Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri ile İstanbul'da yaptıkları görüşmeden sonra Ankara'ya giden ahşap paletçileri temsilcileri ağaç tahsisi talebinde bulundu.
Ürün taşımacılığında kullanımı giderek yaygınlaşan ahşap paletlerin üreticileri, ham madde bulma konusundaki sıkıntılarını çözmek için başlattıkları girişimlerini sürdürüyor. Orman Genel Müdürlüğü'nün Söğütözü Caddesi'ndeki ek hizmet binasında Genel Müdür Yardımcısı Halil Coşkun ve İşletme Pazarlama Daire Başkanı Kenan Akyüz ile görüşen Tüm EPAL Palet Üreticileri Kalite Derneği (TEPAL) ve Tüm Ahşap Palet Sanayicileri Derneği (TAPİAD) Başkanı Akın Balcıoğlu, yaşadıkları sıkıntıları anlattı. TEPAL Başkan Yardımcısı Necat Altınok, Sayman üyesi Serkan Yurteri ve TAPSİAD Başkan Yardımcısı Cafer Özgen'in de hazır bulunduğu toplantıda, sektörün artan ham madde ihtiyacı ve çözüm yolları masaya yatırıldı. Ahşap paletlerin ürün sevkıyatında kullanılması nedeniyle ham madde sorunun tüm sektörleri ilgilendirdiğine dikkat çeken Akın Balcıoğlu, son dönemde ham madde sıkıntısı yaşandıklarını söyledi. Yeterli miktarda ağaç olmadığı için fiyatların aşırı yükseldiğine dikkat çeken Balcıoğlu, "Ağaç fiyatları bir anda yüzde 30 arttı. Dolar da yükselince ithal üründe bulamadık. Bu nedenle bazı işletmelerde üretim durma noktasına geldi" dedi.
Müşterileriyle genellikle yıllık anlaşmalar yaptıklarını söyleyen Akın Balcıoğlu, bu nedenle ham madde fiyatlarındaki anormal yükselmeyi satış fiyatlarına yansıtamadıklarını belirterek, "Geçen yılın sonunda enflasyonu baz alarak fiyat belirlemiştik. Yüzde 30'u bulan hammadde artışı hesabımızda yoktu. Artan maliyetlerimizi satış fiyatlarımızı yansıtamadık. Bu nedenle zarar ediyoruz" diye konuştu.
Orman Genel Müdürlüğü'nden ihracatın can damarı olan ahşap palet sektörünün piyasalardaki dalgalanmalardan olumsuz etkilenmemesi için bazı talepleri olduğunu söyleyen Akın Balcıoğlu, belirli büyüklükteki ahşap palet üreticilerine ağaç tahsisi yapılmasını beklediklerini belirtti. Balcıoğlu, ayrıca ağaç fiyatların 1 yıl süreyle sabitlenmesini ve artışların enflasyona göre yapılmasını da istedi. Balcıoğlu, "Sektörümüzde 750 dolayında üretici firma var. Yılda 5 milyon metreküp civarında ağaç işliyoruz ve 50 bin kişi istihdam ediyoruz. Bu sektörü ayakta tutmak hepimizin sorumluluğundadır" dedi.
Sektör temsilcilerini dikkatle dinleyen Orman İşletme Pazarlama Daire Başkanı Kenan Akyüz, sorunlara çözüm bulacaklarını söyledi. Akyüz, Orman Genel Müdürlüğü'nün ahşap palet sektörünün ülke ekonomisi için taşıdığı önemi bilerek hareket ettiğini ifade ederek, "Ortak varlığımız olan ormanlarımızı en verimli şekilde değerlendirmek arzusundayız. Bunu yaparken, sektörlerin özellikle de ihracatçı sektörlerin sıkıntılarına da dikkat ediyoruz ve çözüm arıyoruz" dedi.
Akyüz, Orman Genel Müdürlüğü'nün bu amaç doğrultusunda bu yıl mart ayında Orman Ürünlerinin Satış Usul ve Esasları Yönetmeliği'ni değiştirdiklerini belirterek, "Bu değişikliğin amacı mamul madde yapan üreticilerin piyasadaki olumsuzluklardan en az düzeyde etkilenmesidir" açıklamasını yaptı.
Yeni yönetmelik çerçevesinde ahşap palet sektörüne de tahsis vereceklerini vurgulayan Akyüz, ilk etapta yıllık olmasa bile 6 aylık dilimlerde fiyat sabitlemesi yönünde de bir düzenleme için mevzuatı inceleyerek bir çözüm arayacaklarını sözlerine ekledi. - BURSA
Son Dakika › Yerel › Ahşap Paletçiler Tahsis İstiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?