Adıgüzel, Köy Enstitüleri'nin Kuruluş Yıldönümü Nedeniyle Açıklama Yaptı - Son Dakika
Yerel

Adıgüzel, Köy Enstitüleri'nin Kuruluş Yıldönümü Nedeniyle Açıklama Yaptı

Adıgüzel, Köy Enstitüleri\'nin Kuruluş Yıldönümü Nedeniyle Açıklama Yaptı

Eğitim-İş Kırklareli Şubesi Eğitim Sekreteri Murat Adıgüzel, Köy Enstitüleri'nin kuruluş yıldönümü nedeniyle açıklama yaptı.

16.04.2013 18:36

Eğitim-İş Kırklareli Şubesi Eğitim Sekreteri Murat Adıgüzel, Köy Enstitüleri'nin kuruluş yıldönümü nedeniyle açıklama yaptı.

Adıgüzel yaptığı açıklamada, "Emperyalizme karşı bağımsızlık savaşı kazanıldıktan sonra çağdaşlaşmanın ve aydınlanmanın, silahla kazanılan bağımsızlığın teminatı olduğunun bilincinde olan Cumhuriyet'i kuranlar, 'Köy Enstitüleri' modeli ile bunu uygulamaya koydular. Köy Enstitüleri, yurttaş olmaya geçişin adıdır. Köy Enstitüleri, yaşamdan ve üretimden kopuk eğitim sisteminden, yurttaşı yaşamla tanıştıran ve eğitim-üretim ilişkisini kuran sistemin adıdır. Köy Enstitüleri, Anadolu çocuklarını temel bir insan hakkı olan eğitime kavuşturmanın adıdır aynı zamanda. Bugün, ders araç gerecinden temizliğine, güvenliğinden sporuna kadar her şeyin parayla döndüğü ve milyonlarca yoksul çocuğumuzun tam anlamıyla ulaşamadığı eğitim sistemimiz ile yoksul köy çocuğunu köyünden alıp velisine beş kuruş yük getirmeden eğiten ve toplum hizmetine sunan Köy Enstitüleri karşılaştırılınca, günümüz sosyal ve siyasal gerçekliğini daha iyi kavrayabiliriz. Mustafa Kemal, daha Ulusal Kurtuluş Savaşı kazanılmadan ve Cumhuriyet ilan edilmeden 1 Mart 1922 tarihinde TBMM'de yaptığı konuşmada, toplumun büyük çoğunluğunu köylülerin oluşturduğunu ve köylülerin de bilgi ışığından yoksun olduğunu belirttikten sonra; 'Yurt çocuklarını toplumsal ve ekonomik alanlarda etkin ve üretken kılmak için gerekli olan bilgileri uygulatarak öğretme yaklaşımı, ulusal eğitimimizin temelini oluşturmalıdır' diyerek, eğitimin bilimsel, parasız ve ulusal olması gerektiğine vurgu yapıyordu. İşte bu temelde kurulan Köy Enstitüleri, savaştan çıkmış, viraneye dönmüş, yanmış, yakılmış Anadolu ile yoksullukla, cehaletle boğuşan Anadolu insanını uyandırma, ayağa kaldırma, uygar bir Türkiye yaratma projesiydi. Öğrenciler; öğreniyor, öğrendiklerini uyguluyor ve üretiyordu. Falih Rıfkı Atay'ın dediği gibi, Köy Enstitülü çocuklar yuvalarını kendileri yapan kuşlar gibiydiler. Köy çocuklarından yazarlar, şairler, müzisyenler, bilim adamları çıkmaya başlamıştı. Köy Enstitüleri'nden yetişenlerin yaktıkları çoban ateşleri Anadolu'yu aydınlatmaya başlamıştı. Eğitim-İş'e, Köy Enstitüleri'nin 73. kuruluş yıldönümünde tarihi görev ve sorumluluklar düşmektedir. Eğitim-İş olarak amacımız; Köy Enstitüleri'nin felsefesi, heyecan ve ruhunu okullarımızda yaşatmak, tüm yurtta cumhuriyetin, aydınlanmanın ateşini yeniden yakmak, ülkemizin geleceğine umut ve ışık olabilmektir. Cumhuriyet öğretmenlerinin yegane örgütü Eğitim-İş, Mustafa Necati'den, Hasan Ali Yücel'den, Fakir Baykurt'tan, hepsinden önemlisi Başöğretmenimiz Mustafa Kemal'den devraldığı bu görev ve sorumluluğu yerine getirme azim ve kararlılığındadır" dedi. - KIRKLARELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Adıgüzel, Köy Enstitüleri'nin Kuruluş Yıldönümü Nedeniyle Açıklama Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement