DURMUŞ GENÇ - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü IV. Bölge Müdürlüğü, Muğla Şube Müdürlüğünce Akdeniz fokunun yoğun olarak yaşadığı ve ürediği Bodrum- Milas ilçeleri kıyı şeridinde çalışma başlatıldı.
Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürü Kamil Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akdeniz fokunun 1900'lü yılların başına kadar tüm Akdeniz havzasında ve Doğu Atlantik kıyılarında Portekiz'den Batı Afrika sahillerindeki Senegal'e kadar geniş bir coğrafyada yaşadığını, 1980'lere gelindiğinde ise dünyada sadece doğu Akdeniz'de ve doğu Atlantik kıyılarında kaldığını söyledi.
Akdeniz fokunu korumak için bazı çalışmaların yürütüldüğünü belirten Uslu, "Bu nadir deniz canlısı bugün dünyada sadece esas olarak Türkiye, Yunanistan ve Moritanya kıyıları ile Portekiz'in Madeira Adaları olmak üzere yeryüzünde dört ülkede yaşamaktadır. Ülkemizde yaklaşık 100, Yunanistan'da ise 200-250 civarında bir popülasyona sahiptir" dedi.
Akdeniz fokunun Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından yayımlanan "Kırmızı Liste"de de soyu kritik derecede tehdit altında olan tür olarak sınıflandırıldığını vurgulayan Uslu, "Türün dünyadaki en büyük popülasyonu Ege Denizi'ndedir. Dolayısıyla Akdeniz fokunun soyunu sürdürebilmesi ve ekosistemde varlığını koruyabilmesi esas olarak Türkiye ve Yunanistan'ın elindedir. Bu durumda Türkiye, türün dünya çapında korunmasında önemli sorumluluk taşıyan ülkelerden biri olma konumundadır" diye konuştu.
-"Muğla'da Tür Eylem Planı hazırlandı"
Muğla'da türün korunması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü IV. Bölge Müdürlüğü, Muğla Şube Müdürlüğünce çalışma başlatıldığını anlatan Uslu, şöyle konuştu:
"Gerek uluslararası yükümlülüklerimiz, gerekse ulusal mevzuatımızdan kaynaklanan sorumluluklarımız gereği korunması gereken Akdeniz fokunun neslinin devamını tehdit eden faktörler ve bu faktörlerin ortadan kaldırılması için alınması gereken önlemleri belirlemek üzere Muğla'da Tür Eylem Planı'nın hazırlanması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü IV. Bölge Müdürlüğü, Muğla Şube Müdürlüğünce türün yoğun olarak yaşadığı ve ürediği Bodrum-Milas ilçeleri kıyı şeridinde ilk çalışmalar başlatılmıştır. 2015 yılında çalışma, Muğla geneline yayılacaktır."
Uslu, yürütülecek çalışmada türün popülasyon büyüklükleri, üreme ve beslenme alanlarının özellikleri ile yaşam alanına ve türe yönelik tehdit düzeylerinin belirlenerek kayıt altına alınacağını dile getirdi.
-"Bilgi toplanacak"
Kamil Uslu, arazi çalışmaları sırasında balıkçılar, yöre halkı, balık çiftliği işletmecileri, dalış merkezleri, turizm acenteleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeler yapılarak tür hakkında bilgi toplanacağını ifade etti.
Raporlanan bilgilerin doğruluklarının arazi çalışmaları sırasında test edileceğini anlatan Uslu, şunları söyledi:
"Çalışmaların yürütüldüğü bölgelerde, yerel yetkililerle görüşmeler yapılacak, çalışma ve bulgular hakkında bilgilendirilecek ve eylem planı sürecine katkı vermeleri için destekleri talep edilecek. Arazi çalışmalarından elde edilen veriler, türe ait tüm yaşam alanları ve yaklaşık birey sayıları ile alandaki koruma statüleri uygun ölçekli topoğrafik haritalara işlenecek. Proje çalışması tamamlandığında tüm paydaşların bilgilendirildiği bir çalıştay yapılacak."
Akdeniz fokunun Türkiye için değil tüm dünya için önemli olduğuna işaret eden Uslu, "Türün özellikle Muğla kıyılarında yaşıyor olması Muğla turizmi açısından da son derece önemli. Çünkü turizm artık sadece deniz, kum, güneşten oluşmuyor. Doğa turizmi de dünya turizminde çok önemli bir yer teşkil ediyor. Böyle bir türün varlığının uluslararası ölçekli turizm fuarlarında gösterilmesi, tanıtım logolarında yer alması Muğla'nın turizm potansiyelini, değerini ve marka değerini artıracaktır" diye konuştu. - Muğla
Son Dakika › Yerel › Akdeniz Foku Koruma Çalışması Başlatıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?