EMRAH GÖKMEN - MEHMET AĞIN - Elazığ'ın Ağın ilçesinde evlerde meşe külüyle kaynatılıp, odun ateşinde sıcak kumla kavrularak imal edilen leblebinin tadını ve gevrekliğini, sadece Bademli köyünün 3 kilometre ilerisindeki yamaçta çıkarılan kumdan aldığı belirtiliyor.
"Ağın leblebisi"ne tadını ve gevrekliğini veren beyaz kum, ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Bademli köyünde zorlu bir çalışma sonucu çıkarılıyor. Köye giden leblebi üreticileri ve kum çıkarma işinden para kazanan vatandaşlar, yol olmadığı için araçlarını burada bırakıp kumun çıkarıldığı bölgeye yürüyor.
Patikalardan yaklaşık 3 kilometre yürüyerek kumun çıkarıldığı bölgeye ulaşan vatandaşlar, yamaçta keser ve küreklerle adeta tünel kazıyor. Toprak kayması riskine aldırış etmeden 2-3 saat çalışan vatandaşlar, kum dolu çuvalları sırtlarına alıp köye dönüyor.
Yörede genellikle evlerin bahçesinde meşe külüyle kaynatılıp, odun ateşinde sıcak kumla kavrularak imal edilen leblebi, farklı tadıyla rağbet görüyor. Bademli köyünde çıkarılan özel kum, Ağın leblebisinin tadında ve gevrekliğinde büyük rol oynuyor.
Ağın Belediye Başkanı Yılmaz Serttaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçeye özgü leblebinin lezzetinin çok farklı olduğunu söyledi.
Çok zahmetli şekilde hazırlanan Ağın leblebisinin yoğun talep gördüğünü dile getiren Serttaş, yöredeki üreticilerin, piyasanın leblebi talebini karşılamakta güçlük çektiğini belirtti.
İlçeye bağlı Bademli köyünde çıkarılan kumun leblebiye ayrı bir lezzet verdiğini ifade eden Serttaş, kum çıkarma işinin toprak kayması ve çökme riski nedeniyle çok tehlikeli olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:
"Buna rağmen tehlikeyi göze alan arkadaşlarımız kumu temin ediyor. İlçemizde 25-30 tona yakın leblebi üretiliyor, eski usullerle üretiliyor. Makinelerle üretim yapıldığı takdirde aynı meşhur tadı bulamazsınız. Bunun nedeni ise çıkarılan beyaz kum. Bu leblebinin tadı, Türkiye'nin hiçbir yerinde bulunamaz. Çıkarılan kum buna ayrı bir tat katıyor. Bunun benzerini yapmaya çalışanlar, aynı lezzeti tutturamıyor."
"Başka kumlar denendi ama leblebiye aynı tadı vermedi"
Bademli köyü muhtarı ve leblebi üreticisi Rıza Gündüz ise leblebi üreticilerinin yıllardır köye gelerek kum çıkardığını söyledi.
Beyaz kumun leblebiye ayrı bir tat kattığını aktaran Gündüz, "Başka kumlar denendi ama leblebiye aynı tadı vermedi. Bu ince kum olduğu için, beyaz olduğu için leblebiye o rengi de veriyor" diye konuştu.
Bir sacdaki kumla en fazla 2-3 kez leblebi kavrulabildiğini dile getiren Gündüz, daha fazla işlem gerçekleştirildiği taktirde kumun siyah renk aldığını ve özelliğini kaybettiğini belirtti.
Kumun çıkarıldığı bölgede çalışmanın çok riskli olduğunu vurgulayan Gündüz, toprak kayma riski bulunan yerlerin iş makinesiyle düzenlenmesini istedi.
Gündüz, bu çalışma yapıldığı takdirde, vatandaşların bölgede rahatça kum çıkarabileceğini sözlerine ekledi. - Elazığ
Son Dakika › Yerel › Ağın Leblebisinin Tadı Kumda Gizli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?