Çanakkale'de bu yıl 52'ncisi düzenlenen "Uluslararası Troia Festivali" başladı.
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Troia Antik Kenti'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, terörü lanetleyerek barış çağrısında bulundu.
Bu yıl 52'ncisi düzenlenen festivalin tüm karanlıkların içinden geçip aydınlatan bir ışık, dünyaya barışı müjdeleyen beyaz bir güvercin olup umut dağıtmasını dilediğini belirten Gökhan, "Ülkemizde yaşanan terör olaylarının bir an önce son bulmasını diliyor, bu saldırılarda canlarından olan askerlerimize, polislerimize, sivil yurttaşlarımıza tanrıdan rahmet, ailelerine sabır diliyorum. Terör, dünyanın her neresinde neye hizmet ediyor olursa olsun lanetliyorum. Hele hele din adına cinayetler işleyip masum insanları öldüren, tarihi ve kültürel değerleri yerle bir eden anlayışı ve bu anlayışın destekçilerini lanetliyorum" şeklinde konuştu.
Başkan Gökhan, şöyle devam etti:
"Festivalimiz, 'Barış Kültürü' ve 'Birlikte Yaşamak' temaları üzerine kuruldu. Bu kentin insanlarına layık zenginlik ve kaliteli bir içerikle donatıldı. Saygın sanatçılar, gazeteci ve yazarlar festival boyunca kentin değerli yaşayanlarına ve kentimize gelen konuklarımıza kaliteli zamanlar yaşatmak için bizimle olacaklar. Ancak maalesef artarak devam eden ve bir türlü dinmeyen, güvenlik güçlerimize ve sivil vatandaşlarımıza yapılan terör saldırıları nedeniyle etkinliklerimizin müzik programlarını ileriki tarihe ertelemeyi uygun gördük."
Gökhan, konuşmasının ardından, 2002 yılından beri dağıtılan "Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü"nü gazeteci-yazar Can Dündar'a verdi.
Dündar, burada yaptığı konuşmada, savaşı yaşayan kentlerin barışın değerini daha iyi anladığını söyledi.
Savaşın acısının kültürel olarak insanların içine işlediğini, onları barışa daha sadık ve tutkun hale getirdiğini anlatan Dündar, şunları kaydetti:
"Böyle konuşmalar bizi barış fikrine ve birlikte yaşamaya daha yakın hale getirebiliyor. Çok özel bir günde alıyorum bu ödülü. Gerçekten kanlı Pazartesi yaşıyoruz. Sürekli kayıp, saldırı, terör haberleri geliyor. Ülkenin en çok barışa muhtaç olduğu, belki savaşın dönüşünün tekrar en net yaşandığı bir günde burada barışın ödülünü alıyor olmak hem tuhaf, hem gurur verici, hem de umut verici. Bugün ülkedeki birçok etkinliğin iptal edildiğini öğrendim. Bu törenin yapılıp yapılmayacağını düşündüm. Sonradan yapılacağını öğrenince sevindim. Sadece kendi adıma değil, ülke adına sevindim. Çünkü yapmak istedikleri, bu birlikteliği yok etmek, bu buluşmayı engellemek. Burada barıştan söz etmemizi, bir araya gelmemizi, birbirimizin elinden tutmamızı, savaşa dur dememizi, barış için çığlık atmamızı engellemek, umudumuzu söndürmek, bizi birbirimizi düşman haline getirmek, ülkeden umudu kesmemizi zorlamak."
Törene katılan Troia Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan da, 1985 yılından 2005 yılına kadar Troia kazılarına başkanlık eden Alman arkeolog Prof. Dr. Osman Manfred Korfmann'ın ölümünün 10'uncu yıl dönümü olması nedeniyle anma konuşması yapıp katılımcıları 1 dakikalık saygı duruşuna davet etti.
Afiş yarışmasında dereceye girenlere ödüllerinin teslim edilmesiyle sona eren törene, CHP Çanakkale Milletvekilleri Muharrem Erkek ve Bülent Öz, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan, belediye başkanları, daire amirleri, yabancı konuklar, davetliler ve vatandaşlar katıldı.
Son Dakika › Yerel › 52. Uluslararası Troia Festivali Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?