Ahlat İstanbul Kültür Turizm Tanıtma ve Yardımlaşma Derneği'nin (AHLAT-İSDER), Bitlis'in Ahlat ilçesinde düzenlemiş olduğu kahvaltı programı geniş bir katılımla gerçekleşti.
Ahlat Öğretmenevi'nde düzenlenen kahvaltı programına Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, Bayındırlık ve İskan eski bakanlarından Zeki Ergezen, Ahlat Belediye Başkan Vekili Güven Gültay, Başkan Yardımcısı Nail Uslu, Ahlat Kültür ve Eğitim Vakfı (AKEV) İstanbul, İzmir, Antalya, Manisa, Kocaeli ve Van Ahlat dernekleri, iş adamları ve üniversite öğrencileri katıldı. Kahvaltı programında ilk olarak konuşan Ahlat-İSDER Başkanı Adnan Ayber, amaçlarının burs sağladıkları öğrencilerle onlara burs vermelerine imkan sağlayan Ahlatlı iş adamları ve hayırseverleri bir araya getirerek kaynaştırmak olduğunu söyledi. Ayber; "Bugün burada bizim buluşmamızı sağlayan Ahlat Kaymakamımız, Ahlat Belediye Başkanımız, Ahlat Kültür Vakfı (AKEV) ve dışarıdaki Ahlat derneklerimizin Ahlat kültür etkinlikleri çerçevesinde bizleri burada toplamalarından dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Biz İstanbul Ahlat Derneği olarak kuruluşumuzdan bugüne kadar Ahlat'ı tanıtmak, Ahlat kültürünü tanıtmak, geliştirmek ve esas misyonumuz olan eğitime önem vermek konusunda geçmiş dönem yönetimlerin ve başkanlarımızın bize devrettiği bayrağı biraz daha ileriye taşımak için 18 kişilik yönetim kurulu olarak mümkün olduğunca, gücümüz oranında yerine getirmeye çalışıyoruz" dedi.
Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu ise, Ahlat'ta görev yapmaktan ve Ahlatlılarla beraber olmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirerek, "İnsanın müdahale edemeyeceği şeyler vardır. Biz bunlara kader diyoruz. İnsan kendi annesini babasını tayin edemez, kendi milletini tayin edemez, doğacağı toprakları tayin edemez. Bunu defalarca söylüyorum, ama eğer benim böyle bir şansım olsaydı ben Ahlatlı olmayı tercih ederdim. Sık sıkta vurguluyorum, Müslüman Türk'ün Mekke Medine'den sonraki en kıymetli toprağı Ahlat'tır. O yüzden nereli olduğumuzun, neyin üstünde olduğumuzun, nasıl bir kıymetle iç içe olduğumuzun hepimizin farkına varması lazım. Ahlat bundan 700-800 yıl önce dünyanın en büyük şehirlerinden bir tanesiydi. İstanbul'un yaklaşık 5-6 kat kadar büyüklüğündeydi. Muadil şehirler olarak Bağdat, Kahire, Tebriz görülüyordu ve Ahlat bir cazibe merkeziydi. Ahlat'ta bundan 800 yıl önceki büyük şehir olması, bir medeniyet merkezinin olmasının emarelerinin siz farkına varmıyorsunuz ama dışarıdan gelenler farkına varıyor. Bende buranın farkında olanlardan bir tanesiyim. Kültür bilimciler, bir kültürün ortadan kalkmasının yaklaşık bin yıl kadar süreceğini söyler. Bazen bin yıldan da daha fazla süreceğini söyler. Ahlat'ta bu medeni kültür ağırlamamızda, uğurlamamızda, esnaf alışverişlerinde, düğünlerimizde, bayramlarımızda, yemeklerimizde halen devam ediyor. Şu an ben görüyorum ki bu birlik ve beraberlik tıpkı milli şair Mehmet Akif'in; 'Birlikte atarsa yürekler bunu top bile sindiremez' dediği gibi bir birlik ve beraberliğimiz söz konusu. Derneklerimiz Ahlat'ın meseleleriyle son derece ilgili. Öğrencilerimizin eğitim seviyelerini yükseltmek için ellerinden gelen gayretleri sarf ediyorlar. Bu vesileyle başta Adnan Bey olmak üzere bütün finansörlerimizi, burs sağlayıcılarımızı tebrik ediyorum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından kahvaltıya katılan öğrenciler ve Ahlatlılar yeni yapılan iskeleyi gezerek hatıra fotoğrafı çektirdiler. - BİTLİS
Son Dakika › Yerel › Ahlat-İsder'den Kaynaşma Programı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?