Ak Parti Bursa Milletvekili adayları Hayrettin Çakmak, Altan Karapaşaoğlu, Cennet Cankılıç, Ali Kul, Ali Koyuncu ve Canan Candemir Çelik, Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı ve yönetim kurulu üyelerini Basın Kültür Sarayı'ndaki BGC merkezinde ziyaret etti. Ziyarette AK Parti heyetine yerel basının sorunları konusunda bilgi veren Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, yaygın medyada yer almayan kentsel ve sosyal sorunları yerel basının ele alarak çözüm önerileri ürettiğine dikkat çekti.
Türkiye'de medya'nın yaygın, bölgesel ve yerel medya olarak 3 gruba ayrıldığını ifade eden Nuri Kolaylı, "Bursa'nın sorunları hiçbir şekilde yaygın medyada yer bulmadı. Bursa'nın sorunlarına sadece yerel medya önem veriyor ve sayfalarına, ekranlara taşıyor. Örneğin sizden kim bahsediyor? Sadece yerel medya bahsediyor. Sansasyonel bir şey olmadıkça yaygın medyada yer bulamıyorsunuz. Bu nedenle toplumunun gelişimi için yerel medyaya destek vermeli" dedi.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu ikinci Başkanı olarak Anadolu'nun birçok kentine gittiğini ve yerel medya yöneticileriyle görüşerek sorunlar hakkında bilgi aldığını da kaydeden Kolaylı, şunları söyledi: "Gittiğim illerde yerel gazetelerin ve televizyonların içler acısı şartlarda çalışmak zorunda kaldıklarını görüyorum. Yerel medya kurumlarının mutlaka desteklenmesi lazım. Örneğin iller bazında bazı teşvikler çıktı. Burada yapılması gereken şey, iller bazında değil sektör bazında teşviklerin olmasıydı. Yerel medya kurumları elektrik ve SSK prim indirimi yönüyle desteklenmelidir. KDV indirimi de söz konusu olabilir."
Konuşmasında basın sektörünün diğer sektörler gibi görülmemesi gerektiğini de vurgulayan BGC Başkanı Kolaylı, basının kamusal görev yaptığına dikkat çekti. Kolaylı, demokrasinin gelişmesi ve yerleşmesi için yerel basının desteklenmesinin şart olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı: "Adalet nasıl herkes için gerekliyse, özgür yerel basın da her toplum için gereklidir. Toplumların sosyal ve kültürel yaşamlarının gelişmesinde, demokrasinin yaygınlaşmasında özgür basın en önemli dayanak noktasıdır. Yerel basının bugünkü haliyle kaderine terk edilmesi, Türkiye'nin zararınadır."
Kolaylı'nın önerilerinin yerinde olduğunu ve seçimlerin ardından yeniden işbaşına gelmeleri halinde önerileri değerlendireceklerini ifade eden Altan Karapaşaoğlu da, geçtiğimiz yıl yerel basının içinde bulunduğu durumun tartışıldığını ve kaynak arttırıcı çalışmaların ele alındığını söyledi.
Yerel basında çalışanların desteklenmesi amacıyla, gazetelerde en az 7 sigortalı gazeteci çalıştırma zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Karapaşaoğlu, şunları söyledi:
"Bu düzenlemeyi geliştirebiliriz. Örneğin 7 değil de 14 gazeteci çalıştıran kurumları, söz ettiğiniz vergi indirimlerinden yararlandırabiliriz. Yerel gazetelerde ne kadar çok gazeteci görev yaparsa, verilen hizmet de o kadar iyi olacaktır. TRT'ye bunca olanak sağlanacağına, yerel medyaya onun yarısı kadar olanak sağlansa daha büyük fayda elde ederiz."
Nuri Kolaylı'nın makamında gerçekleşen ziyaretin ardından Basın Kültür Sarayı (BKS) bünyesindeki Bursa Basın Müzesi'ni, Akkılıç Kütüphanesi'ni, Uğur Mumcu Etkinlik Salonu'nu ve sergi salonlarını gezen AKP heyeti, BKS'nin Bursa için önemli bir kazanç olduğunu belirterek, Basın Kültür Sarayı'nı Bursa'ya kazandıran Nuri Kolaylı ve BGC yönetim kuruluna teşekkür etiler.
(İHS)
06.07.2007 15:33 TSİ
Son Dakika › Yerel › Ak Partili Milletvekili Adayları Bgc'yi Ziyaret Etti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?