8. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu'na Doğru - Son Dakika
Yerel

8. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu'na Doğru

8. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu\'na Doğru

Soma'daki faciada hayatını kaybeden 301 madenci anısına düzenlenecek sempozyum, 5 Eylül'de başlayacak Tepebaşı Belediye Başkanı Ataç: "Pişmiş toprak, bir kent kimliği, belleği oldu.

01.09.2014 17:42

Tepebaşı Belediyesince 5-20 Eylül'de Soma'daki faciada hayatını kaybeden 301 madenci anısına "8. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu" düzenlenecek.

Kentin tuğla ve kiremit tarihine tanıklık eden, eski Kurt Kiremit Fabrikası'nda başlayacak sempozyumun Özdilek Sanat ve Kültür Merkezi'ndeki tanıtım toplantısında konuşan Belediye Başkanı Ahmet Ataç, pişmiş toprağın, belediye ve kendisi için önem arz ettiğini söyledi.

"Bunu artık bütün Eskişehir, bütün Türkiye, bütün Dünya biliyor" diyen Ataç, şunları kaydetti:

"2001'den beri çamurla yoğrulan bizlerin bu konudaki düşünceleri, anıları ve geleceğe bakış açımız çok önemli. Bu, artık Eskişehir'in tek uluslararası sempozyumu oldu. Sempozyum biraz da vefa projesi haline geldi. 4'üncü sempozyumu, uçak kazasında kaybettiğimiz Ceren Necipoğlu anısına düzenledik. 6'ncıyı yine aramızdan ayrılan, sevgili devlet sanatçıları Ergin Orbey, Müşfik Kenter, Güngör Dilmen anısına düzenledik. Geçen senekini yani 7'ncisini de kaybettiğimiz Taciser Sivas adına düzenledik. Bu sene de göz göre göre hiç yoktan kaybettiğimiz 301 maden işçisi dostumuzun, kardeşimizin anısına düzenliyoruz. Pişmiş Toprak'ta belki 90'a yaklaşan eserimiz var. 300'e yakın Ulusal Sanat Çalıştayı'nda üretilmiş büyük boyutlu yağlı boya koleksiyonumuz var. Dileğimiz ilerine Çağdaş Sanatlar Müzesi oluşturmak ve Tepebaşı bölgesinin böyle önemli eserlerini bu müze altında güvenceye almaktır.

Pişmiş toprak, bir kent kimliği, belleği oldu. Bunun sonsuza kadar gitmesi bizim için çok önemli."

Sempozyum Düzenleme Kurulu adına konuşan Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Bilgehan Uzuner ise şunları bildirdi:

"Gittikçe kalitesi artan bir sempozyuma dönüştü. Bu, üniversite ve belediye iş birliğine en doğru modellerden biri oldu. Biz de belediye sayesinde sanatı özgür ve özgün kılmak üzere, kente inebildik. Rüştümüzü daha net ispatlayabildik. 78 yapı oldu şu ana kadar. Yaklaşık 80 sanatçımızla çalıştık. Birçok üniversite de çalışmalarımıza katılıyor. Şu ana kadar yaklaşık 300 asistan öğrencimizle çalıştık."

Sempozyumda yer alacak etkinliklerden bazıları

Sempozyumda İbrahim Demirel Pişmiş Toprak Eserleri Fotoğraf Sergisi ve Karma Seramik Sergisi açılacak. Tepebaşı Belediyesi 23 Nisan Çocuk Sanat Merkezi başta olmak üzere çeşitli okullardan gelen çocuklar, sempozyum alanına kurulacak "Gelecek Nesil Çamur Atölyesi" ile oyuncak ve heykeller yapacak.

Amatör ve profesyonel kategorilerde "Torna Yarışması" düzenlenecek, Türkiye Aşçılar Federasyonu ve bağlı dernekler tarafından desteklenen yarışmada katılımcılar, toprak kaplarda en iyi yemeği pişirmeye çalışacak. Yarışmada down sendromlu çocuklar da usta aşçılarla yemek yapacak.

Ayrıca, Sorkun ve Kınık gibi yerel çömlekçiliğin yapıldığı yörelerden gelenler ile cam takı ve süs eşyası, lüle taşı ve seramik üreticileri çeşitli el işi ürünlerin yer aldığı stantlar açacak.

Öte yandan, sempozyumlarda bugüne kadar 7 bilimsel kitapta 335 makalenin yayımlandığı bildirildi. İki gün devam eden bilimsel sunumların halka açık gerçekleştirildiği ve geleneksel üretim teknikleri, akademik çalışmalar ile sektörün geleceğine ışık tutulduğu kaydedildi.

Toplantıya sempozyum yürütme kurulu, sponsorlar ve bu yıl çalışmaları takip edecek AIESEC ile Eskişehir'e gelen öğrenciler katıldı. - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 8. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu'na Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement