Tepebaşı Belediyesi tarafından 9'uncusu düzenlenen, "Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu" başladı.
Sempozyuma Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekilleri Prof Dr. Gaye Usluer, Utku Çakırözer, Cemal Okan Yüksel, Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, ETİ'nin kurucusu ve Onursal Başkanı Firuz Kanatlı, ETİ Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Firuzhan Kanatlı ve çok sayıda davetli katıldı. Eski Eti Fabrikası'nda gerçekleşen etkinlik, geçtiğimiz ay hayatını kaybeden Gülay Kanatlı anısına gerçekleştirildi. Sempozyumun açılış konuşmasını Başkan Ataç yaptı. Konuşmasına Gülay Kanatlı'yı anarak başlayan Başkan Ataç, "Gülay Kanatlı'yı saygıyla anıyoruz. Eski fabrikalar bölgesi olarak bu bölgenin bellekte ciddi anıları var. Bu fabrikada onlardan bir tanesi. Burada doğup, bugün Türkiye'de ve dünyada marka olabilmek kolay değil. İşte bu bir karı kocanın emekleriyle bu hale gelmiş ve onları Eskişehir adına takdirle selamlıyorum" dedi.
KONSER VE EĞLENCELER İPTAL
9. Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu için düğmeye bastıklarını anlatan Başkan Ataç, katılımın çok güzel olduğunu söyledi. Katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını sürdüren Başkan Ataç, "Kış çok ağır geçti ve kiremit fabrikasının çatısı çöktü. O bina bizim için gerçekten çok önemliydi çünkü, yaptığımız işin ruhuna uygun binaydı. Bu sempozyum sayesinde Eskişehir o binayı ve içini tanıdı. Bugün de ETİ fabrikasının içini ve ruhunu tanıyor. Ayrıca bu yıl tabii ki şehitler büyük sıkıntı oluyor. İnsanlar büyük üzüntü içinde. Tepebaşı Belediyesi de bu üzüntü ve sıkıntı içerisinde bütün eğlence ve konserlerini iptal etti. Sadece sanatsal açıdan sempozyum devam edecek. Sadece Tepebaşı'nın buna saygı duyması yeterli değil. Keşke bugünkü hükümet birkaç gün de olsa bir matem olarak bugünleri atasaydı ve bugün ülke olarak bunun birlikte matemini tutsaydık. Çünkü aynı hükümet Suudi Arap kralının ölmesiyle beraber bayrakları yarıya indirttirdi. Aynı saygıyı şehitlerimize de göstermesini isterdik. Yapacak bir şey yok tabi. Biz her zaman saygımızı eksik etmeyeceğiz" şeklinde konuştu.
"PİŞMİŞ TOPRAK BİR BELLEK VE KİMLİKTİR"
Sempozyumun emek ürünü olduğuna dikkat çeken Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, "Sanat etkinlikleri genelde seçkinlerin katıldığı toplantılar olur ama pişmiş toprak sempozyumuna bütün halkın katılması, pişmiş toprağın 9. kez yapılmasına ve giderek artacak sayılarda Eskişehir'de yapılacağını gösteriyor. Bugün de aynı manzarayı rahatlıkla görebiliyoruz. Tepebaşı Belediyesinde çalışan arkadaşlarımızın da çok büyük rolü var. Artık bu konularda o kadar deneyime ulaştılar ki, inanın şu sempozyumu özel sektöre, profesyonel ekiplere verseniz bu kadar iyi yapamazlar. Pişmiş toprağın bir bellek ve kimlik olduğunu defalarca sizlere aktardım. Niye bellek, niye kimlik? Biliyorsunuz bu sektör 1927'de artık yerel üretime başlamasıyla farklı bir noktaya geliyor. Eskişehir adına tarihe de baktığınızda 3 önemli lokomotif sektörden bir tanesidir" açıklamalarında bulundu.
Konuşmaların ardından sanatçılara Başkan Ataç hediye verirken, katılımcılar stantları gezerek ürünleri incelediler. - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Yerel › 9. Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?