Adana Ticaret Odası (ATO) Meclis Üyesi Mehmet Balıkçı, korsan taşımacılık yapan firmaların kayıt altında çalışan meslek mensupları karşısında haksız rekabete neden olduğunu söyledi.
ATO'nun, ulaşım sektöründe faaliyet gösteren üyelerinin bağlı bulunduğu 35. Grup Meslek Komitesi'nin üyesi olan Mehmet Balıkçı, sektörün sorunlarıyla ilgili olarak ATO Meclisi'nde yaptığı sunumda, vergisini düzenli ödeyen ve her bakımdan kayıt altında bulunan meslek mensubu üyelerinin, aynı işi yaptıkları halde kayıt dışı faaliyet gösterdiklerinden vergi ve diğer yasal yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerle rekabette mücadelede büyük sıkıntılar yaşadıklarını vurguladı.
Sunumunda Adana'da trafik sıkışıklığının taşımacılık sektörünün en büyük sıkıntılarından birisi olduğunu belirten Balıkçı, UKOME tarafından arttırılan hız sınırlarının ticari araçları kapsamamasından duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Hız sınırlarının ticari araçları da kapsayacak şekilde genişletilmesi taleplerinin UKOME tarafından kabul edilmemesi nedeniyle üyelerinin sık sık radar cezasına maruz kaldıklarını kaydeden Balıkçı, "Toplu taşıma hizmeti veren dolmuş, özel halk otobüsü, taksici ve servisçileri kapsayan tüm toplu taşıma araçları için Büyükşehir Belediyesi'nce düzenlenen yönetmelik hazırlanırken, Adana Ticaret Odası'nın görüşleri dikkate alınmadığından özellikle saate bağlı olarak çalışmakta olan üyelerimiz sürekli olarak radar cezasına çarpılmaktadırlar. Karşılaştığımız sorunların köklü çözümü için Adana Ticaret Odası'nın UKOME Komisyonu'nun daimi üyesi yapılması zorunludur" dedi.
HAKSIZ REKABET HAKSIZ KAZANÇ SAĞLIYOR
Sektörün en büyük sorunlarından birisinin korsan taşımacılık yapanlar olduğunu ifade eden Mehmet Balıkçı, "Kayıt altında olmadıklarından yönetmenliklere de uymayan, korsan araçlar, üyelerimiz aleyhine haksız rekabet yaratmaktadır. UKOME tarafından belirlenen fiyatların çok altında çalışan bu araçlar yüzünden esnafımız mağdur olmaktadır. Vergi vermeyen kayıt dışı çalışan bu araçlarla ilgili denetimlerin artırılması ve trafikten men edilmeleri gerekir" diye konuştu.
Kalite firmalarının, standart dışı personel taşıyan firmalara kalite belgesi vermesinin haksız rekabete neden olan bir başka unsur olduğunu vurgulayan Mehmet Balıkçı şöyle dedi:
"2012 yılının Mayıs ayından itibaren personel ve öğrenci servis işi yapan şahıs ve firmalara KDV tevkifatı uygulanmaya başlanmıştır. Sektör olarak kar marjımız zaten çok düşüktü ve bu uygulamanın devreye girmesiyle daha da gerilemiştir. Sigorta, stopaj, MTV, KDV gibi ödemeleri mahsup edebilmemiz için bankalara her ay yüklü miktarda teminat mektubu vermemiz gerekmektedir. Bu teminat mektuplarının üç ayda bir devre sonu faizi gelmektedir. Vergi dairelerine vermiş olduğumuz teminat mektuplarımızı geri alabilmemiz için müracaat ettiğimizde 2-3 yıl bekleyen mükelleflerin olduğu söylenmektedir. Sıranın bizlere ne zaman geleceği bilinmemektedir. Buna hiçbir firmanın kredi limitlerinin yeterli olamayacağı ve teminat mektubu devre sonu faizlerinin altından kalkamayacağını düşünmekteyiz."
SURİYELİ CAM SİLİCİLERDEN YAKINDI
ATO Meclis Üyesi Mehmet Balıkçı, Suriyeli sığınmacıların çocuklarının yanı sıra, dini malzeme satan seyyar satıcı ve dilencilerin trafik ışıkları ve kavşaklarda cam silme bahanesiyle araçların önünü keserek para istemelerinden de yakındı. Bu durumun trafikte sıkışıklığa, kazalara, psikolojik baskıya ve tehlikeye yol açtığına dikkat çeken Balıkçı, ayrıca Fevzipaşa Mahallesi Merkez Otogarı arkasında çok sayıda Suriyeli mültecinin çadır kurarak yaşamalarının şehrin imajına yakışmadığını söyledi. - ADANA
Son Dakika › Yerel › Adana'nın Ulaşım Sorunları ATO Gündeminde - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?