şanslı bir tarafımız var özellikle 2 katlı, tek katlı, bilemediğiniz 3 katlı yapılar olması ve bunların kentsel dönüşümde çözülmesi mümkün olan yapılar. Ama bizim esas sorunumuz Adana'nın sadece e-5'in kuzeyi ya da otobanın kuzeyi, yeni Adana dediğimiz bölgede belirli bir proje yapılmış. Bu planlamada da sadece konut stokları planlanmış kısmen okullar dengeli olmamasına rağmen konulmuş. Ticaret konusunda her apartmanın altında çözerek yapılmış. Biz geldiğimizde Adana'nın bir bütün olduğunu güneyli kuzeyli, doğusundan batısından ayırmamızın mümkün olmadığını biliyoruz, ve insanlara bakış açımızın bir bütün olarak ele alınması gerektiğini düşündüğümüzden dolayı ortaya yeniden bir plan çıktı" dedi.
PLAN YAPMAK KENTTE YAŞAYAN İNSANLARIN ÖZELİNE DOKUNMAKTIR
İmar planlarını Türkiye'de 20 tane kuruluşun yapabildiğini bunların da kendi resmi kurumlarını yapmadıklarını söyleyen Aldırmaz, "Resmi kurum yapılacağı zaman bize haber veriyorlar. Sadece satacakları zaman para getirsin diye imarda değişik bir uygulama yapıyorlar. Eğer bir yeri cazibe merkezi haline getirdiğiniz zaman onun donatıları eksik olur. O zaman çevredeki az olan donatıya yeni bir ek getirir. Aslında plan yapmak kentte yaşayan insanların özeline dokunmaktır. Yani bugün parklar bahçeler yeşil alanlar hepimizin misafir salonu gibi, yani hepimizin ortak mallarıdır. Toptan terk edilen alanların kiraya verilmemesi lazım, oraların ticari olarak kullanılmaması lazım" diye konuştu.
ALDIRMAZ, "OTURDUĞUM KOLTUKTAN BİR ŞEY ALMADIM BİR ŞEYLER VERDİM"
İmar planlarının gündeme gelirken 2-3 tane konu ile gündeme geldiğini ifade eden Aldırmaz, "Belediye plan yapıyor o zaman rant var. Müteahhit bunu takip ediyor, odalarda haklı olarak kanun ve yönetmeliklere uygun plan yapılsın diye kötü adam rolünü oynarlar. Peki, bu planı kim yapar? Adana Büyükşehir Belediyesi'nden baktığınız zaman belediye, meclisle yapar. Meclisinde başkanı Büyükşehir belediye başkanıdır. Aslında belediye başkanı 1 kere seçilir. Ben meclis üyesi olarak 1 kere seçildim. 2. olarak da 3 partinin oylarıyla belediye başkanı seçildim. Yani ben belediye başkanlığını yürütecek makama seçildim. Hiçbir zaman oturduğum koltuktan bir şey almadım. Bütün yaşamım boyunca oturduğum koltuğa bir şeyler verdim" şeklinde konuştu.
"KÜÇÜKSAAT VE KURUKÖPRÜ'NÜN DE DAHİL OLDUĞU ALANA MECBURİYET CADDESİ"
Aldırmaz, Küçüksaat ve Kuruköprü'nün de dahil olduğu bölgeyi mecburiyet caddesi olarak gördüğünü belirterek "Gündüz 400 bin insan oraya taşıyor. Onlar oraya niye gidiyor? Sadece resmi daire, resmi daire olduğu için noter, bankalar yani yönetimle ilgili yapılandırmalar o bölgede. Esas olan plan yapmak değil, plan yapıp sonrasında da dahil olmaktır" dedi.
Ayrıca Adanalıların kendi teknik adamlarına, kendi meslek odalarına, kendi mimarlarına güvenmeleri gerektiğine vurgu yapan Aldırmaz, bu kadar zor şartlara rağmen Adana'nın kuzeyi ile güneyini ve doğusu ile batısıyla bütünleştiren, herkese eşit hizmet dağıtabilen bir yapı haline getirdiklerini ve bu yaptıkları hizmetlerin tamamını da ilave bir para ve gelir olmadan tasarrufla yaptıklarını belirtti.
Her sene yağmurların yağmasıyla su taşkınına uğrayan vilayet tren hattı altındaki geçit ile ilgili de açıklama yapan Aldırmaz, "Vilayetin oradaki tren hattının altında basın mensubu arkadaşlarımıza çay içireceğiz dedik. 10 gün önce şiddetli bir yağmur yağdı. Yalancı dediler, başka bir şey dediler. Tabi bu söylem yanlıştı. 10 günlük bir eksikliği vardı ben orayı 2 Kasım'da tamamlanacak demiştim. Bundan sonra orada su olursa beni arasınlar. Kesinlikle 17 mahalle dahil Adana'nın 30 yıldır kanayan yarası bitti" şeklinde konuştu.
ALDIRMAZ, "BENİM DE KIRMIZI ÇİZGİLERİM VAR. O ÇİZGİLERE DOKUNURSA KİŞİLER CEVABINI ALIR"
Son günlerde hakkında söylenenlere de karşında vatandaşları bilgilendirmek istediğini ifade eden Aldırmaz, "Nezaket zafiyet olarak algılanmasın, benim de kırmızı çizgilerim var. o çizgilere dokunursa kişiler cevabını alır. Hiçbir zaman devlet adamlarının ya da devlet adamlığı makamını işgal eden kişilerin devleti yıpratacak bir söylem içerisinde olmaması lazım. Bizim bütün devletimize, hükümetimize, bürokratlarımıza hepsine saygımız var. Ben çağrıda bulunmak istiyorum Mevlana'nın söylediği gibi 'Dün dünde kaldı bugün yeni şeyler söylemek lazım' bizim birlik beraberli ihtiyacımız var. Biz hiçbir zaman da kavganın, münakaşanın tarafı olmayız. Böyle bir şeye fırsat veremeyiz" şeklinde konuştu.
Ramazanoğlu Konağı'nda gerçekleştirilen konferansa ayrıca Şehir Plancıları Adana Şube Başkanı Ulaş Çetinkaya ve Mimarlar Odası Adana Şube başkanı Bekir Kamış da katıldı. - ADANA
Son Dakika › Yerel › Aldırmaz Ramazanoğlu Konağı'nda Konferans Verdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?