Alaçatı 2020 Platformu'nun yaptırdığı araştırmada, turizm cenneti Alaçatı'da tehlike çanlarının çaldığı öne sürüldü.
2011 yılında bir araya gelen, aralarında işletmecilerin ve Alaçatı sakinlerinin de olduğu Alaçatı 2020 Platformu, 2011 yılında yaptırdığı araştırmanın ardından bağımsız bir araştırma şirketine 2016 yılı için Alaçatı Stratejik Algı Takip Araştırması yaptırdı. Araştırmanın sonuçlarıyla ilgili bir toplantı düzenlendi. Alaçatı 2020 Platformu'nun yaptığı toplantı çağrısına, Alaçatı'da işletmesi bulunan çok sayıda turizmci ilgi göstererek katıldı.
Alaçatı'ya yerleşme ve ziyaret nedenleri
Alaçatı'da yaşayanlar ve Alaçatı'yı ziyaret edenler için yaşam ve belde kalitesini arttıracak alanların belirlenmesini amaçlayan araştırmanın yapılan sunumunda, 63 işletme, 37 Alaçatı'da yaşayan ve 86 Alaçatı'yı ziyaret eden kişi arasında araştırma yapıldığı açıklandı. Araştırmaya göre, Alaçatı'ya yerleşme ve Alaçatı'yı ziyaret nedenleri; tarihi dokusu, sokakları, taş evleri, huzur-sakinlik ve dinginlik, plajlar, sörf, kite, deniz, yerel lezzetler ve yemekler olarak sıralandı.
2011 yılında yapılan araştırmaya göre Alaçatı'nın beğenilme oranının yüzde 10 gerilediğinin ortaya çıktığı vurgulanan araştırmada, önlem alınmaması durumunda bu tatil cennetinin 5 yıl sonra çok daha kötü durumda olacağına dikkat çekildi. Çarpık yapılaşma, gürültü ve işletmelerin kalitesinin Alaçatı'nın geleceğini tehdit ettiği belirtilen araştırmada, belediye, idari kamu kuruluşları ve STK'ların performanslarının araştırmaya katılanlarca yeterli görülmediği açıklandı. İşletmelerde sunulan hizmetlerin ödenen paraya değmemesi, işletmelerdeki insan kaynaklarının eğitim ve donanım olarak yeterli olmaması, Alaçatı içindeki işletmelerin geç saatlere kadar yüksek sesli müzik yapmaları, plajlarda, restoran cafe bar ve marinalardan alınan hizmetlerin ödenen paraya değmemesi görüşlerinin de öne çıktığı araştırmada, işletmelerin iyileştirme önlemleri almaları gerektiği uyarısında bulunuldu.
Alaçatı Stratejik Algı Takip Araştırması sunumunda, araştırmadan çıkan sonuçlara göre, Alaçatı'nın Çeşme'den farklı bir kimliği ve dokusunun olması gerektiği vurgulanırken, tanıtım ve yatırımlar açısından sadece Alaçatı değil, kendi kimlikleri ve özellikleri dikkate alınarak tüm yarımadanın birlikte değerlendirilmesi görüşü açıklandı. Araştırmanın değerlendirme bölümünde, Alaçatı alt yapısının yetersizliğine dikkat çekilerek, Alaçatı içerisinde hibrit ve elektrikli araçların tercih edilmesi, Alaçatı içerisinde ve ana merkezler arasında ücretsiz shuttle hizmeti olması, çöp toplama, temizlik, çevre düzenlemesi, park ve bahçelerin turistik belde görünümüne uygun olması, yeterli otopark olması, atıkların geri dönüşüme uygun ayrışımının yapılması, su, kanalizasyon, elektrik, aydınlatma sorunlarının giderilmesi ve RES'lerin yerleşim bölgelerine uzak olması önerildi.
Alaçatı 2020 Platformu'nda yer alan Salim Kadıbeşegil, araştırma sonuçları ile ilgili yaptığı konuşmada, 2011 yılında yaptırılan ve çok önemli sonuçların çıktığı araştırmayı hatırlatarak, "Maalesef o dönemde her gönüllü çalışmada olduğu gibi bazı sorunlar çıktı. Ben de yeterli liderlik yapamadım. O çalışma öyle kaldı. Fakat ortaya çok önemli bir eser çıktı. Piyasa değeri oldukça yüksek olan, kolay kolay yaptırılmayacak stratejik bir araştırma çıktı. O araştırma hala kullanılabilecek bir durumda. Alaçatı Turizm Derneği'nin çok ciddi çalışmalar yaptığını görünce, onlara destek olmak için 2011'de yaptırdığımız araştırmanın takip araştırmasını yaptıralım dedik" diyerek araştırmayı yaptırma nedenini açıkladı.
Alaçatı Turizm Derneği Başkanı Celal Bayraktaroğlu da yaptığı konuşmada, araştırmanın oldukça detaylı, başarılı bir araştırma olduğunu vurgulayarak, "Araştırma bize şunu gösterdi; kollektif hareket etmek zorundayız. Kollektiften kastım; yerel yaşayan insanlar, yerel yönetim ve idari yönetim. Biz bir takım sorunları çözebilmek için birlikte hareket etmek zorundayız. Biz, sıcağı sıcağına yeni bir toplantı yaparak, araştırma sonuçlarını ve ne yapmamız gerektiğini konuşmalıyız. Ayrıca, Belediye Başkanı, Kaymakamımız, hatta Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımızla bir araya gelerek Alaçatı'yı konuşmalıyız. Araştırma sonuçları her ne kadar hepimizin yüzünü aşağı doğru eğdirdiyse de, her şey bitmiş değil. Ama artarak gelen kötü sinyaller de var. Öncelikli olarak bizler üzerimize düşeni yaparak, idarecilerle birlikte bu sorunun üzerine gidilmesi gerekiyor" diye konuştu.
Toplantının sonunda 24 Ekim Pazartesi günü, araştırma sonuçlarının değerlendirileceği ve yol haritasının belirleneceği yeni bir toplantı yapılması kararlaştırıldı. - İZMİR
Son Dakika › Yerel › Alaçatı'nın Geleceği Tehlike Altında - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?